[Aktualności] Nowe prawo jazdy - zmiana terminu
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
[Aktualności] Nowe prawo jazdy - zmiana terminu
Dyskusja na temat: Nowe prawo jazdy - zmiana terminu
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Nowe prawo jazdy - zmiana terminu
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Nowe prawo jazdy - zmiana terminu
- Åšcigacz
- Mieszkaniec forum
Mam pytanie. Mam egzamin praktyczny na motocykl 7 grudnia i czy jeśli odwołaliby egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne i nie byłoby okazji do daty 19 stycznia go zdać, to praktyke zdaje już na nowych przepisach?<br><hr>ryzykantos
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czy dobrze rozumiem, że egzamin zdany po 19 stycznia 2013 przez osobę poniżej 24 roku życia upoważni do odbioru prawa jazdy kat. A ?<br><hr>Arcer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
niestety nie, czytaj ze zrozumieniem (((<br><hr>asbk1Komentatorzy napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że egzamin zdany po 19 stycznia 2013 przez osobę poniżej 24 roku życia upoważni do odbioru prawa jazdy kat. A ?<br><hr>Arcer<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam jeśli zdałeś teorie przed tym terminem, zdajesz na starych zasadach. Prawo nie działa wstecz.<br><hr>KBXKomentatorzy napisał(a):Mam pytanie. Mam egzamin praktyczny na motocykl 7 grudnia i czy jeśli odwołaliby egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne i nie byłoby okazji do daty 19 stycznia go zdać, to praktyke zdaje już na nowych przepisach?<br><hr>ryzykantos<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mimo wszystko zaczekam na odpowiedź autora, bo dość jednoznacznie brzmią zapisy:Komentatorzy napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że egzamin zdany po 19 stycznia 2013 przez osobę poniżej 24 roku życia upoważni do odbioru prawa jazdy kat. A ?<br><hr>Arcer<br>Komentatorzy napisał(a):niestety nie, czytaj ze zrozumieniem (((<br><hr>asbk1<br>
"w dniu 19 stycznia nowe przepisy dotyczące samego zdawania fizycznie wchodzą w życie."
i "Zmieniono jednak termin wejścia w życie przepisów dotyczących kursu doszkalającego oraz dwuletniego okresu próbnego."<br><hr>Arcer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wprowadzasz ludzi w błąd pacanie !<br><hr>realistaKomentatorzy napisał(a):Mam pytanie. Mam egzamin praktyczny na motocykl 7 grudnia i czy jeśli odwołaliby egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne i nie byłoby okazji do daty 19 stycznia go zdać, to praktyke zdaje już na nowych przepisach?<br><hr>ryzykantos<br>Komentatorzy napisał(a):Witam jeśli zdałeś teorie przed tym terminem, zdajesz na starych zasadach. Prawo nie działa wstecz.<br><hr>KBX<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Gościu, kup sobie koło i ... się w czoło zanim zaczniesz ludzi w błąd wprowadzać.<br><hr>aczczczKomentatorzy napisał(a):Nie jak zdałeś teorie przed tym terminem to zdajesz na starych zasadach. Prawo nie działa wstecz.<br><hr>KBX<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Też się nad tym zastanawiam, nie do końca jest to wyjaśnione. Może ministerstwo samo nic nie wie? Tak jak było z płaską podeszwą i sznurowanym butem. <br><hr>aczczczKomentatorzy napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że egzamin zdany po 19 stycznia 2013 przez osobę poniżej 24 roku życia upoważni do odbioru prawa jazdy kat. A ?<br><hr>Arcer<br>Komentatorzy napisał(a):niestety nie, czytaj ze zrozumieniem (((<br><hr>asbk1<br>Komentatorzy napisał(a):Mimo wszystko zaczekam na odpowiedź autora, bo dość jednoznacznie brzmią zapisy:
"w dniu 19 stycznia nowe przepisy dotyczące samego zdawania fizycznie wchodzą w życie."
i "Zmieniono jednak termin wejścia w życie przepisów dotyczących kursu doszkalającego oraz dwuletniego okresu próbnego."<br><hr>Arcer<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zdasz teorie masz pol roku zeby zdac praktyczne. pozdrawiam wiesniaka.<br><hr>KBXKomentatorzy napisał(a):Mam pytanie. Mam egzamin praktyczny na motocykl 7 grudnia i czy jeśli odwołaliby egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne i nie byłoby okazji do daty 19 stycznia go zdać, to praktyke zdaje już na nowych przepisach?<br><hr>ryzykantos<br>Komentatorzy napisał(a):Witam jeśli zdałeś teorie przed tym terminem, zdajesz na starych zasadach. Prawo nie działa wstecz.<br><hr>KBX<br>Komentatorzy napisał(a):wprowadzasz ludzi w błąd pacanie !<br><hr>realista<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przecież to nie jest normalne. Jak prawo może tak działać wstecz? Zrobiłam cały kurs, czekam teraz na praktykę. I jak mi praktykę wyznaczą po 19 stycznia, to nagle przychodzę na nowy egzamin, do którego nie byłam przygotowywana.... Rozumiem sens nowych przepisów, ale nie powinny one dotyczyć osób, które są już w trakcie postępowania, gdyż w tym momencie będę musiała nie dość że wykupić dodatkowe jazdy, żeby poćwiczyć wcześniej nie ćwiczone manewry, to jeszcze okazuje się że startując na A, dostanę A1... Cel słuszny, ale realizacja leży i płacze...<br><hr>Kłosa
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
pól roku jest ważna teoria, ale z dniem wejścia nowych przepisów niezależnie od tego czy masz zdana teorie czy nie zdajesz na nowych zasadach, było już to pisane kilka razy więc nie mieszaj buraku jak nie wiesz..<br><hr>realistaKomentatorzy napisał(a):Mam pytanie. Mam egzamin praktyczny na motocykl 7 grudnia i czy jeśli odwołaliby egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne i nie byłoby okazji do daty 19 stycznia go zdać, to praktyke zdaje już na nowych przepisach?<br><hr>ryzykantos<br>Komentatorzy napisał(a):Witam jeśli zdałeś teorie przed tym terminem, zdajesz na starych zasadach. Prawo nie działa wstecz.<br><hr>KBX<br>Komentatorzy napisał(a):wprowadzasz ludzi w błąd pacanie !<br><hr>realista<br>Komentatorzy napisał(a):zdasz teorie masz pol roku zeby zdac praktyczne. pozdrawiam wiesniaka.<br><hr>KBX<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
z tymi kursami doszkalającymi i okresem próbnym to chodzi o to, że po iluś tam latach musiałbyś się do szkolić i jakbyś"ileś tam razy popełnił wykorczenie w ciagu np roku od zdania prawka" - ile to nei wiem, to musisz zdawać od nowa prawko. I to nie wchodzi terazKomentatorzy napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że egzamin zdany po 19 stycznia 2013 przez osobę poniżej 24 roku życia upoważni do odbioru prawa jazdy kat. A ?<br><hr>Arcer<br>Komentatorzy napisał(a):niestety nie, czytaj ze zrozumieniem (((<br><hr>asbk1<br>Komentatorzy napisał(a):Mimo wszystko zaczekam na odpowiedź autora, bo dość jednoznacznie brzmią zapisy:
i "Zmieniono jednak termin wejścia w życie przepisów dotyczących kursu doszkalającego oraz dwuletniego okresu próbnego."<br><hr>Arcer<br>
Ale przepis, że kategoria A od 24 lat wchodzi jak najbardziej. Współczuje<br><hr>sbk1
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
co więcej..Komentatorzy napisał(a):Mam pytanie. Mam egzamin praktyczny na motocykl 7 grudnia i czy jeśli odwołaliby egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne i nie byłoby okazji do daty 19 stycznia go zdać, to praktyke zdaje już na nowych przepisach?<br><hr>ryzykantos<br>Komentatorzy napisał(a):Witam jeśli zdałeś teorie przed tym terminem, zdajesz na starych zasadach. Prawo nie działa wstecz.<br><hr>KBX<br>Komentatorzy napisał(a):wprowadzasz ludzi w błąd pacanie !<br><hr>realista<br>Komentatorzy napisał(a):zdasz teorie masz pol roku zeby zdac praktyczne. pozdrawiam wiesniaka.<br><hr>KBX<br>Komentatorzy napisał(a):pól roku jest ważna teoria, ale z dniem wejścia nowych przepisów niezależnie od tego czy masz zdana teorie czy nie zdajesz na nowych zasadach, było już to pisane kilka razy więc nie mieszaj buraku jak nie wiesz..<br><hr>realista<br>
" Powodem takiej decyzji sÄ… trudnoÅ›ci z rozbudowÄ… Centralnej Ewidencji Kierowców. To wÅ‚aÅ›nie w tej bazie danych majÄ… być przechowywane wszystkie informacje na temat polskich kierowców. - "Ministerstwo Spraw WewnÄ™trznych rozpoczęło prace legislacyjne zmierzajÄ…ce do przesuniÄ™cia wejÅ›cia w życie przepisów, których dziaÅ‚anie jest zwiÄ…zane z peÅ‚nÄ… funkcjonalnoÅ›ciÄ… CEK" – wyjaÅ›nia "Dziennikowi Gazecie Prawnej" rzecznik resortu, MikoÅ‚aj KarpiÅ„ski.
Co to oznacza dla kandydatów na kierowców? Nie będą oni podlegali 2-letniemu okresowi próbnemu, w trakcie którego popełnienie dwóch wykroczeń wiązałoby się ze skierowaniem na kurs reedukacyjny. Ponadto, zgodnie z zapisami w ustawie, "świeżo upieczeni" kierowcy nie mogliby poruszać się samochodem szybciej, niż 100 km/h, zaś w ciągu 8 miesięcy od uzyskania uprawnień mieliby obowiązek umieszczenia na szybie swojego auta naklejki z tzw. "Zielonym listkiem".
Od kiedy zatem będą obowiązywały nowe przepisy dotyczące okresu próbnego? Resort spraw wewnętrznych zamierza przesunąć ten termin na 4 stycznia 2016. Pozostałe zmiany, jakie niesie ze sobą znowelizowana ustawa o kierujących pojazdami, zaczną obowiązywać z dniem 19 stycznia 2013. "<br><hr>realista
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A mi się wydaje, że praktykę będziesz miała starą <br><hr>KubaKomentatorzy napisał(a):Przecież to nie jest normalne. Jak prawo może tak działać wstecz? Zrobiłam cały kurs, czekam teraz na praktykę. I jak mi praktykę wyznaczą po 19 stycznia, to nagle przychodzę na nowy egzamin, do którego nie byłam przygotowywana.... Rozumiem sens nowych przepisów, ale nie powinny one dotyczyć osób, które są już w trakcie postępowania, gdyż w tym momencie będę musiała nie dość że wykupić dodatkowe jazdy, żeby poćwiczyć wcześniej nie ćwiczone manewry, to jeszcze okazuje się że startując na A, dostanę A1... Cel słuszny, ale realizacja leży i płacze...<br><hr>Kłosa<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Po 19 stycznia wchodzą też nowe kategorie czyli nie będziesz mógł na A zdawać tylko na A2. Opóźnienie dotyczy kursów doszkalających, które musiałbyś zrobić w ciągu 8 miesięcy od zdania prawko, nie wejdą również dodatkowe ograniczenia dla nowych kierowców. Więc zdajesz na nowych zasadach, ale nie masz ograniczeń dodatkowych na punkty, ani obowiązkowych kursów <br><hr>KubaKomentatorzy napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że egzamin zdany po 19 stycznia 2013 przez osobę poniżej 24 roku życia upoważni do odbioru prawa jazdy kat. A ?<br><hr>Arcer<br>Komentatorzy napisał(a):niestety nie, czytaj ze zrozumieniem (((<br><hr>asbk1<br>Komentatorzy napisał(a):Mimo wszystko zaczekam na odpowiedź autora, bo dość jednoznacznie brzmią zapisy:
i "Zmieniono jednak termin wejścia w życie przepisów dotyczących kursu doszkalającego oraz dwuletniego okresu próbnego."<br><hr>Arcer<br>Komentatorzy napisał(a):Też się nad tym zastanawiam, nie do końca jest to wyjaśnione. Może ministerstwo samo nic nie wie? Tak jak było z płaską podeszwą i sznurowanym butem. <br><hr>aczczcz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Może mi ktoś kąkretnie powiedzieć kat. A1 będzie od 16 Kat A2 będzie od 18 a Kat A będzie od 24 chyba że wcześniej zdałeś a1 albo a2 to od 20 lat ????<br><hr>Muni
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
tak tak tak chyba, że coś się jeszcze politykierą zmieni!!! <br><hr>asdf2Komentatorzy napisał(a):Może mi ktoś kąkretnie powiedzieć kat. A1 będzie od 16 Kat A2 będzie od 18 a Kat A będzie od 24 chyba że wcześniej zdałeś a1 albo a2 to od 20 lat ????<br><hr>Muni <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
"dla przyszłych kierowców wszystko pozostaje bez zmian, a to oznacza, że w dniu 19 stycznia nowe przepisy dotyczące samego zdawania fizycznie wchodzą w życie."<br><hr>cHRoMKomentatorzy napisał(a):Czyli A2 będzie od 2013 czy od 2016?<br><hr>Dawid<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości