Zatarta Yamaha [ x limit ] 2007 r.
• Strona 2 z 2 • 1, 2
A jeszcze 2 pytania : D
1. Czy to możliwe że przez zepsuta chłodnice zatarł się ten cylinder?
2. Czy jest taka mozliwosc ze przez chinski cylinder 90 zatarł urwał wał korbowy , albo korbowód ?
1. Czy to możliwe że przez zepsuta chłodnice zatarł się ten cylinder?
2. Czy jest taka mozliwosc ze przez chinski cylinder 90 zatarł urwał wał korbowy , albo korbowód ?
- YamaszowiecGucio
- Świeżak
1. Zależy w jakim stopniu była zepsuta, jak zapchana lub mocno dziurawa to tak, jest to możliwe.
2. Taaa przez cylinder urwał się wał
ciekawe w którym miejscu
urwać mógł się korbowód i jeśli tłok w cylindrze się bardzo mocno zblokował, to mógł się urwać korbowód, choć to mało prawdopodobne, najczęściej korba urywa się chyba wtedy jak ma duże luzy, z jednej lub drugiej strony, albo dwóch naraz.
2. Taaa przez cylinder urwał się wał

-
komarcc - VIP Ścigacz.pl
Możliwe że przez chłodnice, ale musiałaby być wtedy porządnie uszkodzona tj zapchana, albo tka nie szczelna że zgubiła płyn chłodniczy.
Co do wału, to tak jak poiwedział komarcc
PS: Weź opisz nam ogólnie co koleś mówi o tym jak się zatarł, co działa co nie, to pomożemy. Bo na razie to co chwila coś nowego.
Co do wału, to tak jak poiwedział komarcc
PS: Weź opisz nam ogólnie co koleś mówi o tym jak się zatarł, co działa co nie, to pomożemy. Bo na razie to co chwila coś nowego.
"Nie liczy się czym jeździsz - ważne jak tym jeździsz"
- Norton
- Świeżak
napisalem dzis do kolegi pare pytan i czekam na je odpowiedzi takie pytania
1. Chłodnica jest już tak dziurawa że głupi płyn chłodnicy albo zapchana ?
2. Wiesz moze dlaczego sie zatarl sie?
3. Licznik normalnie dziala swieci i przelanczasz funkcje itd?
4. Gdy docierales cylinder to przegrzewałes motor jezdziles na full manetce i na koło ?
JEZELI MACIE POMYSLY JAKIE PYTANIA MU ZADAC TO PISZCIE
A moje pytania
1. gdy będę kupowac chłodnice to kupic nowa czy używaną ?
2. gdy jak wymienie cylinder cały to będę mógł normalnie kopac żeby odpalic czy lepiej przed odpalaniem zmienic cylinder?
3. Gdy jak bede w zimie zmieniał Cylinder Airsal Tech Racing 70cc to będę musiał wymienic sprzęgło wał gaźnik,duszę ?
1. Chłodnica jest już tak dziurawa że głupi płyn chłodnicy albo zapchana ?
2. Wiesz moze dlaczego sie zatarl sie?
3. Licznik normalnie dziala swieci i przelanczasz funkcje itd?
4. Gdy docierales cylinder to przegrzewałes motor jezdziles na full manetce i na koło ?
JEZELI MACIE POMYSLY JAKIE PYTANIA MU ZADAC TO PISZCIE
A moje pytania
1. gdy będę kupowac chłodnice to kupic nowa czy używaną ?
2. gdy jak wymienie cylinder cały to będę mógł normalnie kopac żeby odpalic czy lepiej przed odpalaniem zmienic cylinder?

3. Gdy jak bede w zimie zmieniał Cylinder Airsal Tech Racing 70cc to będę musiał wymienic sprzęgło wał gaźnik,duszę ?
- YamaszowiecGucio
- Świeżak
1. Nowa to koszt ok. 300zł, więc raczej odpada, bierz używkę nie pogiętą, nie dziurawą ogólnie, żeby była w bdb stanie i żeby zbyt długo nie leżała bez płynu, a jeśli już była bez płynu to max do miesiąca czasu, jeśli leżała więcej to lepiej sobie taką odpuść.
2. Przeczytaj co napisałeś i napisz czy coś z tego rozumiesz?
3. Przy zmianie pojemności na większą będziesz musiał wymienić łożyska na wale, wał jeśli będzie słaby to też, gaźnik również, inaczej nie wyciągniesz całej mocy z cylindra, sprzęgło? Jeśli dobre do może zostać, duszę
nie znam. tłumik itd itd.
2. Przeczytaj co napisałeś i napisz czy coś z tego rozumiesz?
3. Przy zmianie pojemności na większą będziesz musiał wymienić łożyska na wale, wał jeśli będzie słaby to też, gaźnik również, inaczej nie wyciągniesz całej mocy z cylindra, sprzęgło? Jeśli dobre do może zostać, duszę

-
komarcc - VIP Ścigacz.pl
A wiec tak znam odpowiedzi
1. tak chlodnica dziurawa przebila sie od kamyczka bo byla slaba orginelana
2. nie wiem dlaczego sie zatarla chyba z tego ze sie nie ochladzal
3. Licznik działa
4. Gdy docierał to jeździł powoli ok 60 km/h a jak na większe obroty to robił to bardzo wolno
Co do mojego
2. To chodziło mi o to że jak wymienie cylinder to normalnie moge odpalac z taką chłodnicą czy lepiej chłodnice też wymienic przed odpalaniem
3. Chodziło mi o dyszę .
1. tak chlodnica dziurawa przebila sie od kamyczka bo byla slaba orginelana
2. nie wiem dlaczego sie zatarla chyba z tego ze sie nie ochladzal
3. Licznik działa
4. Gdy docierał to jeździł powoli ok 60 km/h a jak na większe obroty to robił to bardzo wolno
Co do mojego
2. To chodziło mi o to że jak wymienie cylinder to normalnie moge odpalac z taką chłodnicą czy lepiej chłodnice też wymienic przed odpalaniem
3. Chodziło mi o dyszę .
- YamaszowiecGucio
- Świeżak
Jak nie było płynu, to normalne, że się przegrał i zatarł, po zmianie cylindra i chłodnicy wszystko powinno działać jak należy.
Nazywaj rzeczy po imieniu, bo cylinder to nie chłodnica i na odwrót.
2. Jak wymienisz cylinder to musisz koniecznie wymienić też chłodnicę, wystarczy parę minut by zatrzeć znowu cylinder, chłodzenie jest konieczne, tym bardziej na nowym cylindrze gdyż tarcie jest znacznie większe i wszystko szybciej się grzeje.
3. Dysza to za mało potrzebny większy gaźnik.
Nazywaj rzeczy po imieniu, bo cylinder to nie chłodnica i na odwrót.
2. Jak wymienisz cylinder to musisz koniecznie wymienić też chłodnicę, wystarczy parę minut by zatrzeć znowu cylinder, chłodzenie jest konieczne, tym bardziej na nowym cylindrze gdyż tarcie jest znacznie większe i wszystko szybciej się grzeje.
3. Dysza to za mało potrzebny większy gaźnik.
-
komarcc - VIP Ścigacz.pl
Pytałem się go również czy jak zakładał cylinder czy zmieniał łożyska dysze to mówił ze wszystko aby 90 dawała radę
A gdybym zapalił motor po wymianie cylindra tak na 3 sekundy , aby tylko sprawdzic czy to chodziło o cylinder to chyba się nic nie stanie cylindrowi ? Czy jednak lepiej kupic tą chłodnice ?
A gdybym zapalił motor po wymianie cylindra tak na 3 sekundy , aby tylko sprawdzic czy to chodziło o cylinder to chyba się nic nie stanie cylindrowi ? Czy jednak lepiej kupic tą chłodnice ?
- YamaszowiecGucio
- Świeżak
Nigdy nie wierz sprzedawcy, chyba, że ma faktury/paragony/stare części. Jak go będziesz miał u siebie to najlepiej zobacz co w nim siedzi i w jakim jest stanie, wtedy będziesz miał 100% pewności.
Jak już go odpalisz to najlepiej żeby chodził do momentu całkowitego rozgrzania, a nie 3s, w ten sposób tylko szkodzisz nowemu cylindrowi. Tak kupuj tą chłodnicę i załóż najpierw chłodnice, a potem cylinder, żeby Cię nie kusiło.
Jak już go odpalisz to najlepiej żeby chodził do momentu całkowitego rozgrzania, a nie 3s, w ten sposób tylko szkodzisz nowemu cylindrowi. Tak kupuj tą chłodnicę i załóż najpierw chłodnice, a potem cylinder, żeby Cię nie kusiło.
-
komarcc - VIP Ścigacz.pl
Nie no jezeli kupie i wymienie cylinder na 90 i chłodnice i zadziała to pojezdze do zimy i w zimie generalny remont silnika znaczy rozbiore i myśle ze wymienie wał sprzeglo , gaznik , cylinder 70 orginal i takie male rzeczy
- YamaszowiecGucio
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm