[biblioteka] Kupowanie testów - magia i mroki...
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Autor wyraźnie poczuÅ‚ siÄ™ wywoÅ‚any do tablicy a może (?) nawet urażony. Szkoda, że zajÄ…Å‚ siÄ™ tylko wycinkiem problemu. „Kupowanie” testów, opinii itd. jest faktem – znam to z branży elektroniki „domowej” i branży samochodowej. Rynek motocyklowy jest malutki w porównaniu do ww. ale w wiÄ™kszym lub mniejszym nasileniu prawidÅ‚a sÄ… te same. ALE DO RZECZY. Na jakość testu – nawet w wiÄ™kszym wpÅ‚ywu – maja inne przymioty testujÄ…cego. Nie mam oczywiÅ›cie na myÅ›li nieznajomoÅ›ci rynku motocyklowego, bo każdy tester zapewne używaÅ‚ przez wiele tygodni, miesiÄ™cy i lat setek motocykli. Niestety, jego spojrzenie może być spaczone dziesiÄ…tkami czynników innych niż gigantyczny przelew na konto w banku na Kajmanach, przykÅ‚adowo: sympatie red. naczelnego, kapitaÅ‚ i sympatie wydawcy, wydawca bierze lupÄ™ kasy za reklamy dla firmy X, „ojciec lub wój ma salon Yamahy”, „nad łóżkiem mam plakat Hondy CBR 600 F i siÄ™ przy nim 6 razy dziennie brandzlujÄ™”, „mam akurat do sprzedaży SV 1000 i muszÄ™ szybko znaleźć kupca” i 112 innych wiÄ™kszych lub mniejszych podowdów, które można jeszcze podać. Jednak niezależnie od powyższego oraz potrzeb finansowych wÅ‚asnych, żony i gÅ‚odnych dzieci, testujÄ…cy powinien mieć jakiÅ› szacunek do siebie samego i przede wszystkim – dla obiektywnej rzeczywistoÅ›ci. Jak zatem potraktować sÅ‚owa autora testu do Gladiusa czy V-stroma 650, że ww. majÄ… (nie cytujÄ™ dokÅ‚adnie – trzeba sobie poszukać w ostatnich tygodniach i sprawdzić) niesamowity ciÄ…g z doÅ‚u, „to co siÄ™ dzieje po przekroczeniu 7000 tys. obr. przechodzi ludzkie pojÄ™cie”, nadaja siÄ™ wybitnie do katowania itp. bzdury. Ja obstawiÅ‚em w jednym z komentarzy, że to wynik zażycia jakiegoÅ› mocnego Å›wiÅ„stwa (mieszanka dopalaczy z metaamfetaminÄ…?), bo wierzyć mi siÄ™ nie chce, że to tylko Å›lepa miÅ‚ość do ww. motocykli lub zlecenie tzw. salonu suzuki. <br><hr>txa
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No co Ci poradzÄ™, że to fajne motocykle?:) PrzypomnÄ™ jedynie, że niemiecki magazyn Motorrad dwa razy z rzÄ™du wytypowaÅ‚ V-Stroma jako zwyciÄ™zcÄ™ Alpen Masters. Pewnie im zapÅ‚aciliKomentatorzy napisaÅ‚(a):Autor wyraźnie poczuÅ‚ siÄ™ wywoÅ‚any do tablicy a może (?) nawet urażony. Szkoda, że zajÄ…Å‚ siÄ™ tylko wycinkiem problemu. „Kupowanie” testów, opinii itd. jest faktem – znam to z branży elektroniki „domowej” i branży samochodowej. Rynek motocyklowy jest malutki w porównaniu do ww. ale w wiÄ™kszym lub mniejszym nasileniu prawidÅ‚a sÄ… te same. ALE DO RZECZY. Na jakość testu – nawet w wiÄ™kszym wpÅ‚ywu – maja inne przymioty testujÄ…cego. Nie mam oczywiÅ›cie na myÅ›li nieznajomoÅ›ci rynku motocyklowego, bo każdy tester zapewne używaÅ‚ przez wiele tygodni, miesiÄ™cy i lat setek motocykli. Niestety, jego spojrzenie może być spaczone dziesiÄ…tkami czynników innych niż gigantyczny przelew na konto w banku na Kajmanach, przykÅ‚adowo: sympatie red. naczelnego, kapitaÅ‚ i sympatie wydawcy, wydawca bierze lupÄ™ kasy za reklamy dla firmy X, „ojciec lub wój ma salon Yamahy”, „nad łóżkiem mam plakat Hondy CBR 600 F i siÄ™ przy nim 6 razy dziennie brandzlujÄ™”, „mam akurat do sprzedaży SV 1000 i muszÄ™ szybko znaleźć kupca” i 112 innych wiÄ™kszych lub mniejszych podowdów, które można jeszcze podać. Jednak niezależnie od powyższego oraz potrzeb finansowych wÅ‚asnych, żony i gÅ‚odnych dzieci, testujÄ…cy powinien mieć jakiÅ› szacunek do siebie samego i przede wszystkim – dla obiektywnej rzeczywistoÅ›ci. Jak zatem potraktować sÅ‚owa autora testu do Gladiusa czy V-stroma 650, że ww. majÄ… (nie cytujÄ™ dokÅ‚adnie – trzeba sobie poszukać w ostatnich tygodniach i sprawdzić) niesamowity ciÄ…g z doÅ‚u, „to co siÄ™ dzieje po przekroczeniu 7000 tys. obr. przechodzi ludzkie pojÄ™cie”, nadaja siÄ™ wybitnie do katowania itp. bzdury. Ja obstawiÅ‚em w jednym z komentarzy, że to wynik zażycia jakiegoÅ› mocnego Å›wiÅ„stwa (mieszanka dopalaczy z metaamfetaminÄ…?), bo wierzyć mi siÄ™ nie chce, że to tylko Å›lepa miÅ‚ość do ww. motocykli lub zlecenie tzw. salonu suzuki. <br><hr>txa<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Pewnie takKomentatorzy napisaÅ‚(a):Autor wyraźnie poczuÅ‚ siÄ™ wywoÅ‚any do tablicy a może (?) nawet urażony. Szkoda, że zajÄ…Å‚ siÄ™ tylko wycinkiem problemu. „Kupowanie” testów, opinii itd. jest faktem – znam to z branży elektroniki „domowej” i branży samochodowej. Rynek motocyklowy jest malutki w porównaniu do ww. ale w wiÄ™kszym lub mniejszym nasileniu prawidÅ‚a sÄ… te same. ALE DO RZECZY. Na jakość testu – nawet w wiÄ™kszym wpÅ‚ywu – maja inne przymioty testujÄ…cego. Nie mam oczywiÅ›cie na myÅ›li nieznajomoÅ›ci rynku motocyklowego, bo każdy tester zapewne używaÅ‚ przez wiele tygodni, miesiÄ™cy i lat setek motocykli. Niestety, jego spojrzenie może być spaczone dziesiÄ…tkami czynników innych niż gigantyczny przelew na konto w banku na Kajmanach, przykÅ‚adowo: sympatie red. naczelnego, kapitaÅ‚ i sympatie wydawcy, wydawca bierze lupÄ™ kasy za reklamy dla firmy X, „ojciec lub wój ma salon Yamahy”, „nad łóżkiem mam plakat Hondy CBR 600 F i siÄ™ przy nim 6 razy dziennie brandzlujÄ™”, „mam akurat do sprzedaży SV 1000 i muszÄ™ szybko znaleźć kupca” i 112 innych wiÄ™kszych lub mniejszych podowdów, które można jeszcze podać. Jednak niezależnie od powyższego oraz potrzeb finansowych wÅ‚asnych, żony i gÅ‚odnych dzieci, testujÄ…cy powinien mieć jakiÅ› szacunek do siebie samego i przede wszystkim – dla obiektywnej rzeczywistoÅ›ci. Jak zatem potraktować sÅ‚owa autora testu do Gladiusa czy V-stroma 650, że ww. majÄ… (nie cytujÄ™ dokÅ‚adnie – trzeba sobie poszukać w ostatnich tygodniach i sprawdzić) niesamowity ciÄ…g z doÅ‚u, „to co siÄ™ dzieje po przekroczeniu 7000 tys. obr. przechodzi ludzkie pojÄ™cie”, nadaja siÄ™ wybitnie do katowania itp. bzdury. Ja obstawiÅ‚em w jednym z komentarzy, że to wynik zażycia jakiegoÅ› mocnego Å›wiÅ„stwa (mieszanka dopalaczy z metaamfetaminÄ…?), bo wierzyć mi siÄ™ nie chce, że to tylko Å›lepa miÅ‚ość do ww. motocykli lub zlecenie tzw. salonu suzuki. <br><hr>txa<br>Komentatorzy napisaÅ‚(a):No co Ci poradzÄ™, że to fajne motocykle?:) PrzypomnÄ™ jedynie, że niemiecki magazyn Motorrad dwa razy z rzÄ™du wytypowaÅ‚ V-Stroma jako zwyciÄ™zcÄ™ Alpen Masters. Pewnie im zapÅ‚acili<br><hr>Boczo<br>

Jak ktoś chce podczas wędrówek/wakacji.itd. jeżdzić więcej niż 5 km w sumie po szutrach to lepiej kupić starego transalpa lub xt 600 i założyć porządne opony (i odświezyć zawieszenie) a jak po asfalcie - to nawet stary hornet będzie lepszy, nie wspominajac street triple'a (zwłaszcza R). Co do Gladiusa z salonu- to przy wymienionych (też nowych) - jest naprawdę tępym, drewnianym badziewiem (moja osobista opinia).<br><hr>txa
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie ma obiektywnych testów. Nie ma też obiektywnych mediów.
Redaktorzy-testerzy za swoją pracę pobierają wynagrodzenie i nie mogą sobie pisać co im się podoba. Nad nimi stoi z reguły jakiś szef. Nad szefem często jakiś właściciel wydawnictwa lub inny prezes zarządu. Są różne stosunki własnościowe a także towarzysko-biznesowe powiązania.<br><hr>nikt
Redaktorzy-testerzy za swoją pracę pobierają wynagrodzenie i nie mogą sobie pisać co im się podoba. Nad nimi stoi z reguły jakiś szef. Nad szefem często jakiś właściciel wydawnictwa lub inny prezes zarządu. Są różne stosunki własnościowe a także towarzysko-biznesowe powiązania.<br><hr>nikt
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W tym momencie ,,wychodzi ze mnie depresyjny poziom kultury osobistej" i napiszę tak - po przeczytaniu może i kilkunastu testów w których testerzy wychwalali BMW serii GS miałem okazję kilkoma pojeżdzić(1150 i 1200) i byłem w szoku.
1.kultura pracy boxera- niezapomniane wrażenia
2.kultura i precyzja skrzyni biegów-niezapomniane wrażenia
3.kultura i cichość wału Kardana- niezapomniane wrażenia
4.Jest jeszcze kilka zalet -zmiana kierunkowskazów itd.
Przykro mi,że mam taki depresyjny pozim kultury osobistej, ale podczas mojej wymarzonej wyprawy - ktoś znalazłby w końcu porzuconego GS-a.<br><hr>Jarek
Przykro mi,że mam taki depresyjny pozim kultury osobistej, ale podczas mojej wymarzonej wyprawy - ktoś znalazłby w końcu porzuconego GS-a.<br><hr>Jarek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
napisz więcej,chętnie poczytam<br><hr>zKomentatorzy napisał(a):W tym momencie ,,wychodzi ze mnie depresyjny poziom kultury osobistej" i napiszę tak - po przeczytaniu może i kilkunastu testów w których testerzy wychwalali BMW serii GS miałem okazję kilkoma pojeżdzić(1150 i 1200) i byłem w szoku.
Przykro mi,że mam taki depresyjny pozim kultury osobistej, ale podczas mojej wymarzonej wyprawy - ktoś znalazłby w końcu porzuconego GS-a.<br><hr>Jarek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zawsze takie dobre rady dajesz anonimowo? Moze pokaz gdzie piszesz, to sprawdzimy czy tobie idzie lepiej niż Boczowi.<br><hr>Wujek Dobra RadaKomentatorzy napisał(a):Jeju Boczo zajmij się czymś innym ... Pisanie coś ci nie idzie<br><hr>anonymous<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
słyszałem o propozycji złożonej Hondzie przez testera,mniej więcej ile mi zapłacicie za dobrą opinię....<br><hr>xKomentatorzy napisał(a):Nie ma obiektywnych testów. Nie ma też obiektywnych mediów.
Redaktorzy-testerzy za swoją pracę pobierają wynagrodzenie i nie mogą sobie pisać co im się podoba. Nad nimi stoi z reguły jakiś szef. Nad szefem często jakiś właściciel wydawnictwa lub inny prezes zarządu. Są różne stosunki własnościowe a także towarzysko-biznesowe powiązania.<br><hr>nikt<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Liczyłem na więcej ciekawych wniosków w tej rozprawce na temat kupowania testów. Temat dla mnie ciekawy, ale mało istotny, bo w Polsce testy rodzimych redakcji przyjmowane są raczej z przymrużeniem oka. Czytelnik nie bardzo wierzy, że testujący ma jakąś głębszą wiedzę na temat tego co napisał. I nawet jeśli jakieś kupowanie testów można między bajmki włożyć, to pewna przychylność testera dla dostawcy owych testowych pojazdów jest wprost wpisana w naszą rzeczywistość. Bo jak źle napiszesz to się obrażą i następnego pojazdu nie wypożyczą. Znam to z autopsji. Napisać kilka krytycznych uwag na temat króla skuterów Burgmana? Że niby wolniejszy od jakiegoś tajwańskiego "no name". Że niby słaby design połączenia pseudo drewna z nadmiarem chromu się nie podoba?
To w najbliszym czasie nie mamy żadnych modeli testowych Suzuki dla tej redakcji. A może jeszcze wycofają reklamę w magazynie? O nie !!!! Dla załagodzenia sprawy napiszemy, że wszystkie są super. Burgman też !
Takie są realia polskich testerów. Zbyt dużo przeczytałem słabych testów z nadmiarem lizusostwa w polskim dziennikarstwie, żeby nie mieć do nich rezerwy. Czytelnicy też to czują.
Prawdziwe testy? W Niemieckich gazetach, amerykańskich. Tylko w obcym języku.
Tam się nie boją wypożyczyć pojazd i go skrytykować, jeśli coś jest nie tak. Pozwala to na wiarygodność wobec czytelnika, a wnioski z testu mają jakieś faktyczne znaczenie.
<br><hr>ATV Sport
To w najbliszym czasie nie mamy żadnych modeli testowych Suzuki dla tej redakcji. A może jeszcze wycofają reklamę w magazynie? O nie !!!! Dla załagodzenia sprawy napiszemy, że wszystkie są super. Burgman też !
Takie są realia polskich testerów. Zbyt dużo przeczytałem słabych testów z nadmiarem lizusostwa w polskim dziennikarstwie, żeby nie mieć do nich rezerwy. Czytelnicy też to czują.
Tam się nie boją wypożyczyć pojazd i go skrytykować, jeśli coś jest nie tak. Pozwala to na wiarygodność wobec czytelnika, a wnioski z testu mają jakieś faktyczne znaczenie.
<br><hr>ATV Sport
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A po cholerę wszyscy się tak spinacie? Każdy z nas otrzymał dar jakim jest własny rozum. Wydawało mi się, że czytanie opinii innych, często subiektywnych ma na celu głównie zapoznanie się z nimi. To oczywiste by wyrobić sobie zdanie na temat jakiegoś motocykla należy się nim przede wszystkim przejechać. Jeśli jakikolwiek portal/ dziennikarz faktycznie zostałby "podkupiony" to każdy przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie samemu do tego dojść, wywnioskować albo mieć jakieś podejrzenia. Jednak bez dowodów łatwo jest kogoś oczerniać. Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie, ale po co przy tym obrażać. Jeśli nie podoba wam się opinia danego dziennikarza to nie czytajcie jego artykułów, bądź róbcie to by utwierdzić się w swoim pozytywnym czy negatywnym przekonaniu na jego temat. Na prawdę nie ogarniam wiecznych "narzekaczy". Najłatwiej jest krytykować innych, ciężej samemu zabrać się za wydanie jakiejś inteligentnej opinii na jakiś temat. Śmiecić na portalach faktycznie jest bardzo łatwo... - śmiecić w sensie "napiszę kilka bluzgów, bo mam zły dzień, lubię potrolować bo nikt mnie przecież nie rozpozna w necie, niech się powk*iają, skoro ja mam zły dzień- to czemuby nie zepsuć go innym? <br><hr>Krytyk
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Uważam , że artykuł bardzo ciekawy i świetnie napisany przez miszcza Boczo jak zawsze z resztą.
Myślę także że słowa krytyki pod adresem dziennikarzy motoryzacyjnych padają tylko przez zazdrośc innych którzy jak wy chcieliby miec taka odlotowa robotę.
Natomiast wasze obserwacje wynikające z testów danych motocykli są jak dla mnie bezcenne.
Dziękuję
<br><hr>Diamantes
Myślę także że słowa krytyki pod adresem dziennikarzy motoryzacyjnych padają tylko przez zazdrośc innych którzy jak wy chcieliby miec taka odlotowa robotę.
Natomiast wasze obserwacje wynikające z testów danych motocykli są jak dla mnie bezcenne.
Dziękuję

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Głupie te poszczególne komentarze.
Przy zakupie danego motocykla danej marki i tak każdy z nas sam podejmie decyzję czy sprzęt mu sie podoba czy nie.
Opinie jakie zamieszczają dziennikarze są ich osobistymi opiniami. Można je brac pod uwage przy wyborze maszyny lub kierowac się własnymi spostrzeżeniami , każdy swój rozum ma.
Ja tam lubie sobie poczytac artykuły pisane przez Boczo i porównywac je z własnymi odczuciami do wybranych modeli.
Jak czytam nie jeden kolega tu zazdrości Boczowi jego popularności , no bo w końcu kto nie zna Bocza
<br><hr>Diamantes
Przy zakupie danego motocykla danej marki i tak każdy z nas sam podejmie decyzję czy sprzęt mu sie podoba czy nie.
Opinie jakie zamieszczają dziennikarze są ich osobistymi opiniami. Można je brac pod uwage przy wyborze maszyny lub kierowac się własnymi spostrzeżeniami , każdy swój rozum ma.
Ja tam lubie sobie poczytac artykuły pisane przez Boczo i porównywac je z własnymi odczuciami do wybranych modeli.
Jak czytam nie jeden kolega tu zazdrości Boczowi jego popularności , no bo w końcu kto nie zna Bocza

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja jedynie dodam że w Warszawie można sobie wypożyczyć BMW S1000RR na 2h i samemu się przekonać. Testowałem osobiście kilka motocykli o poj.1000cm i doszedłem do pewnego wniosku, o którym nie wspomnę bo zaraz będę ktoś mi pociśnie że jestem sprzedawczykiem itd. dodam że jestem zwykłym użytkownikiem motocykla superspotr a nie dziennikarzem. <br><hr>Gleba_ll
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
i właśnie takich komentarzy można oczekiwać-pisz!<br><hr>xKomentatorzy napisał(a):Ja jedynie dodam że w Warszawie można sobie wypożyczyć BMW S1000RR na 2h i samemu się przekonać. Testowałem osobiście kilka motocykli o poj.1000cm i doszedłem do pewnego wniosku, o którym nie wspomnę bo zaraz będę ktoś mi pociśnie że jestem sprzedawczykiem itd. dodam że jestem zwykłym użytkownikiem motocykla superspotr a nie dziennikarzem. <br><hr>Gleba_ll<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Pojawiają się tu jak widać teorie spiskowe nawet do artykułu o "kupowaniu testów", pogratulować panowie. Tylko pytanie brzmi, skąd my motocykliści bierzemy tą tajemna wiedzę n/t motocykli? Latamy po salonach robiąc jazdy testowe? Każdy ma swoje preferencje, jeden dostaje orgazmu na trzęsącym się harasie, drugi przyjedzie do domu upierd...y w błocie na enduraku. Jeszcze innemu przeszkadza bieżnik tylnej opony i próbuje go zamienić w dym. Te preferencje udzielają się co po niektórym, widać to po komentarzach lub na forach. Zamiast tracić czas, może warto by zagadać z boczem i zrobić dział w stylu "testu użytkowników"?
- djrobson
- Świeżak
Test powienien wygaldac tak, ze testujacy pokazuje wszystko i nie wazne co tam jest ile logotypow ile jednego drugiego motocykla. Tutaj dochodzi cos takiego jak dostepnosc, jezeli np: firma Honda lub Yamaha czy Suzuki daje czesciej i chetniej moto do testow to wiadomo, ze bedzie ich wiecej i nie mozna tu mowic i sprzedazy.
Mysle, ze jednak sami mamy mozgi a testy moga jedynie wstepnie nakierowac na pomysl i pokazac czy to jest dla nas czy nie.
Jak ktos kupuje moto wczesnie na nim nie siedzac to jest glupi i tyle
Ja osobiscie lubie czytac, ogaldac testy, moto, telefonow, i innych komputerowych gadzetow
Decyzje o zakupie podejmuje sam, nie wazne jakby w tescie mowili, ze jest super.
Swoja droga motocykle BMW sa super i w tescie tez wychodza super czy cos w tym dziwnego ??
Fajne jest natomiast to na scigaczu, ze GS 1200 przegral z crosstourerem
jezdzilem i jednym i drugim i naturalnie Honda to dla mnie nowy krol turystyki szosowej
Jezeli wynikbylby inny to bys sie juz zloscil
Pozdrawiam<br><hr>kapitanbomba
Mysle, ze jednak sami mamy mozgi a testy moga jedynie wstepnie nakierowac na pomysl i pokazac czy to jest dla nas czy nie.
Jak ktos kupuje moto wczesnie na nim nie siedzac to jest glupi i tyle

Ja osobiscie lubie czytac, ogaldac testy, moto, telefonow, i innych komputerowych gadzetow

Decyzje o zakupie podejmuje sam, nie wazne jakby w tescie mowili, ze jest super.
Swoja droga motocykle BMW sa super i w tescie tez wychodza super czy cos w tym dziwnego ??
Fajne jest natomiast to na scigaczu, ze GS 1200 przegral z crosstourerem

Pozdrawiam<br><hr>kapitanbomba
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
też to znam z autopsji , nie pisz krytycznie o .... bo nam reklam nie dadzą .<br><hr>ZBAFCAKomentatorzy napisał(a):Liczyłem na więcej ciekawych wniosków w tej rozprawce na temat kupowania testów. Temat dla mnie ciekawy, ale mało istotny, bo w Polsce testy rodzimych redakcji przyjmowane są raczej z przymrużeniem oka. Czytelnik nie bardzo wierzy, że testujący ma jakąś głębszą wiedzę na temat tego co napisał. I nawet jeśli jakieś kupowanie testów można między bajmki włożyć, to pewna przychylność testera dla dostawcy owych testowych pojazdów jest wprost wpisana w naszą rzeczywistość. Bo jak źle napiszesz to się obrażą i następnego pojazdu nie wypożyczą. Znam to z autopsji. Napisać kilka krytycznych uwag na temat króla skuterów Burgmana? Że niby wolniejszy od jakiegoś tajwańskiego "no name". Że niby słaby design połączenia pseudo drewna z nadmiarem chromu się nie podoba?
<br><hr>ATV Sport<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
fajny artykuł, ale za krótki! Tak przyjemnie się czyta, że poczytałbym jeszcze z 3 strony.
Możemy liczyć na c.d.n??<br><hr>Rems
Możemy liczyć na c.d.n??<br><hr>Rems
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości