Komplet ciuchów pod pierwsze moto
• Strona 1 z 1
Komplet ciuchów pod pierwsze moto
Witajcie,
zamierzam kupić trochę ciuchów do mojego pierwszego moto (cbr 600rr). Kask już mam (agv k3), została do kupienia reszta.
Na trasę wolałbym kupić kombinezon, a w mieście jeździć w zestawie kurtka + rękawice + zwykłe jeansy + ochraniacze na kolana i piszczele + zwykle buty. Na razie planuje jeździć głównie w mieście i na krótszych trasach (do 150km jednorazowo).
Potrzebuję więc:
- kurtkę (raczej skóra, ale jeśli macie jakieś ciekawe propozycje tekstylnianych to też chętnie wysłucham ; dobra wentylacja będzie dużym plusem),
- rękawice (na większe temperatury, potem dokupie jeszcze coś na jesień-zimę),
- żółwia
- ochraniacz na kolana i piszczele
- spodnie - najlepiej jeansy motocyklowe
Co możecie mi polecić? Na ciuchy zostało mi około 2,4 tys. (nie liczę tu kombinezonu), ale nie jest to całkiem sztywna kwota, raczej taka w której chciałbym się zmieścić.
zamierzam kupić trochę ciuchów do mojego pierwszego moto (cbr 600rr). Kask już mam (agv k3), została do kupienia reszta.
Na trasę wolałbym kupić kombinezon, a w mieście jeździć w zestawie kurtka + rękawice + zwykłe jeansy + ochraniacze na kolana i piszczele + zwykle buty. Na razie planuje jeździć głównie w mieście i na krótszych trasach (do 150km jednorazowo).
Potrzebuję więc:
- kurtkę (raczej skóra, ale jeśli macie jakieś ciekawe propozycje tekstylnianych to też chętnie wysłucham ; dobra wentylacja będzie dużym plusem),
- rękawice (na większe temperatury, potem dokupie jeszcze coś na jesień-zimę),
- żółwia
- ochraniacz na kolana i piszczele
- spodnie - najlepiej jeansy motocyklowe
Co możecie mi polecić? Na ciuchy zostało mi około 2,4 tys. (nie liczę tu kombinezonu), ale nie jest to całkiem sztywna kwota, raczej taka w której chciałbym się zmieścić.
- axx
- Świeżak
Jak chcesz to skontaktuj się z użytkownikiem Miczab, na pewno pomoże Ci wybrać to co jest Ci potrzebne. Ostatnio kupowałem cały zestaw, kurtka, spodnie, buty, rękawice, kask, plus do tego zbroja, na prawdę sprawę załatwiliśmy szybko, konkretnie i w miłej atmosferze, jeżeli czegoś nie jesteś pewien to Ci doradzi albo zaproponuje lepszy produkt w podobnej cenie
. Co do rozmiarówki, po samych wymiarach dobrał wszystko perfect
Co do kurtki, mam:
http://sklep.scigacz.pl/kurtka-tekstylna-rebelhorn-hiflow-p-30668.html?cPath=1594_1597 (otwórz link) i ma na prawdę hi-flow
Żółwia, z tego co widziałem na forum, kilkukrotnie polecali tego:
http://sklep.scigacz.pl/zolw-sixsixone-back-guard-p-6292.html?cPath=1594_2259_254 (otwórz link)

Co do kurtki, mam:
http://sklep.scigacz.pl/kurtka-tekstylna-rebelhorn-hiflow-p-30668.html?cPath=1594_1597 (otwórz link) i ma na prawdę hi-flow

Żółwia, z tego co widziałem na forum, kilkukrotnie polecali tego:
http://sklep.scigacz.pl/zolw-sixsixone-back-guard-p-6292.html?cPath=1594_2259_254 (otwórz link)
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Jak masz spodnie na moto to nie potrzebujesz ochraniaczy, bo sÄ… wbudowane.
O ochraniaczu na kolana myślałem dodatkowo, bo wiem, że nie raz będę jeździł w zwykłych jeansach.
Swoją drogą nie myślałeś o butach motocyklowych?
O butach też myślałem, do jeżdżenia w trasie, ale że na razie moto będzie wykorzystywane w 90% w mieście to buty zakupie później.
- axx
- Świeżak
provit napisał(a):A swoją drogą na jakim poziomie stoi rebelhorn? Wiele osób wiesza na nim psy.
Trochę opinii na ich temat słyszałem, różnych, właściwie co wypowiedź to inne zdanie. Osobiście zaryzykowałem zakup kurtki i spodni Hi-flow, koniecznie chciałem tekstyla, niestety jeszcze nie używałem bo problemy małe z zakupem moto były, pewnie dopiero w następnym sezonie pośmigam, ale ogólnie komplet wydaje się być ok, wykonanie jest jak najbardziej w porządku, stylistyka mi pasuje, kurtka przewiewna, właściwie bez podpinki 1/3 jej powierzchni jest z przewiewnej siatki, do spodni też nie mam zastrzeżeń.
Jak dla mnie, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, wypowiem się szerzej jak już w nich trochę pośmigam

-
Glenroy - Moderator
SkoQ napisał(a):axx no pytanie tylko czy szybciej i wygodniej jest zapinać i odpinać ochraniacze, czy po prostu kupić fajne jeansy z kevlarem które nie różnią się zbytnio wyglądem od zwykłych jeansów
Racja

Po przejrzeniu tego co jest dostępne na rynku i mnóstwa postów na formach, rozważam taki zestaw: kurtka skórzana RST SLICE + żółw Dainese WAVE + rękawiczki (RST RAZOR albo RST SLICE albo ADRENALINE SCORPION) + jakies jeansy . Używa ktoś z was, któregoś z tych produktów i może coś o nich powiedzieć?
- axx
- Świeżak
axx napisał(a):O butach też myślałem, do jeżdżenia w trasie, ale że na razie moto będzie wykorzystywane w 90% w mieście to buty zakupie później.
Ja tam bym buty brał od razu. Jak Ci się motocykl położy na nodze na parkingu to poczujesz różnicę. Lepiej słabe długie niż zwykłe obuwie sportowe.
- asq_rex
- Świeżak
asq_rex napisał(a):axx napisał(a):O butach też myślałem, do jeżdżenia w trasie, ale że na razie moto będzie wykorzystywane w 90% w mieście to buty zakupie później.
Ja tam bym buty brał od razu. Jak Ci się motocykl położy na nodze na parkingu to poczujesz różnicę. Lepiej słabe długie niż zwykłe obuwie sportowe.
Problem w tym, że buty motocyklowe totalnie nie nadają się w mojej opinii na co dzień - jakby nie patrzeć są przeznaczone do zabezpieczenia nogi w czasie jazdy, a nie normalnego chodzenia. A możliwości zmiany i przechowywania ich gdzieś w ciągu dnia mam ograniczone.
Jeżdżąc w trasę sprawa wygląda trochę inaczej i tu buty jak najbardziej

- axx
- Świeżak
To teraz napiszę herezję. Jeśli do użytku codziennego i jazdy na motocyklu tego samego dnia to może jakieś krótkie buty motocyklowe ze wzmocnieniem na kostce ? da się w nich chodzić normalnie, niektóre modele wyglądają jak cywilne a chronią jednak kostkę. Zaznaczam, że tylko kostkę i stopę na resztę trzeba uważać.
Co do jeansów to popatrz na mottowear, kupiłem na początku sezonu za jakieś 250 z przesyłką czyli cenę dobrych cywilnych jeansów. Zabezpieczenia można wyjąć z nich i normalnie bez problemu użytkować jako normalne spodnie. Przy szlifie będziesz dziękował sobie za to, że masz takie na tyłku a nie zwykłe
(jeśli do niego w ogóle dojdzie
)
Co do jeansów to popatrz na mottowear, kupiłem na początku sezonu za jakieś 250 z przesyłką czyli cenę dobrych cywilnych jeansów. Zabezpieczenia można wyjąć z nich i normalnie bez problemu użytkować jako normalne spodnie. Przy szlifie będziesz dziękował sobie za to, że masz takie na tyłku a nie zwykłe

- asq_rex
- Świeżak
witam, przyłącze się do tego tematu, chciałem się tylko zapytać co myślicie o kurtkach skórzanych z Tschula. A dokładnie chciałbym kupić taką http://allegro.pl/tschul-912-skorzana-k ... ?source=oo i do tego rękawice tylko nie wiem czy krótkie czy długie. Co myślicie.
- kamil13xxx
- Świeżak
Po przejrzeniu tego co jest dostępne na rynku i mnóstwa postów na formach, rozważam taki zestaw: kurtka skórzana RST SLICE + żółw Dainese WAVE + rękawiczki (RST RAZOR albo RST SLICE albo ADRENALINE SCORPION) + jakies jeansy . Używa ktoś z was, któregoś z tych produktów i może coś o nich powiedzieć?
Test jeansów:
http://www.motogen.pl/Jeansy-motocyklowe-w-ostrym-zdarciu,7824.html (otwórz link)[/quote]
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Witam
Pozwolę się podłączyć pod temat. Dopiero robię prawko, ale wypadałoby się już zainteresować tematem co zarzucić na przyszły/pierwszy sezon na swoje 4 litery. Nie miałem jeszcze jazd, ale jeśli nie dadzą mi rękawic to muszę kupić je jak najszybciej. Może się przemęczę bez kurtki i w jeansach - szczególnie, że do końca sezonu nic nie kupię a tylko będę wypożyczał na kilka godzin motocykl, razem z ubiorem.
Mam pytanie - co byłoby lepsze dla kogoś kto planuje jeździć dla przyjemności. Do pracy planuję śmigać raczej autem - choć wydaje mi się, że np jeansy motocyklowe z dodatkowymi porządnymi zdejmowanymi ochraniaczami na kolanach z kurtką tekstylną a pod nią żółw będą na tyle wygodne, że i do pracy będzie można śmignąć na tym. Kwestia dobrania butów - proszę o doradzenie. Kask - wybiorę najlepszy na jaki będzie mnie stać. Rękawice też oczywiście będą.
Zastanawiam się czy lepiej pójść do Motorismo, mają spore obniżki już, a w zimę przy więkzym zakupie jeszcze by ponegocjował - na przykład kurtki RST Raptor za 345 zł - wiem to z innego tematu tutaj, czy polować na używki na przykład Alpinestars na allegro.
Pozwolę się podłączyć pod temat. Dopiero robię prawko, ale wypadałoby się już zainteresować tematem co zarzucić na przyszły/pierwszy sezon na swoje 4 litery. Nie miałem jeszcze jazd, ale jeśli nie dadzą mi rękawic to muszę kupić je jak najszybciej. Może się przemęczę bez kurtki i w jeansach - szczególnie, że do końca sezonu nic nie kupię a tylko będę wypożyczał na kilka godzin motocykl, razem z ubiorem.
Mam pytanie - co byłoby lepsze dla kogoś kto planuje jeździć dla przyjemności. Do pracy planuję śmigać raczej autem - choć wydaje mi się, że np jeansy motocyklowe z dodatkowymi porządnymi zdejmowanymi ochraniaczami na kolanach z kurtką tekstylną a pod nią żółw będą na tyle wygodne, że i do pracy będzie można śmignąć na tym. Kwestia dobrania butów - proszę o doradzenie. Kask - wybiorę najlepszy na jaki będzie mnie stać. Rękawice też oczywiście będą.
Zastanawiam się czy lepiej pójść do Motorismo, mają spore obniżki już, a w zimę przy więkzym zakupie jeszcze by ponegocjował - na przykład kurtki RST Raptor za 345 zł - wiem to z innego tematu tutaj, czy polować na używki na przykład Alpinestars na allegro.
Obecnie kierowca puszki uprzejmy dla motocyklistów
- phanteon
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości