Modyfikacja tanim kosztem i mala zmiana wyglÄ…du?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Modyfikacja tanim kosztem i mala zmiana wyglÄ…du?
witam mam takie pytanie jak małym kosztem i mała modyfikacja wyglądu można zmienić osiągi czterosuw 50cm3, posiadam http://www.blackduck.pl/?192,zumico-gr500 (otwórz link) i chce zwiększyć jego osiągi ale tanim kosztem ma ktoś jakieś pomysły?
ponoć cylinder z głowica max 80 mozna dac- koszt 300 zł? co jeszcze?
Dane techniczne :
Silnik: jednocylindrowy, czterosuwowy
Pojemność: 50 ccm
Moc: 2,1 kW; (2,8 KM) / 8500 rpm
Rozrusznik: elektryczny i nożny
Układ chłodzenia: powietrze
Skrzynia biegów: 4 biegi
Hamulec przedni: tarczowy
Hamulec tylny: bębrowy
Koło przednie: 2.75 - 18"
Koło tylne: 3.10 - 16"
Wymiary L x W x H: 2060 x 800 x 1145 (mm)
Liczba miejsc: dwa (150 kg)
Masa własna: 110 kg
ponoć cylinder z głowica max 80 mozna dac- koszt 300 zł? co jeszcze?
Dane techniczne :
Silnik: jednocylindrowy, czterosuwowy
Pojemność: 50 ccm
Moc: 2,1 kW; (2,8 KM) / 8500 rpm
Rozrusznik: elektryczny i nożny
Układ chłodzenia: powietrze
Skrzynia biegów: 4 biegi
Hamulec przedni: tarczowy
Hamulec tylny: bębrowy
Koło przednie: 2.75 - 18"
Koło tylne: 3.10 - 16"
Wymiary L x W x H: 2060 x 800 x 1145 (mm)
Liczba miejsc: dwa (150 kg)
Masa własna: 110 kg
- vito238
- Świeżak
oczywiście, że warto tuningować, bo przy zmianie z 50tki na 72 czuć różnice, motorkiem dużo przyjemniej się jezdzi.
zestaw 72cc to koszt od 110 do 300 zl - najlepiej brać najtańszy, wszystko jest tej samej jakości (czasami zdarzają się za długie tloki - trzeba uważać) jeśli zrobisz to sam to w tych 110 zł sie zmiescisz jesli jednak ktos musi to robić za ciebie to dolicz do tego robocizne.
co do wyglÄ…du, popularne rzeczy:
-zmiana kierunków,
-przycięcie błotnika tył,
- zmiana końcówki wydechu na coś typu mini mugen (daje bardziej basowy dzwiek, mocy raczej nie dodaje)
-wymiana lusterek,
to chyba tyle.
zestaw 72cc to koszt od 110 do 300 zl - najlepiej brać najtańszy, wszystko jest tej samej jakości (czasami zdarzają się za długie tloki - trzeba uważać) jeśli zrobisz to sam to w tych 110 zł sie zmiescisz jesli jednak ktos musi to robić za ciebie to dolicz do tego robocizne.
co do wyglÄ…du, popularne rzeczy:
-zmiana kierunków,
-przycięcie błotnika tył,
- zmiana końcówki wydechu na coś typu mini mugen (daje bardziej basowy dzwiek, mocy raczej nie dodaje)
-wymiana lusterek,
to chyba tyle.
- michau_ek
- Świeżak
80tka to tak naprawde pojemność 72cm3, kolega ci poprostu kita wcisnął
kiedyś zestawy można było kupić od 90 zł, teraz nie widze tańszych( mozesz poszukać)
http://allegro.pl/kpl-cylinder-glowica- ... 34778.html
w zestawie /\ jest wszystko co potrzebujesz do podniesienia mocy motorka, jak to kupisz i dasz koledze 70 zł za robote (musi byc pozadnie zrobione) to będzie dobrze - 300 zł to zdecydowanie za dużo - dla doświadczonego mechanika (lub osoby takiej jak ja, ktora ten silnik rozbierała duzo razy) jest to od 30 minut do godziny roboty, więc myślę że nie warto płacić koledze aż 170 zł za robocizne ;P
ps. kolega może ci proponować droższe zestawy czesci lecz nie warto - wszystko jest tej samej jakości, smiało bierz najtańszy,

kiedyś zestawy można było kupić od 90 zł, teraz nie widze tańszych( mozesz poszukać)
w zestawie /\ jest wszystko co potrzebujesz do podniesienia mocy motorka, jak to kupisz i dasz koledze 70 zł za robote (musi byc pozadnie zrobione) to będzie dobrze - 300 zł to zdecydowanie za dużo - dla doświadczonego mechanika (lub osoby takiej jak ja, ktora ten silnik rozbierała duzo razy) jest to od 30 minut do godziny roboty, więc myślę że nie warto płacić koledze aż 170 zł za robocizne ;P
ps. kolega może ci proponować droższe zestawy czesci lecz nie warto - wszystko jest tej samej jakości, smiało bierz najtańszy,
- michau_ek
- Świeżak
Nie wiem jak to jest z chińskimi skuterkami, ale przecież są i chińskie gówienka a są i dobre markowe zestawy. W endurakach 50ccm z silnikami AM6/D50B0 tylko idioci pchają się w chińskie żółtawe "70ccm". Jedyny dobry tjunink to malinka (nie gadam ciągle o skuterze), czyli chińska 90ccm, która ma moc powiedzmy dobrej 70ccm, tyle, że te chińskie tłoki puchną od razu. Moim zdaniem nie ma co się pchać w coś tak drogiego.
http://www.youtube.com/user/PawlakMX | Zapraszam!
-
Ciastuś <3 - Świeżak
no i kolejny znawca się wpieprzył i mądrości wypisuje a nawet nie wie o jakim silniku mowa - żyjesz w świecie 50tek w 2t? czy jak?
Jedyną opcją do niedawna dostępną był zestaw parmakit 72cc za 600 zł sam cylinder z tłokiem... oczywiscie na ebayu jest duzo ciekawych rzeczy ale ceny sa przerażające, więc nie opłaca się w to pakowac.
Jedyną opcją do niedawna dostępną był zestaw parmakit 72cc za 600 zł sam cylinder z tłokiem... oczywiscie na ebayu jest duzo ciekawych rzeczy ale ceny sa przerażające, więc nie opłaca się w to pakowac.
- michau_ek
- Świeżak
A żebyś wiedział, że skoro mogę mieć na razie tylko 50ccm 2T to się tym interesuję ile mogę.
Moto Hub: No pewnie
Tylko średnicę wystarczy podpasować pod cylek i już masz, zazwyczaj są to tłoki firm Wossner, Asso, Vertex, ew. Meteor ale to lekko słabsza liga.
Moto Hub: No pewnie

http://www.youtube.com/user/PawlakMX | Zapraszam!
-
Ciastuś <3 - Świeżak
michau_ek napisał(a):80tka to tak naprawde pojemność 72cm3, kolega ci poprostu kita wcisnął
http://allegro.pl/cylinder-80-cc-glowica-tlok-skuter-zawory-4t-gy6-i2776715125.html (otwórz link)
czy ten zestaw sie nadaje??
- vito238
- Świeżak
Co to za cylinder i tłok uszczelki za 95zł... Ja do swojej DT jak bym miał wsadzać to tłok sam za 350zł... Odpowiedz sobie sam na pytanie ile polatasz na takich cześciach? Lepiej kup coś droższego a nie coś zrobione z byle jakiego materiału...
- Fantas3k
- Bywalec
Vito, zestaw który podałeś się nie nadaje, przeznaczony jest do chinskich skuterów (automatów), ty musisz mieć taki jak podałem wyżej.
Fantas3k, kolejny znawca, tak szczerze mówiąc to właściciel motorka, jesli nie bedzie go katował,odpowiednio dotrze to zrobi 15tys km (a są i przypadki, że ogar 900 z dokladnie tym samym silnikiem przejechał 46tys km i dalej jezdzi, kolega z forum) na tej górze silnika bez zająknięcia, co jest praktycznie niemożliwe przy twojej wyżyłowanej dt (tak na oko co ile robisz remont? co 5k km jak jezdzisz troche ostrzej? ) nie mam siły do was, temat jest o tunignu chinskiej 4t a każdy z was żyje w swoim świecie i próbuje pokazać jaki to nie jest fajny kupując tłoki za 350 zł GRATULUJE.
Zrozumcie w końcu, na polskim rynku NIE MA LEPSZYCH ZESTAWÓW NIŻ TE CHINSKIE, LUB SA 10x droższe no i po co zakladac 72cc za 1000 zł jesli wartosc silnika to 300 zł?
Fantas3k, kolejny znawca, tak szczerze mówiąc to właściciel motorka, jesli nie bedzie go katował,odpowiednio dotrze to zrobi 15tys km (a są i przypadki, że ogar 900 z dokladnie tym samym silnikiem przejechał 46tys km i dalej jezdzi, kolega z forum) na tej górze silnika bez zająknięcia, co jest praktycznie niemożliwe przy twojej wyżyłowanej dt (tak na oko co ile robisz remont? co 5k km jak jezdzisz troche ostrzej? ) nie mam siły do was, temat jest o tunignu chinskiej 4t a każdy z was żyje w swoim świecie i próbuje pokazać jaki to nie jest fajny kupując tłoki za 350 zł GRATULUJE.
Zrozumcie w końcu, na polskim rynku NIE MA LEPSZYCH ZESTAWÓW NIŻ TE CHINSKIE, LUB SA 10x droższe no i po co zakladac 72cc za 1000 zł jesli wartosc silnika to 300 zł?
- michau_ek
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości