Wyrzuca płyn z chłodnicy - husaberg fe 450 2009
• Strona 1 z 1
Wyrzuca płyn z chłodnicy - husaberg fe 450 2009
Witam i proszę o pomoc, od niedawna posiadam Husaberga Fe 450 E z rocznika 2009, jestem drugim właścicielem i motocykl ma na liczniku 85mth (ja zrobiłem około 15mth). Problem w tym że zdarzyło mi się go dwa razy zagrzać tak, że płyn w chłodnicy się zagotował. Za pierwszym razem niby nic się nie stało, bo odczekałem aż ostygnie, dolałem płynu i jeździłem dalej. Po około 7mth ponownie zagotował się płyn, lecz tym razem już nie bez skutków i cały problem w tym że teraz, gdy odpalę maszynę i postoi na wolnych obrotach to po około 10 minutach znowu gotuje się płyn. Sprawdziłem pompę oraz termostat i są w porządku, sprawdziłem też wszystkie węże i kanały czy się coś gdzieś nie zapchało ale wszystko gra.
Jeśli ktoś miał kiedyś podobny problem lub wie jak temu zaradzić to bardzo proszę o pomoc.
Dodam jeszcze że moto nie był przeze mnie katowany bo jestem raczej początkujący a ta bestia ma takiego kopa że nie było potrzeby aby go mocno gazować.
Jeśli ktoś miał kiedyś podobny problem lub wie jak temu zaradzić to bardzo proszę o pomoc.
Dodam jeszcze że moto nie był przeze mnie katowany bo jestem raczej początkujący a ta bestia ma takiego kopa że nie było potrzeby aby go mocno gazować.
Husaberg FC 450 2005
- Prankster88
- Świeżak
uszczelka pod głowicą
brudny gaźnik
złe dysze
brudny gaźnik
złe dysze
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
kris514 napisał(a):uszczelka pod głowicą
brudny gaźnik
złe dysze
kris514 Husabergi od bodajże 2008 roku są na wtrysku a o uszczelce pod głowicą mówił mi znajomy i chyba będę musiał ją sprawdzić bo innych pomysłów już nie mam.
Husaberg FC 450 2005
- Prankster88
- Świeżak
po 1 płyn sie gotuje /. czy wyrzuca ciagle. jezeli to uszczelka to ciagle powinno sie robic cisnienie. a nie tylko po 10 minutach. po 10 minutach na wolnych obrotach w gorący dzien po prostu moto ci sie gotuje. mi w exc 525 nie raz w korku przy temp do około 20-25 stopni wyrzygało płyn korkiem wlewu. nie masz moze termometra fabrycznego ? to by pomogło w diagnozie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):po 1 płyn sie gotuje /. czy wyrzuca ciagle. jezeli to uszczelka to ciagle powinno sie robic cisnienie. a nie tylko po 10 minutach. po 10 minutach na wolnych obrotach w gorący dzien po prostu moto ci sie gotuje. mi w exc 525 nie raz w korku przy temp do około 20-25 stopni wyrzygało płyn korkiem wlewu. nie masz moze termometra fabrycznego ? to by pomogło w diagnozie
henio12323 to samo powiedział mi kumpel ale jakoś nie mogłem uwierzyć że moto na wolnych obrotach może się zagotować. Wygląda to tak że wszystko pracuje normalnie i po tych 10 minutach zaczyna sikać z wężyka obok korka, który oryginalnie jest skierowany pod bak prosto na silnik i momentalnie tworzy wielka chmura. Bez korka ewidentnie widać jak się zaczyna gotować aż dosłownie zaczyna rzygąć płynem.
Myślisz że powinienem nim pojeździć i wszystko będzie ok?
Termometra nie mam ale coś wykombinuje żeby zmierzyć temperaturę płynu.
Husaberg FC 450 2005
- Prankster88
- Świeżak
mikozniak napisał(a):Mam to samo okazało się, że mam uszkodzony korek od chłodnicy. Wiecie gdzie można taki nabyc?? Na allegro jest tylko 1 nowy za 100 zł/
mikozniak jak doszedłeś do tego że to korek chłodnicy jest zły?
Też nad tym myślałem ale obejrzałem korek i nie wygląda na zepsuty, chociaż takie rozwiązanie by pasowało bo wychodziło by na to że korek nie wytrzymuje ciśnienia 1.8 bara i szybciej przepuszcza płyn, pożycze od znajomego korek i sprawdze czy też wyrzuci płyn.
A co do pytania henio12323 o temperaturę to do chłodnicy leję Dynagel 2000 a wg. prodycenta płyn ten ma temp. wrzenia 130 stopni.
Husaberg FC 450 2005
- Prankster88
- Świeżak
ja leje jakis petrygo kij tam wie ile ma stopni wrzenia ;P u mnie tak samo nic nic a nagle robi sie taka temp, która robi cisnienie otwiera sie korek uwalnia sie temp. a jak wiadomo w nizszej temp woda wrze w nizszej temp. wiec jeszcze bardziej robi sie cisnienie i tak samo mam nagle chmurkę pary, i cisza
wyrzuci sobie troszke płynu i ok. co jakis czas dolewam jak wiem że takie cos mi sie robiło. co do korków - racja, one maja sprezynke i otwierają sie w odpowiednim cisneniu. np ktm exc jak mój ma dosyc szybko otwierający sie korek, niektórzy uwazaja to za mała wade. i zakładają korki od SXa które maja wieksze cisnienie otwarcia. wiec mikozniak - to że wsadziłęs inny korek to nie znaczy że twój był zepsuty, moze po prostu korek kolegi był przystosowany do innego.; no chyba że to samo cisnienie jest wybite na korku.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Byłem dziś u znajomego porzyczyć korek ale okazało się że na jego korku wybite jest 1,4 bara.
Obejrzał mój korek i powiedział że wygląda jak nowy więc nie powinien być zepsuty i poradził mi żebym poprostu przejechał się na moto gdzieś po prostych drogach żeby go nie kręcić na niskich biegach.
Powiedział też że jego moto też nie raz siknie z węźyka płynem (ktm sx 200) wiec chyba niepotrzebnie się martwiłem i wychodzi na to że mój moto na postoju ma słabe chłodzenie i korek nie wytrzymuje ciśnienia.
Zostawie to tak jak jest i zobaczymy czy częściej bedzie wyrzucał płyn
w lesie.
Obejrzał mój korek i powiedział że wygląda jak nowy więc nie powinien być zepsuty i poradził mi żebym poprostu przejechał się na moto gdzieś po prostych drogach żeby go nie kręcić na niskich biegach.
Powiedział też że jego moto też nie raz siknie z węźyka płynem (ktm sx 200) wiec chyba niepotrzebnie się martwiłem i wychodzi na to że mój moto na postoju ma słabe chłodzenie i korek nie wytrzymuje ciśnienia.
Zostawie to tak jak jest i zobaczymy czy częściej bedzie wyrzucał płyn
w lesie.
Husaberg FC 450 2005
- Prankster88
- Świeżak
tak btw włacza ci sie wiatrak ? bo chyba kazdy husab ma wiatrak na stanie ? jak nie masz wiatraka to fakt że wytrzymuje 10 minut to i tak dobry wynik :d jak z wiatrakiem to juz zalezy od warunków. bo zaden wiatrak i tak nie zdązy ochłodzic nieduze chłodnice. 2 sprawa pompa wody i oleju na niskich obrotach obie pompy maja dosyc niski wydatek, i po prostu woda wolno krązy - słabsze chłodzenie. to samo olej który tez jak by nie było chłodzi ;d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 Husabergi nie majÄ… wiatraka
Pojeździłem wczoraj po lesie i wszystko ok.

Pojeździłem wczoraj po lesie i wszystko ok.
Husaberg FC 450 2005
- Prankster88
- Świeżak
Mam pytanie, kris w drugim poście napisał, że przyczyną może być brudny gaźnik. Jak to się ma do wyrzucania płynu z chłodnicy ? Pytam bo mam podobny problem.
Honda CR 125
fuck the whales, save 2 strokes !!!
fuck the whales, save 2 strokes !!!
-
cichycr - Świeżak
cichycr napisał(a):Mam pytanie, kris w drugim poście napisał, że przyczyną może być brudny gaźnik. Jak to się ma do wyrzucania płynu z chłodnicy ? Pytam bo mam podobny problem.
Przytkana dysza>zbyt uboga mieszanka>za wysoka temperatura na tłoku>wypalanie tłoka głowicy i przegrzewanie motoru:D
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości