Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Kobiety na szybkich motocyklach -...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Kobiety na szybkich motocyklach -...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2012, 20:51

Artykuł, zaiste pozytywny. U wielu z Was obnażył hmm... kompleksy? Dla mnie, jest skarbnicą informacji. Uważam, że w wielu dziedzinach jestem głupi, lecz mam jeszcze Wasze zasoby intelektualne z których korzystam. Mój motocykl " dobrała " mi właśnie " lalka " na pewnym forum. Jeżdżę na GS 500 E. Na początek, wdzięczny i łatwy. Gdy pod szlifuję technikę, przesiądę się na sporta, też nie na litra ( za ciężki na portfel i do cofania z parkingu ). Poza tym nie jestem prymitywnym "MUCHO". Lalki i motocykle - jedne i drugie uwielbiam. A gdy tworzą duet, to dopiero piękny widok. PRZYCZEPNOŚCI ŻYCZĘ. <br><hr>Bolero
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/3/2012, 10:22

Komentatorzy napisał(a):Artykuł jest dobry i potrzebny bo kobiety czasem fantazja wali. Ja osobiście mam 180 cm i warze 65kg. Mam YAMAHE THUNDERCAT I na nim bardzo długo sie uczyłam. Myślę ze czasami kobiety na sile chca dorownac facetom i nie odpowiednio dobieraja sobie sprzety. A pozniej czesto i gesto sa wypadki,i wywrotki parkingowe<br><hr>ADRENALINA<br>
Myślę że masz racje, ta kobieta była przeważnie za niska do tego motocykla... a sięgając samymi palcami do asfaltu nie da się wiele zdzialać <br><hr>Kobieta
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/3/2012, 22:47

Komentatorzy napisał(a):Artykuł jest dobry i potrzebny bo kobiety czasem fantazja wali. Ja osobiście mam 180 cm i warze 65kg. Mam YAMAHE THUNDERCAT I na nim bardzo długo sie uczyłam. Myślę ze czasami kobiety na sile chca dorownac facetom i nie odpowiednio dobieraja sobie sprzety. A pozniej czesto i gesto sa wypadki,i wywrotki parkingowe<br><hr>ADRENALINA<br>
pierniczysz głupotki... to tyle w tym temacie<br><hr>kiki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/3/2012, 22:47

pierniczysz głupotki... to tyle w tym temacie<br><hr>kiki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/3/2012, 22:57

Komentatorzy napisał(a):Mam 158cm, waze 47kg i jezdze na 600 od samego poczatku (a jezdze od trzech lat) i jestem dumna z tego, ze przelamuje bariery i potrafie udowodnic innym, ze nie liczy sie wzrost czy sila do tego, aby jezdzic! Ten atykul to kupa smiechu i generalnie jesli pisala go laska to gratuluje- chyba bardzo zle sie czuje w swoim ciele albo bardzo innym zazdrosci, tylko te dwie mysli mi sie nasuwaja. A wspomimanie o tym, ze nie mamy sil, aby utrzymac motocykl i dlatego nie powinnismy na nim jezdzic? Skomentuje to tak, w jezdzeniu motocyklem liczy sie umiejetnosc jazdy i szybkie reagowanie a nie to czy go utrzymujemy, to tak po piewsze. Po drugie jakos nie mam problemu przy swoim wzroscie stawac na swiatlach i podpierac motocykla jedna noga czy tez obracac go podnoszac caly motocykl na nozce. Wiec jakos caly ten wyssany z palca artykul do mnie nie trafia<br><hr>mała<br>
Komentatorzy napisał(a):Juz dobrze, już dobrze. Jesteśmy pod wrażeniem jaka z ciebie twardzielka i ogarniaczka;)<br><hr>SiSi<br>
Komentatorzy napisał(a):Koleżance chodziło o to, ze nie mozna wrzucac wszystkich do jednego wora, nie pisze po to, zeby sie przechwalac, a po to, zeby udowodnic, ze ten artykul jest wyssany z palca, bo jak widać wzrost czy "brak sily" do ogarniania motocykla nie jest przeszkodą, a o tym wlasnie mowa w calym tekscie, ze kobiety sa duzo nizsze i sa za slabe, wiec wogole nie powinny byc dopuszczone do jezdzenia na motorze. Ja bym wogole zabronił laskom jazdy czymkolwiek, bo przecież krąży opinia, że nie umieją jeździć i skadś się wzięło przysłowie "jeździ jak baba".
Ogólnie ja podziwiam takich ludzi, mają swoją pasję i ją realizują. A reszta niech się,ogólnie rzecz ujmując, odpier... Co was to obchodzi co robią inni i jakie macie prawo do starania się robić z kogoś jakiegoś "ułomnego", że nie może jeździć? Ja się uśmiałem przy tym artykule, napewno nie powinien być brany przez innych "na poważnie" bo nie ma w nim ani krzty prawdy. LwG!<br><hr>ghost rider<br>
Brawo dla kolegi. Dobrze pisze. Sama śmigam na 600-tce konkretnie FZ6 Fazer - 214 kg.... w niczym mi to nie przeszkadza a mam 168 wzrostu ledwo i jakoś daje rade ogarnąć maszynę i nie mama najmniejszego problemu z podniesieniem jej z gleby po zaliczonej prakingówce.
LASKA KTÓRA PISAŁA ARTYKUŁ TO PO PIERWSZE NIE MA BLADEGO I ZIELONEGO POJĘCIA CO TO JAZDA MOTOCYKLU ORAZ CO TO PASJA BO LANSJERSKIE ZDJĘCIA JAKIE WRZUCA NA PORTALE SPOŁECZNOŚCIOWE TYLKO O NIEJ ŚWIADCZĄ I O JE POJĘCIU W TYM TEMACIE.

W ARTYKULE PODEJRZEWAM ŻE LASECZKA OPISAŁA SAMA SIEBIE I SWOJE FRUSTRACJE WZGLĘDEM NIEMOCY W STOSUNKU DO MOTOCYKLI.....

SZKODA CZASU NA CZYTANIE JEJ ARTYKUŁÓW BO NIC MĄDREGO ANI KONSTRUKTYWNEGO NIE WNOSZĄ W KOGOKOLWIEK ŻYCIE A JEŚLI CHCIAŁABYM POCZYTAĆ BAJECZKI I BAŚNIE TO JUŻ KTOŚ ŚWIETNIE OPISAŁ NP BRACIE GRIMM....

POZDRO DLA PSEUDO MOTOCYKLISTKI ..... <br><hr>KITKA
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/3/2012, 22:58

LASKA KTÓRA PISAŁA ARTYKUŁ TO PO PIERWSZE NIE MA BLADEGO I ZIELONEGO POJĘCIA CO TO JAZDA MOTOCYKLU ORAZ CO TO PASJA BO LANSJERSKIE ZDJĘCIA JAKIE WRZUCA NA PORTALE SPOŁECZNOŚCIOWE TYLKO O NIEJ ŚWIADCZĄ I O JE POJĘCIU W TYM TEMACIE. W ARTYKULE PODEJRZEWAM ŻE LASECZKA OPISAŁA SAMA SIEBIE I SWOJE FRUSTRACJE WZGLĘDEM NIEMOCY W STOSUNKU DO MOTOCYKLI..... SZKODA CZASU NA CZYTANIE JEJ ARTYKUŁÓW BO NIC MĄDREGO ANI KONSTRUKTYWNEGO NIE WNOSZĄ W KOGOKOLWIEK ŻYCIE A JEŚLI CHCIAŁABYM POCZYTAĆ BAJECZKI I BAŚNIE TO JUŻ KTOŚ ŚWIETNIE OPISAŁ NP BRACIE GRIMM.... POZDRO DLA PSEUDO MOTOCYKLISTKI ..... <br><hr>KITKA
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/4/2012, 10:23

Mam 162cm/54kg - Honda CBR F2 i motocykl bez problemu podnoszę z ziemi SAMA. Nie widzę przeszkód, żeby kobiety kupowały sobie litry. Natomiast każdy powinien jeździć tym na co się czuje. Mi na razie 600 odpowiada, jednak jestem pewna, że kiedyś kupię sobie R1 :) <br><hr>Karolajna
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/4/2012, 10:23

Mam 162cm/54kg - Honda CBR F2 i motocykl bez problemu podnoszę z ziemi SAMA. Nie widzę przeszkód, żeby kobiety kupowały sobie litry. Natomiast każdy powinien jeździć tym na co się czuje. Mi na razie 600 odpowiada, jednak jestem pewna, że kiedyś kupię sobie R1 :) <br><hr>Karolajna
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/4/2012, 09:21

Komentatorzy napisał(a):Mam 162cm/54kg - Honda CBR F2 i motocykl bez problemu podnoszę z ziemi SAMA. Nie widzę przeszkód, żeby kobiety kupowały sobie litry. Natomiast każdy powinien jeździć tym na co się czuje. Mi na razie 600 odpowiada, jednak jestem pewna, że kiedyś kupię sobie R1 :) <br><hr>Karolajna<br>
Honda CBR 600 F4 i radze sobie majac 55 kg i 1,60 wzrostu...To faceci probowali mnie od razu na 1000 wrzucic..Nie dalam sie...wole mniej ale bezpieczniej...Jak dojde do prawie perfekci, moze kiedys zdecyduje sie na wiecej...Popieram: kazdy powienien jezdzic na tym na co sie czuje:) Pozdrawiam (Momo)<br><hr>Momo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/4/2012, 09:32

Komentatorzy napisał(a):Czytając ten artykuł przysłowiowy ,,nóż w kieszeni mi się otworzył „ nie lubię pisać ale nie wytrzymałam.

Wydaje mi się że nie tylko Panie nie umieją jeździć,
parkować, dobierać sobie maszyn, itd.
Panowie też nie grzeszą rozumkiem - techniką,
nie wiedzą co to jest przeciwskręt i w zakręt też nie potrafią się złożyć.
Czasami jak podjeżdżam w supermarkecie i parkuje tyłem
na raz
fordem modeno kombi
to Panom szczęka opada.............
Nie jesteśmy stworzone tylko do garów......
Mamy też fajne zainteresowania
<br><hr>ruda<br>
Mondeo kombi :). Tez to znam...mialam stary model i tez postawilam sobie za cel, w kazda dziure i najlepiej tylem. Udalo sie !¨Witaj w klubie:). Swoja droga, wlasnie to, ze facci probuja nam latki kleic, motywuje mnie do perfekcjonizmu. A co tam :). Niech im szczeka opada...A gdy schowane wlosy pod kaskiem, rozsypuja sie w momencie sciagniecia go z glowy, ich miny mowia wszystko!! Nieopisalna duma :)!!<br><hr>Momo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/12/2012, 22:37

ja mam bandita 600 na pierwsze moto,no i on calkiem sprawnie przyzspiesza przeciez!jezdzilem w lipcu diavelem 160 km,i ten motor naprawde wyrywa rece z barkow,za szybki dla mnie na razie.ja mam 36 lat i jezdze zawodowo busami i ciezarowkami 18 lat.A do mojego Bandita nadal mam respekt po tym sezonie duzy.zmienie go dopiero po przyszlym sezonie na honde cb1000r,na razie mi wystarcza,trzeba byc szczegolnie ostroznym,motor stawia b.duze wymagania kierowcy,uwazam.A co do dziewczyn,tak jak wszedzie,jedne jezdza super inne zle,ale ogolnie maja ciezej w tym temacie ewidentnie.Wymiary fizyczne,ale takze orientacja przestrzenna.pozdrawiam<br><hr>adam l.
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/4/2013, 23:18

Komentatorzy napisał(a):LASKA KTÓRA PISAŁA ARTYKUŁ TO PO PIERWSZE NIE MA BLADEGO I ZIELONEGO POJĘCIA CO TO JAZDA MOTOCYKLU ORAZ CO TO PASJA BO LANSJERSKIE ZDJĘCIA JAKIE WRZUCA NA PORTALE SPOŁECZNOŚCIOWE TYLKO O NIEJ ŚWIADCZĄ I O JE POJĘCIU W TYM TEMACIE. W ARTYKULE PODEJRZEWAM ŻE LASECZKA OPISAŁA SAMA SIEBIE I SWOJE FRUSTRACJE WZGLĘDEM NIEMOCY W STOSUNKU DO MOTOCYKLI..... SZKODA CZASU NA CZYTANIE JEJ ARTYKUŁÓW BO NIC MĄDREGO ANI KONSTRUKTYWNEGO NIE WNOSZĄ W KOGOKOLWIEK ŻYCIE A JEŚLI CHCIAŁABYM POCZYTAĆ BAJECZKI I BAŚNIE TO JUŻ KTOŚ ŚWIETNIE OPISAŁ NP BRACIE GRIMM.... POZDRO DLA PSEUDO MOTOCYKLISTKI ..... <br><hr>KITKA<br>
Zostań lepiej przy bajkach braCI Grimm, na poważniejsze lektury się nie nadajesz a co dopiero na dyskusje na forum i wyłącz tego capsa, napinaczu/-czko<br><hr>zółw
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Harakiri 7 » 26/4/2013, 00:12

Komentatorzy napisał(a):
Szlifierka

Niema co się oszukiwać większość dziewczyn mających Motocykle nie potrafi nimi poprawnie jeździć ponieważ to sa uwarunkowania genetyczne i koniec. Szlifierka

Genetycznie to TY jestes polmuzg.

:wink:
Harakiri 7
Bywalec

Postprzez Komentatorzy » 29/8/2013, 23:15

Droga Pani Anno Jastrzębska. Czy napewno jest Pani kobietą? Jeśli tak, jak zatem rozumieć fragment "To nie jest tak, że za wszelką cenę chcemy wam, drogie panie, wyperswadować zakup szybkiego i dużego motocykla. To nie jest też tak, że kieruje nami zazdrość, bo sami nie mamy dostępu do wściekłych maszyn. Mamy." Jeśli jest Pani kobietą, gratuluję umiejętności wczucia się w męską skórę.

Ale pomijając aspekty tożsamości autora tego szmatławego tekstu, mam kilka smutnych refleksji. Wiem, że środowisko motocyklowe jest seksistowskie, że kobiety to plecaczki, wydekoltowane dziunie, wypięte pupy. Tak najczęściej jesteśmy portretowane na portalach, forach i w świadomości powszechnej. Ale nie spodziewałam się takiego dna po "ścigaczu" - stronie, którą zaczynałam lubić. Jakim prawem piszecie do nas takim językiem? "Kobitki"? Dobieranie motocykla jak szminki? "Laska się udusi na własnym parkingu"?

Wczoraj na placu manewrowym tłumaczyłam wyższemu ode mnie o głowę kursantowi jak podnosić Gladiusa. Na 200-kilowym motocyklu spokojnie woziłam mojego 100kg faceta gdy jego sprzęt był w naprawie. Bardziej od wagi i płci liczy się technika, rozsądek i myślenie. Czego życzę w równym stopniu motocyklistom płci obojga, a najbardziej autorowi artykułu.<br><hr>mysza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Karol20 » 30/8/2013, 05:54

Komentatorzy napisał(a):Droga Pani Anno Jastrzębska. Czy napewno jest Pani kobietą?

Rozwieje twoje watpliwosci.
http://motormania.com.pl/author/ania-jastrzebska/
Suzuki SV650s k7
Karol20
Bywalec

Postprzez Komentatorzy » 3/1/2014, 20:05

Uważam, że nie do końca artykuł ten zgodny jest z prawdą :) - Jestem kobietą i doskonale radzę sobie na dużych maszynach. Fakt- moim atutem jest bardzo wysoki wzrost, dzięki czemu jestem cięższa. Ale czy oby na pewno kobiety wybierają piękne maszyny dla lansu ?
Myślę, że to kwestia nowej mody, o której już wspomnieliście. Nie można jednak generalizować ! To, że kobieta na motocyklu wygląda pięknie, zachęcająco i seksownie jest niepodważalne ale trudno mi uwierzyć, że jesteśmy płcią na tyle głupią, by męczyć się robiąc prawo do jazdy a potem na ulicy dla kilku spojrzeń czy uśmiechów.
Choć patrząc na teraźniejsze nastolatki nie zdziwi mnie już nic...
Pozdrawiam ;) <br><hr>Aniołek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/1/2014, 20:11

Komentatorzy napisał(a):LASKA KTÓRA PISAŁA ARTYKUŁ TO PO PIERWSZE NIE MA BLADEGO I ZIELONEGO POJĘCIA CO TO JAZDA MOTOCYKLU ORAZ CO TO PASJA BO LANSJERSKIE ZDJĘCIA JAKIE WRZUCA NA PORTALE SPOŁECZNOŚCIOWE TYLKO O NIEJ ŚWIADCZĄ I O JE POJĘCIU W TYM TEMACIE. W ARTYKULE PODEJRZEWAM ŻE LASECZKA OPISAŁA SAMA SIEBIE I SWOJE FRUSTRACJE WZGLĘDEM NIEMOCY W STOSUNKU DO MOTOCYKLI..... SZKODA CZASU NA CZYTANIE JEJ ARTYKUŁÓW BO NIC MĄDREGO ANI KONSTRUKTYWNEGO NIE WNOSZĄ W KOGOKOLWIEK ŻYCIE A JEŚLI CHCIAŁABYM POCZYTAĆ BAJECZKI I BAŚNIE TO JUŻ KTOŚ ŚWIETNIE OPISAŁ NP BRACIE GRIMM.... POZDRO DLA PSEUDO MOTOCYKLISTKI ..... <br><hr>KITKA<br>
ta pseudo motocyklistka opisała swoje zdanie na dany temat i jak każdy ma do tego prawo. Najbardziej jednak przeraża mnie fakt, że może mieć rację ! Jeśli tak bardzo cię to uraziło, to znaczy że poczułaś się nieswojo. a poczułaś się nieswojo bo wzięłaś to do siebie. Myślę, że wzięłaś to do siebie dlatego, że a) uważasz się za pępek świata i wszystko musi być o tobie b) na prawdę lubisz się lansować.
Po twojej wypowiedzi widać, że jesteś niestabilna emocjonalnie - nie powinnaś dotykać motocykli, bo zrobisz sobie krzywdę. <br><hr>Aniołek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2014, 23:19

ten artykul jest na poziomie "artykulu" portalu onet. kobiety wybieraja motocykle, ktorych nie potrafia podniesc. natomiast facet jezdzacy na motocyklu wazacym na sucho 320kg podniesie go bez problemu, tak?? sam pudzian ledwo dalby rade...wszystko kwestia techniki i cwiczen, a mniej sily fizycznej. oczywiscie i tu sa pewne ograniczenia. niemniej jednak fakt pozostaje faktem: jakim cudem koles wyzszy ode mnie o 10cm i ciezszy o 20kg(okolo175cm/70kg) bez trudu ogarnie hayabuse?? nie ma szans, chyba ze przy doswiadczeniu Rossiego. generalizujac niektorzy ludzie kupuja maszyny, ktorymi nie potrafia jezdzic. nie tylko kobiety, jak sugeruje "artykul". poza tym kwestia gustow - dlaczego mam jezdzic na skuterze, skoro podoba mi sie np GSXR? jesli tyulko dam rade, to nikomu nic do tego. facetom nikt nie wypomina braku umiejetnosci.<br><hr>kredka12
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/3/2014, 23:19

ten artykul jest na poziomie "artykulu" portalu onet. kobiety wybieraja motocykle, ktorych nie potrafia podniesc. natomiast facet jezdzacy na motocyklu wazacym na sucho 320kg podniesie go bez problemu, tak?? sam pudzian ledwo dalby rade...wszystko kwestia techniki i cwiczen, a mniej sily fizycznej. oczywiscie i tu sa pewne ograniczenia. niemniej jednak fakt pozostaje faktem: jakim cudem koles wyzszy ode mnie o 10cm i ciezszy o 20kg(okolo175cm/70kg) bez trudu ogarnie hayabuse?? nie ma szans, chyba ze przy doswiadczeniu Rossiego. generalizujac niektorzy ludzie kupuja maszyny, ktorymi nie potrafia jezdzic. nie tylko kobiety, jak sugeruje "artykul". poza tym kwestia gustow - dlaczego mam jezdzic na skuterze, skoro podoba mi sie np GSXR? jesli tyulko dam rade, to nikomu nic do tego. facetom nikt nie wypomina braku umiejetnosci.<br><hr>kredka12
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/9/2015, 10:34

Komentatorzy napisał(a):Wyje..lam sie kilka razy na swoim litrze,parkingowe manewry,ok,sama go nie podniose,waze 50 kg,ale czy kazdy facet podniesie swoj motocykl?Nie.Autor poprzedniego komentarza ma racje,laski sie dowartosciowuja (przewaznie plastikami) nie umiejac jezdzic,lans musi byc.Przytoczone filmiki pokazuja dziewczyny z zerowym doswiadczeniem,widac odrazu,troche niesprawiedliwa skrajnosc,jest wiele dziewczyn ktore naprawde dobrze lataja,to sa fakty(np stunterki Mania i ta druga- kuzynka Stuntera 13,prosze wybaczyc jesli sie myle,Jaworska)nie wspominajac o zagranicy. Nie rozumiem o co ten spor,tak samo chlopcy jak i kobiety (niektorzy)kupuja za mocne motocykle. Fakt pozostaje,ze mezczyzni lubia,kiedy kobiety jezdza motocyklami,to jest niepodwazalne.Niejeden chlopak byl objechany na winklu przez dziewczyne,niejeden nie wybiera sie w tak dalekie podroze jak wiele kobiet(bo zimno,etc...)Moj chlopak nie raz mi mowi,ze nie z wszystkimi kumplami moglby tak daleko pojechac,w tak nieprzychylna pogode,jak ze mna. Nie ma o czym gadac. Pozdrawiam wszystkich,ktorzy naprawde wiedza o co w tym wszystkim chodzi.<br><hr>melkorka<br>
Zgadzam się z wypowiedzią koleżanki. Zażenowało mnie w artykule płytkie podejście do tego ze kobiety patrzą tylko by ładnie wyglądać na moto, by wszystko pasowało do siebie, by było ślicznie itp.Nie wkładajmy wszystkich kobiet do jednego wora.Mnie interesuje ,co się dzieje z moim moto nie tak i jak mogę ulepszyć swoją jazde.Trzeba jeździć jeździć i jeszcze raz jeździć.A te laski z filmików to głupi przykład. Jedna miała za duża predkośc i nie znała zasady przeciwskrętu drugiej pewnie kolega dał żeby się przejechała po placu. Widać na pierwszy rzut oka że moto nie należy do niej.Czy kierowca motocykla sprawdza kilka razy gdzie ułożyć stope i wbija kilka razy bieg.?Chyba jak ktoś jeździ to się chociaż trochę orientuje w takich rzeczach,Przestaszyła się i wcisnaeła mocno hebel i gleba..Ktoś wstawia taki film i ktoś później ocenia że kobiety nie nadaja się na duże sprzęty.Co do podnoszenia moto trzeba mieć sposób i tyle.Koledzy też nie dają rady podnieść swoich maszyn.Co do prowadzenia.Nie potrzeba mega wielkiej siły bo moto w jeździe wydaje się lekkie. Wystarczy wypychać delikanie kierownice i sam skręca-zmienia pas.Coś tam siły trzeba mieć ale nie przesadzajmy.Żadne z nas nie jest kulturysta i sobie radzimy.Wystarczy ruszyć głową.Pozdrawiam LWG!:)<br><hr>Madziara:)
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl