Biała skóra - dylemat...
• Strona 1 z 1
Biała skóra - dylemat...
Siema.
Niebawem będę kupował nową kurtkę. Model już sobie upatrzyłem, będzie to RST Tractech. Kolorystyka która mi najbardziej przypadła do gustu to biała z czarnymi wstawkami ( http://www.motorbiker.pl/images/rst%20t ... 0white.jpg ), moim zdaniem wygląda to świetnie i będzie mi pasowało do reszty.
Wszystko niby pięknie ale wydaje mi się, że może nie być tak kolorowo podczas długiego użytkowania, więc mam dwa pytania. Mianowicie:
1. Zastanawiam się czy jest straszny zajazd z utrzymaniem takiej kurtki w czystości, muszki i inne latające cholerstwa mogę czyścić co jazdę - nie przeszkadza mi to. Natomiast obawiam się o to czy nie zostawią one śladów po sobie. Mam biały kask i niektóre owady zostawiają plamy których nie idzie potem niczym domyć, jak ta sprawa wygląda w przypadku skóry?
2. Biała skóra z biegiem czasu zapewne będzie szarzeć (sprostujcie mnie jeśli się mylę). Jest na to jakiś sposób? Są specjalne impregnaty do białej skóry?
Jeśli taka kurtka po kilku sezonach będzie wyglądała jakbym ją dostał z darów dla powodzian to sobie ją odpuszczę i wezmę zwykłego, czarnego Tractecha. Tak więc czekam na odpowiedzi.
Niebawem będę kupował nową kurtkę. Model już sobie upatrzyłem, będzie to RST Tractech. Kolorystyka która mi najbardziej przypadła do gustu to biała z czarnymi wstawkami ( http://www.motorbiker.pl/images/rst%20t ... 0white.jpg ), moim zdaniem wygląda to świetnie i będzie mi pasowało do reszty.
Wszystko niby pięknie ale wydaje mi się, że może nie być tak kolorowo podczas długiego użytkowania, więc mam dwa pytania. Mianowicie:
1. Zastanawiam się czy jest straszny zajazd z utrzymaniem takiej kurtki w czystości, muszki i inne latające cholerstwa mogę czyścić co jazdę - nie przeszkadza mi to. Natomiast obawiam się o to czy nie zostawią one śladów po sobie. Mam biały kask i niektóre owady zostawiają plamy których nie idzie potem niczym domyć, jak ta sprawa wygląda w przypadku skóry?
2. Biała skóra z biegiem czasu zapewne będzie szarzeć (sprostujcie mnie jeśli się mylę). Jest na to jakiś sposób? Są specjalne impregnaty do białej skóry?
Jeśli taka kurtka po kilku sezonach będzie wyglądała jakbym ją dostał z darów dla powodzian to sobie ją odpuszczę i wezmę zwykłego, czarnego Tractecha. Tak więc czekam na odpowiedzi.
|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
Kolego nie orientuje sie dokładnie jak sprawa wygląda w przypadku całej kurtki, ale ja mam w kombiaku białe wstawki(średniej wielkości) i nie mam problemu z wyczyszczeniem wszystkich muszek, owadów...(ciepła woda, gąbka+ mydełko)
CBR F4 2000r
.......?? <- czas na zmiane
- Grzesiek467
- Świeżak
Grzesiek467, dzięki za odpowiedź.
Zastanawia mnie tylko czy taki biały kolor nie będzie żółknąć/szarzeć z czasem i po prostu kurtka będzie wyglądać mało estetycznie.
Zastanawia mnie tylko czy taki biały kolor nie będzie żółknąć/szarzeć z czasem i po prostu kurtka będzie wyglądać mało estetycznie.
-
Kvba - Świeżak
z bialym kombi wszystko jest fajnie dopoki jest nowy/swiezo czyszczony, z czasem zaczyna to wygladac zwyczajnie zle. Znajomy w bialym kombi musi spedzac 3dni zeby calosc ladnie wyczyscic (dokladne czyszczenie + impregnaty), jak sie do tego nie przylozysz to w "rowkach" w fakturze skory zostanie syf, przez co skora bedzie wygladala na szara.
- ZooL
- Świeżak
ZooL, właśnie o takie coś mi chodziło. Dzięki!
W takim razie trzeba będzie łyknąć czarną wersje...
W takim razie trzeba będzie łyknąć czarną wersje...
-
Kvba - Świeżak
Weź czarną bedziesz miał mniejszy problem z utrzymaniem jej w stanie uzywalności i prezencji
a tez na pewno bedziesz zadowolony bo ponoc czarne pasuje do wszystkiego;)
pozdrawiam

a tez na pewno bedziesz zadowolony bo ponoc czarne pasuje do wszystkiego;)
pozdrawiam
CBR F4 2000r
- Grzesiek467
- Świeżak
Białe kombinezony są ok. troszkę bardziej nadają się na południe Europy właśnie ze względu na owady.
Co do czyszczenia, jak używasz dobrych środków do konserwacji, to nie jest trudno.
Faktycznie zostawiając przy czyszczeniu czarny bród na białym tle go widać a na czarnym nie.
Pod tym kątem celowałbym w coś np grafitowo-czarne, jest najbardziej uniwersalne.
Co do podpowiedzi dlaczego czarne, jest podobnie jak w sztukach walki:
rodzice dzieciom kupują czarne kimonka, "bo nie trzeba tak często prac"! W myśl zasady:
białe kimona pierze się jak widać, a czarne jak czuć
)! Patrząc w ten sposób wszystko czarne!
Motocykl ze srebrną bazą, czarny trzeba czyścić umiejętnie.
Co do czyszczenia, jak używasz dobrych środków do konserwacji, to nie jest trudno.
Faktycznie zostawiając przy czyszczeniu czarny bród na białym tle go widać a na czarnym nie.
Pod tym kątem celowałbym w coś np grafitowo-czarne, jest najbardziej uniwersalne.
Co do podpowiedzi dlaczego czarne, jest podobnie jak w sztukach walki:
rodzice dzieciom kupują czarne kimonka, "bo nie trzeba tak często prac"! W myśl zasady:
białe kimona pierze się jak widać, a czarne jak czuć

Motocykl ze srebrną bazą, czarny trzeba czyścić umiejętnie.
Sumomoto Motocykle Kraków
-
Sumomoto - Świeżak
Skutecznie mnie zniechęciliście
Moją obecną czarną skórę czyszczę i tak praktycznie po każdej jeździe bo nie lubię mieć brudnych ciuchów, więc w przypadku białej skóry zapewne więcej czasu poświęcałbym na jej czyszczeniu niż jeżdżeniu w niej.
Dzięki, temat do zamknięcia. Biorę czarną.

Dzięki, temat do zamknięcia. Biorę czarną.
-
Kvba - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości