Zobacz wÄ…tek - egzamin kat. A
NAS Analytics TAG

egzamin kat. A

Przepisy, prawo
_________

Postprzez madcap » 18/8/2012, 09:24

shadelady i provit właśnie dostaliście po klapsie za oftop, ostrzegłem na poprzedniej stronie
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez asq_rex » 18/8/2012, 13:02

Jigsaw naucz się ósemki robić bez sprzęgła. Motocykle egzaminacyjne jeśli są zimne mogą być na lekkim ssaniu.
Mi się trafiła sztuka która w porównaniu do tego na którym się uczyłem wyrywała do przodu. Jeśli miałbym użyć gazu przy tej maszynie to gwarantuje Ci, że nie zrobiłbym ani jednej ósemki.
Uprzedzam pytanie - robię ósemki na jedynce i dwójce. Na dwójce robi się lepiej fakt ale to już czysta fizyka. Nie ma się co spieszyć na egzaminie a jeśli zbytnio przesadzisz z zuchwałością to może to egzaminator odebrać jako przechwałki. Po co więc dawać się poznać ze strony "kozaka" lepiej powoli skutecznie i bezpiecznie :)
asq_rex
Świeżak

Postprzez m_agi_k » 18/8/2012, 20:20

Mam pytanie, bo się tutaj trochę pogubiłam ... To jak te 8 zrobić poprawnie? Ważę niewiele jak worek ziemniaków ;), wzrostu 170, jeżdżę na ybrce bo mnie suzi przerósł od samego początku (wiecznie go krztusi na skrętach 8kowych, a do tego długości rąk mi do niego brakuje przy ostrych skrętach). 8 robię na 1 bez gazu ale nie za każdym razem się zmieszczę. To jak ja mam się w końcu pochylać, by się zmieścić? mam się pochylać czy nie? :)
m_agi_k
Świeżak

Postprzez asq_rex » 18/8/2012, 22:18

ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ;) do ósemek wykorzystuj przeciwskręt i będzie dobrze ;) spokojnie na 1 bez gazu wychodzą tylko kwestia wprawy i opanowania motocykla :) ćwicz a zobaczysz :)
asq_rex
Świeżak

Postprzez m_agi_k » 18/8/2012, 22:22

tak tak ćwiczyć wiem :)
ja jestem "zielona" i pytanie co to jest np przeciwskręt? :)
m_agi_k
Świeżak

Postprzez asq_rex » 18/8/2012, 22:41

Daleko szukać nie trzeba ;)
http://www.scigacz.pl/Przeciwskret,dla, ... ,6271.html

ale robimy oftopa ;)
asq_rex
Świeżak

Postprzez shadelady » 19/8/2012, 19:43

Provit cos ty sie mnie tak uczepil.....
Ja osemki robie lekko schodzac na kolano...a bardziej jak specjalnie zawezam kolka.....no ale tobie tlumaczyc sie nie musze....
Nie wiem dlaczego nasze wypowiedzi byly jako offtop...skoro mowa o egzaminie praktycznym....
shadelady
Świeżak

Postprzez madcap » 19/8/2012, 20:18

dyskusję na temat jak kręcić 8-ki na egzaminie sugeruję przenieść do działu technika jazdy, jest nawet tam podwieszony o tym temat
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Lukaz2 » 4/9/2012, 19:59

mnie instruktor na początku kursu uczył żeby jeździć w 8 na jedynce bez gazu, po 2h jazdy zaczęło mi to prawie wychodzić (ósemki to była dla mnie męka straszna), na kolejnej jeździe kazał mi się nauczyć robić ósemki na jedynce ale z użyciem sprzęgła i gazu ! to była dopiero masakra. praktycznie 10h na to poświęciłem i przez te 10h kląłem w duchu jak cholera, po co mi to!! w 10h zaczęło mi wychodzić i zajarzyłem po co to... otóż po to, że obojętnie na jaki motor trafisz na kursie czy egzaminie - zimny, rozgrzany, czy ósemkę na równym terenie, czy może pochyloną, a może lekko pod górkę (w moim Zordzie jest nie dość że lekko pod górkę to jeszcze lekko nachylona w prawą stronę) to dasz radę. bo na samej jedynce i ustawionych małych obrotach motor nie zawsze uciągnie. tym bardziej jeśli jeździec swoje waży. swoją drogą rada mojego instruktora przed samym egzaminem - "jeśli robiąc slalom widzisz, że motor jedzie / ciągnie pod górke (slalom i ósemka u mnie jest na tym samym torze) to rób ósemkę na jedynce bez gazu". zadziałało. z 2 strony w moim Zordzie motory są w porównaniu z tymi z kursu w idealnym stanie. no i nie polecam robienia 8 na dwójce. w Zordzie można nieopanować stresu, motor pojedzie lekko szybciej i linia najechana. i manewr od nowa, a łączą go ze slalomem. a na koniec najlepsze... cały kurs robiłem na ósemce która była na placu, w Zordzie okazało się że ichnia ósemka ma pół metra więcej, tzn szersza jest o pół metra... miałem wrażenie, że samochodem tam przejadę... ale te pół metra swoje robi... jeśli ktoś się uczył na starej ósemce i tam wyćwiczył jazdę na jedynce i sprzęgle z gazem, to na większej ósemce trzeba troszkę bardziej się rozpędzić bo zwyczajnie z przyzwyczajenia nagle się okaże że rozpęd zazwyczaj starczał, a tu zastanie was w połowie łuku....
Lukaz2
Świeżak

Postprzez m_agi_k » 5/9/2012, 21:07

asq_rex napisał(a):Daleko szukać nie trzeba ;)
http://www.scigacz.pl/Przeciwskret,dla, ... ,6271.html

ale robimy oftopa ;)

poszły konie po betonie :) dzięki :))))
m_agi_k
Świeżak

Postprzez pawel1812 » 8/9/2012, 09:20

Co myślicie o nowych manewrach egzaminacyjnych? Wejdą od stycznia jak mówi mi instruktor zachęcając do nauki?

http://portalnaukijazdy.pl/pl/news/blog ... at-a-2652/

Moim zdaniem wordy mają za małe place aby te manewry ćwiczyć nie mówiąc o większości szkółek jazdy...
pawel1812
Świeżak

Postprzez pawel1812 » 9/9/2012, 19:12

Pytanie tylko czy to wejdzie od stycznia, bo jeśli tak to ci co się nie wyrobią będą musieli praktycznie od nowa się uczyć nowych manewrów u instruktorów którzy jeszcze nikogo do takiego egzaminu nie przygotowywali.
Czy nie potrzeba szkolenia dla instruktorów, wytycznych odpowiednio szybciej dla OSK, organizacji przetargów na urządzenia do pomiaru prędkości, przemalowanie placów oraz motocykli 600 ccm dla WORDów. Oni mają ta to kasę ale czy jest to czasowo wykonalne do wiosny?

Nie wyobrażam sobie ćwiczenia takich manewrów na placu gdzie z elki wysiada spanikowany kursant który właśnie n-ty raz oblał i ma klapki na oczach...
pawel1812
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości

na górê