Jaki kupić motocykl/skuter ?? Zapytaj tutaj.
Witam wszystkich, na forum zaglądam od jakiegoś czasu ale dopiero teraz mam pretekst aby się zarejestrować i zapytać...
W lipcu planuję przeprowadzkę do Poznania i potrzebuję sprawnego, niewielkiego środka transportu - celuję w Vespę LX50 ale... Czy ten skuter nadaje się dla faceta o wzroście 195cm i 110 kg wagi? Odpowiadam za wczasu na pytanie "czemu nie 125?" - po prostu nie mam prawka kategorii A, a potrzebuję czegoś wyłącznie na okres letni, czyli można powiedzieć że na gwałt
Przyznam szczerze że moja przygoda z 50tkami zaczęła się i skończyła na simsonie, wtedy jednak to byłem generalnie znacznie mniejszy
Dodam również że nie zależy mi na prędkości czy dynamice jazdy, po prostu od miejsca zamieszkania będę miał kilka klocków do miejsca pracy. Może jakieś inne propozycje? Jeśli chodzi o wymagania to lubię klasyczne skutery, Vespa jest ideałem pod tym względem, zależy mi również na wygodzie i oczywiście niezawodności, kwota do wydania maksymalnie 8.000 zł (choć najchętniej w okolicach 6.000). Interesują mnie głównie maszyny używane
Pozdrawiam

W lipcu planuję przeprowadzkę do Poznania i potrzebuję sprawnego, niewielkiego środka transportu - celuję w Vespę LX50 ale... Czy ten skuter nadaje się dla faceta o wzroście 195cm i 110 kg wagi? Odpowiadam za wczasu na pytanie "czemu nie 125?" - po prostu nie mam prawka kategorii A, a potrzebuję czegoś wyłącznie na okres letni, czyli można powiedzieć że na gwałt
Przyznam szczerze że moja przygoda z 50tkami zaczęła się i skończyła na simsonie, wtedy jednak to byłem generalnie znacznie mniejszy

Dodam również że nie zależy mi na prędkości czy dynamice jazdy, po prostu od miejsca zamieszkania będę miał kilka klocków do miejsca pracy. Może jakieś inne propozycje? Jeśli chodzi o wymagania to lubię klasyczne skutery, Vespa jest ideałem pod tym względem, zależy mi również na wygodzie i oczywiście niezawodności, kwota do wydania maksymalnie 8.000 zł (choć najchętniej w okolicach 6.000). Interesują mnie głównie maszyny używane
Pozdrawiam
- vcore00
- Świeżak
Vespa LX50 to bardzo dobry klasyczny skuter. Jesteś dość wysoki i proponował bym abyś udał się do jakiegoś dealera i sobie na niej osiadł i zobaczył czy się zmieciesz na niej. Bo to jest dość mały skuter a przy twoich dużych 'gabarytach' może być mało wygodny.
- shake27
- Świeżak
Witam. W czerwcu planuje kupić swój pierwszy motorower. Wcześniej jeździłem trochę na Jawie 350 ojca i aktualnie mam skuter. Mam 185 cm wzrostu, waga około 100 kg. Interesuje mnie chopper, ścigacz, lub cross (najmniej). Głównie zależy mi na osiągach - coś około 100 km/h. Nie mam prawka i potrzebuje czegoś zarejestrowane na 50 cm3. Cena do około 3000 zł.
- Phenoman
- Świeżak
50ccm choppera bym nie polecał bo z wygoda będzie ci ciężko ale jak chcesz spróbować to aprilia red rose, aprilia classic. Do ścigaczy z tego co wiem z wygoda jest ok. Aprilia rs 50, Derbi gpr 50, Yamaha tzr 50, Rieju rs2, Peugeot xr6/xr7. Wydaje mi sie ze nie chodziło Ci o crossa tylko o enduro jeśli tak to Derbi senda, rieju RR, yamaha dt, aprilia rx, rieju mrt. Z tego co sobie przypomniałem to chyba tyle. Link niżej to strona na której możesz przypasować sie do motoru i zobaczyć jak z twoja wielkością.
http://cycle-ergo.com/
http://cycle-ergo.com/
- shake27
- Świeżak
Na co powinienem patrzeć przy wyborze motoru? Zostaje przy ścigaczu i zainteresowała mnie głownie Yamaha TZR 50 - do 3000 zł są takie, lecz dość stare roczniki, czy to w niczym nie przeszkadza?
- Phenoman
- Świeżak
To ze stary to nie problem tylko aby byl utrzymany. Tzr'ka ma porządny silnik owszem po około 20tys. km należy zrobić remont silnika ale to normalne wydasz jakieś 1000zl (jak już ktoś tego nie zrobił przed tobą) i cieszysz się kolejnymi tysiącami km.
- shake27
- Świeżak
A jak jest z Zipp'ami, Barton'ami, czy Benzer'ami? Rodzice się uparli i dają mi tylko opcje kupienia nowego motoroweru prosto ze sklepu. Z tego, co wiem, to w Zipp'ach 50 często niektóre rzeczy się psują i nie jest zbyt mocny. Granica cenowa wzrosła do około 5000 zł, lecz tylko nówki.
- Phenoman
- Świeżak
Skoro już musi być nowy to brałbym zipa . Chyba najmniej awaryjny i z częściami nie ma zbytniego problemu
-
zioomeek09 - Świeżak
No to teraz moja kolej. Jestem nowy na forum i zielony jeśli chodzi o motocykle. Potrzebuję czegoś co pozwoli mi w miarę sprawnie pokonać trasę 25km, lecz przy okazji nie denerwując siebie i innych "bzyczeniem" skutera. Lecz prawko na motocykle zrobię dopiero pod koniec wakacji ( o ile w ogóle się uda) dlatego potrzebuje moto o :
- pojemności do 50cc
- coś o kształcie ścigacza
- max 4000zł (fajnie by było coś tańszego)
- min. 98r produkcji
- mały wkład finansowy
- biegówka
- mało awaryjny (wiadomo jak będę dbał to będzie dobrze, ale zawsze coś ma jakieś wady)
- bezproblemowy pod względem dostępnych części
Wiem, że z "bzyczeniem" będzie problem jeśli chodzi o tą pojemność, lecz tą sprawę jakoś może rozwiązać wymiana tłumika na sportowy. Będzie to mój pierwszy moto więc wiadomo, że się przytrze
Jak się nie przewrócę to się nie nauczę
Lat mam 18, ważę około 90kg i mierzę 188 cm. Chciałem już wejść w temat motocykli, a jak zrobię prawko to myślałem by za rok kupić coś typu Suzuki Bandit. Lecz na razie chciałbym się mniej więcej obyć w tym temacie. Co radzicie? Z góry dzięki za pomoc i radę
- pojemności do 50cc
- min. 98r produkcji
- mały wkład finansowy
- biegówka
- mało awaryjny (wiadomo jak będę dbał to będzie dobrze, ale zawsze coś ma jakieś wady)
Wiem, że z "bzyczeniem" będzie problem jeśli chodzi o tą pojemność, lecz tą sprawę jakoś może rozwiązać wymiana tłumika na sportowy. Będzie to mój pierwszy moto więc wiadomo, że się przytrze

Lat mam 18, ważę około 90kg i mierzę 188 cm. Chciałem już wejść w temat motocykli, a jak zrobię prawko to myślałem by za rok kupić coś typu Suzuki Bandit. Lecz na razie chciałbym się mniej więcej obyć w tym temacie. Co radzicie? Z góry dzięki za pomoc i radę

- Turas94
- Świeżak
Witam !
Zastanawiam się nad kupnem motoru ( ścigacz ) . Mam ok 171 cm wzrostu i ważę ok 55 kg . Cena oczywiście jak najmniejsza ( w miarę możliwości ) . Zastanawiam się nad Hondą NSR . Jutro będę wiedział za ile mniej więcej mógłbym go mieć . Moi rodzice znają typa co sprowadza motory z Anglii więc może jakaś zniżka czy tam okazja się trafi . Jeśli możecie podpowiedzieć nad jakim motorem można by się jeszcze zastanawiać . Motor oczywiście 125 . Wiem że na A1 jest ograniczenie do bodajże 11 czy tam 15 kM i tu nasuwa się moje pytanie : czy można na ok 30 nałożyć ograniczenie ale ciutkę mniejsze ?
Pozdrawiam !
Zastanawiam się nad kupnem motoru ( ścigacz ) . Mam ok 171 cm wzrostu i ważę ok 55 kg . Cena oczywiście jak najmniejsza ( w miarę możliwości ) . Zastanawiam się nad Hondą NSR . Jutro będę wiedział za ile mniej więcej mógłbym go mieć . Moi rodzice znają typa co sprowadza motory z Anglii więc może jakaś zniżka czy tam okazja się trafi . Jeśli możecie podpowiedzieć nad jakim motorem można by się jeszcze zastanawiać . Motor oczywiście 125 . Wiem że na A1 jest ograniczenie do bodajże 11 czy tam 15 kM i tu nasuwa się moje pytanie : czy można na ok 30 nałożyć ograniczenie ale ciutkę mniejsze ?
Pozdrawiam !
- nebhe
- Świeżak
Turas94 napisał(a):No to teraz moja kolej. Jestem nowy na forum i zielony jeśli chodzi o motocykle. Potrzebuję czegoś co pozwoli mi w miarę sprawnie pokonać trasę 25km, lecz przy okazji nie denerwując siebie i innych "bzyczeniem" skutera. Lecz prawko na motocykle zrobię dopiero pod koniec wakacji ( o ile w ogóle się uda) dlatego potrzebuje moto o :
- pojemności do 50cc
- min. 98r produkcji
- mały wkład finansowy
- biegówka
Wiem, że z "bzyczeniem" będzie problem jeśli chodzi o tą pojemność, lecz tą sprawę jakoś może rozwiązać wymiana tłumika na sportowy. Będzie to mój pierwszy moto więc wiadomo, że się przytrzeJak się nie przewrócę to się nie nauczę
Lat mam 18, ważę około 90kg i mierzę 188 cm. Chciałem już wejść w temat motocykli, a jak zrobię prawko to myślałem by za rok kupić coś typu Suzuki Bandit. Lecz na razie chciałbym
się mniej więcej obyć w tym temacie. Co radzicie? Z góry dzięki za pomoc i radę
ścigacze 50ccm to:
Derbi gpr 50
Aprilia rs 50
Yamaha tzr 50
Rieju rs2 50
Peugeot xr7
Peugeot xr6
Sa to motory znanych marek kupisz je spokojnie za 4000zl ale czy będziesz musiał dołożyć to zależy w jakim stanie kupisz. Części jest dużo. sa to biegówki. Koniecznym dokładaniem pieniędzy będzie oczywiście paliwo i olej

Nie wiem jak z wygoda jeśli chcesz to przypasuj sobie motocykl do siebie na http://cycle-ergo.com/
nebhe napisał(a):Witam !
Pozdrawiam !
Åšcigacze 125ccm
Honda CBR 125
Yamha TZR 125
Yamha YZF 125
Aprilia RS 125
Derbi gpr 125
Cagiva Mito 125
Hond NSR 125
Podobnież można zamontować jakiś moduł oto przykład: http://allegro.pl/modul-blokujacy-alpha ... 28476.html
Ale na ile on spełnia swoje zadanie to nie wiem.
- shake27
- Świeżak
Cześć, to mój pierwszy post tutaj. Piszę ponieważ zdecydowałem się na zakup jakiegoś motoru. Głównie chciałbym oby był to ścigacz do 80ccm. Rozglądałem się po allegro, spodobały mi się: Aprilia RS i Honda NSR.
Posiadam na wydanie ok. 4 tysiące, tylko ścigacze, pojemność silnika do 80ccm ( i taki też byłby najmilej widziany ). Mierzę ok. 180cm wzrostu, ważę 65 kg. Mam 16 lat. Tylko coś z biegami, wydaje mi się, że sprawia to największą frajdę w całym tym interesie, dlatego chcę się tego nauczyć
Co do rocznika, to chciałbym aby był to motorek z najdalej rocznikiem 2002-2003.
A i mam pytanie. Czy nosząc okulary, będzie jakiś problem z kaskiem? Czy może lepiej inwestować w soczewki?
Posiadam na wydanie ok. 4 tysiące, tylko ścigacze, pojemność silnika do 80ccm ( i taki też byłby najmilej widziany ). Mierzę ok. 180cm wzrostu, ważę 65 kg. Mam 16 lat. Tylko coś z biegami, wydaje mi się, że sprawia to największą frajdę w całym tym interesie, dlatego chcę się tego nauczyć

A i mam pytanie. Czy nosząc okulary, będzie jakiś problem z kaskiem? Czy może lepiej inwestować w soczewki?
- Apovsky.
- Świeżak
Trochę samodzielności, ciężko Ci znaleźć w "google" ile kosztuje A1? I co masz na myśli pytając czy trudno? Tak samo jakbyś spytał kogoś czy trudno zdać do następnej klasy w szkole.. Wszystko zależy od Ciebie i tego jak się przykładasz do egzaminu. Sory ale takie pytania według mnie są bez sensu.
Co do okularów to wszystko zależy od tego jaki kask wybierzesz, najlepiej pójdź do jakiegoś sklepu i przymierz do którego wejdą okulary i nie będą sprawiać problemu.
Co do drugiego pytania, możesz śmiało brać Aprilię RS, nic innego za bardzo nie znajdziesz a jest to bardzo dobra maszyna. Jeszcze możesz się zastanowić nad TZR 50.
Apovsky. napisał(a):Cześć, to mój pierwszy post tutaj. Piszę ponieważ zdecydowałem się na zakup jakiegoś motoru. Głównie chciałbym oby był to ścigacz do 80ccm. Rozglądałem się po allegro, spodobały mi się: Aprilia RS i Honda NSR.
Posiadam na wydanie ok. 4 tysiące, tylko ścigacze, pojemność silnika do 80ccm ( i taki też byłby najmilej widziany ). Mierzę ok. 180cm wzrostu, ważę 65 kg. Mam 16 lat. Tylko coś z biegami, wydaje mi się, że sprawia to największą frajdę w całym tym interesie, dlatego chcę się tego nauczyćCo do rocznika, to chciałbym aby był to motorek z najdalej rocznikiem 2002-2003.
Co do okularów to wszystko zależy od tego jaki kask wybierzesz, najlepiej pójdź do jakiegoś sklepu i przymierz do którego wejdą okulary i nie będą sprawiać problemu.
Co do drugiego pytania, możesz śmiało brać Aprilię RS, nic innego za bardzo nie znajdziesz a jest to bardzo dobra maszyna. Jeszcze możesz się zastanowić nad TZR 50.
- Kazu
- Świeżak
Apovsky. napisał(a):Cześć, to mój pierwszy post tutaj. Piszę ponieważ zdecydowałem się na zakup jakiegoś motoru. Głównie chciałbym oby był to ścigacz do 80ccm. Rozglądałem się po allegro, spodobały mi się: Aprilia RS i Honda NSR.
Posiadam na wydanie ok. 4 tysiące, tylko ścigacze, pojemność silnika do 80ccm ( i taki też byłby najmilej widziany ). Mierzę ok. 180cm wzrostu, ważę 65 kg. Mam 16 lat. Tylko coś z biegami, wydaje mi się, że sprawia to największą frajdę w całym tym interesie, dlatego chcę się tego nauczyćCo do rocznika, to chciałbym aby był to motorek z najdalej rocznikiem 2002-2003.
ścigacze 50ccm to:
Derbi gpr 50
Aprilia rs 50
Yamaha tzr 50
Rieju rs2 50
Peugeot xr7
Peugeot xr6
Wybierz sobie cos z tych wszystkie bardzo dobre z podobnymi silnikami.
- shake27
- Świeżak
shake27 napisał(a):Apovsky. napisał(a):Cześć, to mój pierwszy post tutaj. Piszę ponieważ zdecydowałem się na zakup jakiegoś motoru. Głównie chciałbym oby był to ścigacz do 80ccm. Rozglądałem się po allegro, spodobały mi się: Aprilia RS i Honda NSR.
ścigacze 50ccm to:
Derbi gpr 50
Aprilia rs 50
Yamaha tzr 50
Rieju rs2 50
Peugeot xr7
Peugeot xr6
Wybierz sobie cos z tych wszystkie bardzo dobre z podobnymi silnikami.
A który najbardziej odpowiadał by mojemu wzrostowi? Czy raczej wszystkie będą wporządku?
- Apovsky.
- Świeżak
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości