Cichy kask szczękowy do 1000zł - HJC is-max BT?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Cichy kask szczękowy do 1000zł - HJC is-max BT?
Założyłem ten temat z naciskiem na słowo CICHY. Poszukuję kasku szczękowego do 1.000zł (więcej nie mam) ze szczególnym uwzględnieniem jak najlepszego wygłuszenia. Aktualnie jeżdżę w kasku LS2 Ride i mimo ogólnie jego pozytywnego odbioru, zaczynają mnie męczyć gwizdy jakie pojawiają się po przekroczeniu 80km/h. Upieram się na kask szczękowy, bo jeżdżę w okularach i mam zbyt duży i nieforemny łeb żeby go wpychać w integrala. Poza tym mam swoje lata i jestem wygodny. Interesuje mnie by kask przed ustami miał trochę "powietrza" i żeby szczęka kasku nie wbijała się w moją szczękę. Z tego powodu wykluczyłem Airohy i Cabergi, bo ledwo mogę domknąć na brodzie i żadna przyjemność jeżdzić w takim imadle. Chciałbym też żeby kask miał wewnętrzną blendę, bo mam taką w LS2 i bardzo sobie chwalę. Proszę nie doradzać mi Shoei'ów, Arai'ów czy Schubertów - wiem, przymierzałem, są super - tylko są teraz poza moim zasięgiem finansowym.
W planowanej kwocie przyuważyłem kask HJC is-max BT za ok 800zł
Czy ktoś taki ma, albo przymierzał i ma porównanie oraz może polecić?
A może jakieś inne propozycje?
W planowanej kwocie przyuważyłem kask HJC is-max BT za ok 800zł

Czy ktoś taki ma, albo przymierzał i ma porównanie oraz może polecić?
A może jakieś inne propozycje?
Ostatnio edytowano 22/8/2012, 21:18 przez Fresu, łącznie edytowano 2 razy
- Fresu
- Świeżak
Cześć,
powiedz jaki rozmiar i malowanie potrzebujesz? Bo jeśli się wstrzelimy, to BT jest do wzięcia za 700, a SYMAX III za 1000.
http://sklep.scigacz.pl/kask-szczekowy- ... 30478.html
pzdr
powiedz jaki rozmiar i malowanie potrzebujesz? Bo jeśli się wstrzelimy, to BT jest do wzięcia za 700, a SYMAX III za 1000.
http://sklep.scigacz.pl/kask-szczekowy- ... 30478.html
pzdr
Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
2XL z modelu Sy-Max BT black matt mogę mieć do przymiarki na Konduktorskiej 4/34 na Mokotowie w ciągu 24h jeśli dasz znać do 15, jeśli nie, to czas wydłuża się o jeden dzień i nie masz żadnego zobowiązania do zakupu. Cena jak pisałem wyżej. Sy-Max III niedostępny w tym rozmiarze niestety.

-
Miczab - Administrator
Troszku inny ten sy-max od is-maxa. Is-max wydaje się mieć mniej załamań w powłoce - generujących turbulencje i hałas.
Nie mam presji na szybki zakup kasku - wpadnę pod koniec tygodnia, a jak mi przypasuje, to dokończymy transakcji poprzez forum - OK?
Nie mam presji na szybki zakup kasku - wpadnę pod koniec tygodnia, a jak mi przypasuje, to dokończymy transakcji poprzez forum - OK?
- Fresu
- Świeżak
Pracuję w Wołominie w godz. 8-16 czasem do 17. Trochę trudno będzie mi się pojawić w godzinach pracy waszego biura. Ale 12 września mam dzień wolny na załatwianie spraw w Centrum, więc jeżeli nie boli cię tak odległy termin to bym wtedy się pojawił. No chyba, że wchodziłaby w grę któraś sobota?
- Fresu
- Świeżak
Mnie terminy nie gonią, także to kwestia Twojego wyboru i tego czy zostaną te kaski. 2XL to nie jest jakiś gorący temat, który schodzi w oczach. Są 4 sztuki w tej chwili, więc OK. W soboty nie pracujemy i raczej nie mam jak Ci pomóc. Ew. mogę go wziąć ze sobą i możemy złapać się na mieście na przymiarkę jak Ci to pasuje.
pzdr
pzdr

-
Miczab - Administrator
Dobra, umawiamy się na 12.IX, będę ok 9-10 w waszym biurze.
Ja tu sobie z Miczabem gadu gadu, a przecież zwracałem się do pozostałych forumowiczów o opinie użytkowe kasku hjc ismax - nikt nie używał? A może jakieś inne propozycje?
Ja tu sobie z Miczabem gadu gadu, a przecież zwracałem się do pozostałych forumowiczów o opinie użytkowe kasku hjc ismax - nikt nie używał? A może jakieś inne propozycje?
- Fresu
- Świeżak
OK, przyjmuję. Na innym forum znalazłem opinię, że "w porównaniu do innych kasków i jak na swoją cenę HJC is-max jest kaskiem dosyć cichym". Piszą też, że jest wygodny i dobrze wykonany. W sumie alternatywą do 1000zł są wyłącznie kaski LS2 np. model Easy. W testach Sharka LS2 oceniane jest podobnie co HJC. I cena podobna w euro, dlatego nie rozumiem różnicy cenowej w złotych. Co zatem proponujesz?
- Fresu
- Świeżak
Ogólnie moje doświadczenie z kaskami jest takie, że im więcej wypustek, wystających wlotów powietrza, suwaków - to kask głośniejszy. Najcichszy powinien być kask maksymalnie gładki - tutaj celują integrale. Tyle, że ja nie chcę integrala, którego wciśnięcie na mój wielki łeb graniczy z cudem i grozi obcięciem uszu. Chcę w miarę dobrego szczękowca, a do LS2 (wprawdzie model Ride) trochę się zniechęciłem, bo powyżej 80km/h pojawia się uciążliwy gwizd, za który winię wystające mocowania szybki na wysokości uszu oraz głębokie szpary na łączeniach przyłbicy / ruchomej szczęki. HJC wydaje się bardziej aeordynamiczny. Może model LS2 Easy będzie lepszy - proszę zdjęcie do porównania:
LS2 Easy
ponadto - poza dobrą ceną w granicy 400zł - Easy ma lepszą ochronę podbródka, która powinna skutkować lepszym odizolowaniem akustycznym kasku:
Tyle, że w necie nie ma zbyt dużo opinii o LS2 Easy, więc nie wiem na ile moje dywagacje są teoretyczne a na ile rozjeżdżają się z praktyką
Niemniej w sprawie HJC is-max BT Kolega deejayslonio może mieć rację, bo na angielskim forum jest taka opinia:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=592992 (otwórz link)
LS2 Easy

ponadto - poza dobrą ceną w granicy 400zł - Easy ma lepszą ochronę podbródka, która powinna skutkować lepszym odizolowaniem akustycznym kasku:

Tyle, że w necie nie ma zbyt dużo opinii o LS2 Easy, więc nie wiem na ile moje dywagacje są teoretyczne a na ile rozjeżdżają się z praktyką
Niemniej w sprawie HJC is-max BT Kolega deejayslonio może mieć rację, bo na angielskim forum jest taka opinia:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=592992 (otwórz link)
- Fresu
- Świeżak
Tylko wzmiankowane przez ciebie Shoei i Schuberthy to przedział 1.600-2.400zł, a ja mam na kask max 1.000zł. Co zaproponujesz mi w tej kwocie? Godzę się z tym, że jakość i komfort muszą muszą być adekwatne do tej sumy. Co więc zatem wybierać: HJC Is-Max BT czy LS2 Easy?
- Fresu
- Świeżak
W tych pieniądzach nie zgodzę się, bo jest. Nie patrzę przekrojowo po całej gamie kasków od 10 do pierdyliarda złotych, tylko w budżecie jaki jest do wykorzystania.

-
Miczab - Administrator
Odświeżam temat.
Może są jakieś nowe opinie jak sprawdza się w używaniu HJC SY MAX?
Może ktoś ma doświadczenie z AGV NUMO? NOLAN N104 EVO?
Gdzie można z Warszawie przymierzyć w/w kaski (poza N104)?
Pozdrawiam,
titto
Może są jakieś nowe opinie jak sprawdza się w używaniu HJC SY MAX?
Może ktoś ma doświadczenie z AGV NUMO? NOLAN N104 EVO?
Gdzie można z Warszawie przymierzyć w/w kaski (poza N104)?
Pozdrawiam,
titto
- titto
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości