Zobacz wątek - Moto dla dość dużego gościa (turystyk) ok. 5000 zł
NAS Analytics TAG

Moto dla dość dużego gościa (turystyk) ok. 5000 zł

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Moto dla dość dużego gościa (turystyk) ok. 5000 zł

Postprzez viceprezes » 24/7/2012, 15:58

Witam.
Szukam motocykla turystycznego, którym mógłbym czasem wpaść w jakiś b.lekki teren.

Dane wejściowe:

- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie)
Aprilia Pegaso 125 od jakiegoś roku (świetny do nauki)

- Wiek, waga, wzrost
33, 95, 191 :P

- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
Miasto 60%, trasa 30%, rozrywka 100% :) , szutry 10%.

- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
Ile się będzie dało - nie mam jeszcze rozeznania.

- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
5000 zł, ciuszki jakieś już mam.

- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Ile będzie trzeba.

- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Enduro/turystyk

- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Yamaha TDM 850 (brzydal ale mam pomysł na tuning przodu) :)
Suzuki DR 800 (dźwięk to poezja)
Yamaha XJ900 Diversion (wał)

Bardziej skłaniam się do TDM ze względu na kształt maszyny (oprócz przodu oczywiście).

Pozdrawiam
Aprilia Pegaso 125
viceprezes
Świeżak

Postprzez cezary1985 » 24/7/2012, 19:20

jeśli chodzi o turystyka to mogę polecić suzuki bandit gsf 650 sam takiego kupiłem z zerowym doświadczeniem i ogarniam, pozycja bardzo wygodna, troche ciezki aja niski ale dla Ciebbie w sam raz lecz na szutry to chyba się nie nadaje.
Pier.... studia, zostań Ninją
cezary1985
Świeżak

Postprzez Sykopson » 24/7/2012, 20:17

Bandit po szutrach nie pojeździ, więc raczej odpada. TDM spełni wszystkie Twoje wymagania. Jak masz pomysł na tej rzeczywiście obrzydliwy przód to cóż stoi na przeszkodzie?

DR też powinno byc okej. A XJ raczej po szutrze nie pojeździsz...

Jakbys trochę odłożył to jest jeszcze BMW F650, za 6000 jest szansa już coś wyhaczyć.
Są też większe Pegaso z tego co się orientuję i NTV Deauville. Tyle moto tego typu, co za ta kasę może coś być, kojarzę. Jakbyś mógł odłożyć jeszcze więcej to Honda AfricaTwin :D
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez kriss2k » 24/7/2012, 22:47

Devilką też po szutrach nie pojeździ. Pegaso ma ten sam silnik co BMW a jest sporo tańsza. Rozważ jeszcze Suzuki Freewind 650, niezbyt doceniany a genialny motocykl do takich zastosowań jakie planujesz, i jest szansa że znajdziesz ładny i niezajechany egzemplarz w tym budżecie. Możesz też poszukać Transalpa ze starszych roczników. O Afryce poniżej 10k nawet nie ma co myśleć.
kriss2k
Świeżak

Postprzez Deviator » 25/7/2012, 08:02

Z tych 3 które wymieniłeś we wstępie, to najlepszy DR 800 przy twoich gabarytach nie będziesz miał problemów w miescie, a nawet w terenie, bo to moto daje rade na czymś więcej niz tylko szutrówy , no i ma bardzo duzo miejsca dla kierowcy i pasarzera, TDM to nastepna opcja, bardzo dobry na nasze drogi...ale szutrówy to juz raczej tylko tyle, że jak trzeba to przejedzie całkiem szybko i sprawnie (napewno sprawniej niz jakikolwiek bandit :) ) Xj to dobry turystyk i moto do codziennych wypadów do roboty...ale gdziekolwiek poza asfaltem to już kula u nogi...
It's not abt bike...but abt rider...
Deviator
Świeżak

Postprzez skidmarks » 25/7/2012, 08:21

10% szutrów to ja zrobie ścigaczem ;)

Wiec skupiłbym się na szosie. Olał DR 800 bo on na szosie juz nie jest fajny, wiotkość nadwozia oraz ułomne gumy dędkowe (hamowania, trzymanie). Osiagi jego na szosie też nudne.

Xj 900 też już archaiczny co z tego że wał jak co drugi model który bedziesz oglądał to już chrobocze w nim coś. Lepiej łańcuch z zębatkami wymienić (przez 20tys miec z bani) niż szukać gratów do dyfra. Poza tym hamowniki z przełomu lat 80/90tych są słabe.

Tak nas przywiodło do motocykla jakim jest Bandit 1200. Za 6 tysi da się zakupić maszyne która nie bedzie sie rozpadac w oczach. JA mam 188cm i siedziało mi się na Bandziorze 1200 bardzo dobrze.
Yamaha YZF 1000
skidmarks
Stały bywalec

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê