Zobacz wątek - Czy supermoto na pierwszy motor to dobry pomysł?
NAS Analytics TAG

Czy supermoto na pierwszy motor to dobry pomysł?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Czy supermoto na pierwszy motor to dobry pomysł?

Postprzez piotreks » 8/5/2012, 12:49

Witam, od dłuższego czasy chodzi mi po głowie zakup motoru. Nie rajcuje mnie prędkość lecz zwinność motocykla. Oczywiścnie mam na mysli SUPERMOTO, lecz cały czas zastanawiam się nad pojemnością i mocą bo wiadomo, że te maszyny sporo potrafią. Moje doświadczenie można przyrównać do zera, doświadczeniem chyba nie mozna nazwać jazdy motorowerami. Oczekuję na podpowiedzi i porady.
piotreks
Świeżak

Postprzez henio12323 » 8/5/2012, 15:11

kazdym moto nie jest łątwo :P czy kupisz supermoto czy cos ulicznego w podobnej pojemnosci i mocy to podobnie by ci sie latało - chodź prowadzenie jest całkiem inne. jak dla mnie łatwiej jest opanować lekkie SM niz ciezkiego np suzuki GSa

co do samego moto sa rózne bardziej i mniej sportowe, głownie zalezy gdzie chcesz tym latać, fajne i tanie SM na miasto - suzuki DR 350 moc nie powala, ale też nie jest mało żeby nie mozna było sie pobawić. za ponad 10 tysi masz suzuki DR-Z 400 w lajtownych wersjach tez nie jest mega mocna i tym juz na prawde fajnie mozna sie pobawic ( znajomy startuje na rozwiercanej DRZcie w zawodach SM ) dalej masz suzuki DR 600/650 ( 650 nowsza lepsza ) tutaj juz ciezsza maszynka ale za to lepsza w nieco dalsze wypady. te są w miare godne polecenia, bo nie oddaja mocy tak jak wyczynowe sprzęty, jak masz olej w głowie to nawet 650 pojemnosci DRki jest do ogarniecia. aczkolwiek mozna sie zabic na duzo słabszej DR 350 :P

wyzej masz sprzęty typu ktm lc4 620/640 tez super sprzet po tuningu tez na prawde sporo kucy mozna wycisnąc, husqvarny sm, tutaj tez niby tyle pojemnosci co DR ale mocy i momentu masz sporo wiecej i to wszystko jest oddawane duzo raptowniej, niektórzy i od lc4 zaczynaja i nie konczą na cmentarzu, ale to juz twoja decyzja

no i jeszcze bardzie jwyczynowe zabawki, np ktm EXC 520-525-530 ( lub fabryczna wersja SM - SMR ) to juz ostre lekkie i mocne sprzęty i raczej odradzam na 1 moto :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez piotreks » 8/5/2012, 16:41

Myślałem nad DR-Z 400 ale to raczej na jakąś wyprawę za miasto srednio się nadaję. Chodzi mi po głowie ktm 690 SUPERMOTO lecz to spory wydatek i nie wiem czy do końca dobry jak na pierwsze moto.
piotreks
Świeżak

Postprzez henio12323 » 8/5/2012, 19:31

no własnie za miasto juz nie jest ciekawie czyms małym 690 niby mozna spróbować ale jak dla mnie szkoda było by maszyny na 1 sprzęt, łatwo sobie uszkodzic np smigając na nieodpowiednich biegach sprzęt ma tyle momentu że nawet na bardzo wysokim biegu mozna sobie pyrkac 30 km h i duzo korbowodów potem pada od takiej jazdy ;P własnie głownie laików. najlepiej było by gdybys sie przejechał i sam ocenił czy dasz rade. jedno jest wiadome - sprzęt jest dosyc mocny i swietnie sie prowadzi pod władza dobrego kierowcy. amator moze sobie łatwo krzywde zrobic bo np uslizg tylnego koła to dla takiego moto nie problem :P gorzej potem ten uslizg skontrolować
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Piach » 9/5/2012, 10:33

KTM 690 na pierwszy sprzet jest sporym wyzwaniem. Mozna probowac, ale latwo nie bedzie.
Piach
Świeżak

Postprzez piotreks » 9/5/2012, 15:09

Albo jeszcze wchodzi w rachubę BMW X-Moto, a co do KTMa to zastanawiam się czy ma sens kupić maszynę za tą cenę i wyrządzić jej jakieś szkody. Ale też myślę czy ma sens ciągle zmieniać motor, bo KTMa z głowy chyba szybko się nie pozbędę, więc nawet jeśli kupię bardziej potulny motor to i tak będę myślał o zmianie w następnym sezonie. :) Yamaha xt660 x odpada. Muszę chyba znaleźć osobę która posiada jakiś z tych sprzętów, przejechać się i ocenić. Chyba innej sensownej możliwości nie ma. Ale widzę, że jest kilka osób zorientowanych w temacie SUPERMOTO i może jakieś fajne propozycje motorów się znajdą. :)

Albo tak jak wcześniej wspomniałeś, ciekawą propozycją jest KTM 640, poczytałem o KTMie 690 i ta maszyna naprawdę sporo potrafi a w niedoświadczonych rekach tylko szkody może wyrządzić. Tylko kupując supermoto trzeba mieć sporo szczęścia do samego egzemplarza, bo maszyny te są dość intensywnie eksploatowane.
piotreks
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê