Otwarty płyn hamulcowy z zeszłego roku - zakręcony, dobry?
• Strona 1 z 1
Otwarty płyn hamulcowy z zeszłego roku - zakręcony, dobry?
Witam
Niby błaha sprawa, ale jestem ciekaw Waszego podejścia do tego tematu.
Otóż zostało mi sporo płynu hamulcowego z zeszłego roku i chciałbym użyć go przy wymianie dot-4 przed kolejnym sezonem. Wiem, że ciecz ta jest bardzo higroskopijna i tak się zastanawiam czy śmiało lać ten otwarty płyn hamulcowy (niby był zakręcony, ale cały rok spędził w garażu) czy dla pewności zakupić nową butelkę.
Dzięki.
Niby błaha sprawa, ale jestem ciekaw Waszego podejścia do tego tematu.
Otóż zostało mi sporo płynu hamulcowego z zeszłego roku i chciałbym użyć go przy wymianie dot-4 przed kolejnym sezonem. Wiem, że ciecz ta jest bardzo higroskopijna i tak się zastanawiam czy śmiało lać ten otwarty płyn hamulcowy (niby był zakręcony, ale cały rok spędził w garażu) czy dla pewności zakupić nową butelkę.
Dzięki.
- kozlos
- Świeżak
płyn po otwarciu ma chyba rok hmm waznosci. jak kolega mówi płyn nie kosztuje fortuny a im swieższy tym lepiej działa 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Wiem, że to nie fortuna. Nie żałuję pieniążków na moto
Chciałem zapytać co o tym sądzicie i już po pierwszych dwóch wypowiedziach wiem, że zakupię nową butelkę
W każdym bądź razie dzięki za pomoc.

W każdym bądź razie dzięki za pomoc.
- kozlos
- Świeżak
-
power_bit - VIP Åšcigacz.pl
hehe, ta lektura już dawno za mną, kilka wymian również
a druga sprawa, np filtr powietrza wymieniacie obowiązkowo co sezon, czy jak sprawia wrażenie "sprawnego - czystego" to zostawiacie go na kolejny ?? Ja zawsze wymieniałem co sezon, jednak ten mam za sobą króciutki - jakieś 5tys km i zastanawiam się czy po prostu nie zostawić obecnego. Jakby nie było 80-100 zł w kieszeni jesli chodzi o HF

a druga sprawa, np filtr powietrza wymieniacie obowiązkowo co sezon, czy jak sprawia wrażenie "sprawnego - czystego" to zostawiacie go na kolejny ?? Ja zawsze wymieniałem co sezon, jednak ten mam za sobą króciutki - jakieś 5tys km i zastanawiam się czy po prostu nie zostawić obecnego. Jakby nie było 80-100 zł w kieszeni jesli chodzi o HF
- kozlos
- Świeżak
I po co ten ch.... .? Troche kultury
A do Twojej wiadomosci zastanawialo mnie jak forumowicze traktuja ten problem w praktyce. Plyn de facto byl szczelnie zakrecony i watpie, by mogl jakos 'nalapac' wody. Jednak zgodnie z tym co koledzy pisali wyzej zakupie nowy pojemnik, gdyz to niewielki wydatek, ale na opakowaniu nie na informacji w jakim czasie po otwarciu plyn jest zdatny do uzytku.
A do Twojej wiadomosci zastanawialo mnie jak forumowicze traktuja ten problem w praktyce. Plyn de facto byl szczelnie zakrecony i watpie, by mogl jakos 'nalapac' wody. Jednak zgodnie z tym co koledzy pisali wyzej zakupie nowy pojemnik, gdyz to niewielki wydatek, ale na opakowaniu nie na informacji w jakim czasie po otwarciu plyn jest zdatny do uzytku.
- kozlos
- Świeżak
lej jedynie temperatura wrzenia sie zmieni
jak bys wszystkie auta i moto w pl skontrolował to założę się ze niektóre już maja płyn hamulcowy o kolorze g i nie były wymieniane ponad 10 lat a hamują
ale to twoja decyzja
jak bys wszystkie auta i moto w pl skontrolował to założę się ze niektóre już maja płyn hamulcowy o kolorze g i nie były wymieniane ponad 10 lat a hamują

ale to twoja decyzja
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Dziękuję za rzetelne odpowiedzi.
Właśnie zawsze zmieniałem "Wszystko" co sezon, olej co 6tys km. Czesto odnosilem wrazenie, ze wyrzucam, wylewam plyn, filtr, ktory jeszcze w prawie pelnym zakresie spelnia swe zalozenia.
Dlatego postanowilem np nie wymieniac juz co sezon plynu chlodniczego.
Filtr pow bede wymienial po wizualnej ocenie, tak samo ze swiecami - nie jak wczesniej, co sezon.
Plyn hamulcowy, akurat co sezon przod , tyl co dwa. Nie jest to droga inwestycja.
Sprawdzalem co zakupic przed sezonem i znalazlem u siebie otwarty plyn hamulcowy, stad wzialo sie moje pytanie.
Nie chodzi tutaj o finanse, bo stac mnie na takie wydatki, ale czy zwyczajnie jest sens?? Mysle, ze momentami zbytnio przesadzalem.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc!
Właśnie zawsze zmieniałem "Wszystko" co sezon, olej co 6tys km. Czesto odnosilem wrazenie, ze wyrzucam, wylewam plyn, filtr, ktory jeszcze w prawie pelnym zakresie spelnia swe zalozenia.
Dlatego postanowilem np nie wymieniac juz co sezon plynu chlodniczego.
Filtr pow bede wymienial po wizualnej ocenie, tak samo ze swiecami - nie jak wczesniej, co sezon.
Plyn hamulcowy, akurat co sezon przod , tyl co dwa. Nie jest to droga inwestycja.
Sprawdzalem co zakupic przed sezonem i znalazlem u siebie otwarty plyn hamulcowy, stad wzialo sie moje pytanie.
Nie chodzi tutaj o finanse, bo stac mnie na takie wydatki, ale czy zwyczajnie jest sens?? Mysle, ze momentami zbytnio przesadzalem.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc!
- kozlos
- Świeżak
olej co sezon
płyn hamulcowy czy chłodniczy co roku to głupota co 3 lata to tak
filtr co 2 wymianÄ™ oleju wymieniam
świece według zresztą w servis manualu masz wszystko bez przesady przecież co 30 min rąk nie będziesz myl
płyn hamulcowy czy chłodniczy co roku to głupota co 3 lata to tak
filtr co 2 wymianÄ™ oleju wymieniam
świece według zresztą w servis manualu masz wszystko bez przesady przecież co 30 min rąk nie będziesz myl
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości