Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Polski offroad zdziczeje dzięki...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Polski offroad zdziczeje dzięki...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 15:16

A co z poligonami wojskowymi? Przecież są w lasach często (np pod Warszawą). Czołg być może bardziej płoszy zwierzynę i niszczy krzaczki niż quad...<br><hr>nonim_a
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 15:17

Komentatorzy napisał(a):A co z poligonami wojskowymi? Przecież są w lasach często (np pod Warszawą). Czołg być może bardziej płoszy zwierzynę i niszczy krzaczki niż quad...<br><hr>nonim_a<br>
Wojsko nie pozwala wjeżdżać. Kto będzie odpowiedzialny za to jak sie wpiepszysz pod jakis czołg, dostaniesz zabłąkanym pociskiem, albo wjedziesz na niewypał?<br><hr>Prowler
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 15:18

Komentatorzy napisał(a):A ja popieram takie zakazy. Podobnie jak popieram zakaz palenia plastikiem w piecu i wysypywania śmieci do rowu.
Jeździe na tor albo na ulicę. Albo w szczere pole.
Po wycieczce psycholi na quadach las wygląda jak poligon. Droga, która była przejezdna dla rowerów, wygląda jak odcinek przeprawowy do testowania wyciągarek.<br><hr>MAH<br>
Komentatorzy napisał(a):Człowieczku, byłeś kiedyś na profesjonalnie przygotowanej imprezie offroadowe, z tego co piszesz to raczej nie wychylasz się z poza klawiatury. Właśnie przez takich ludzi jak ty polską, rządzą debile, a zorganizowanie czegokolwiek graniczy z cudem bo wszyscy wyciągają tylko łapy po działkę, nic od siebie, a i w razie co to o niczym nie wiedzieli. Niedługo nadejdzie taki czas, że jak odsuniesz się za daleko od monitora to będziesz musiał zapłacić podatek, przypomnisz sobie jakie brednie wypisywałeś kiedyś.<br><hr>rockers4x4<br>
Komentatorzy napisał(a):Dzięki za inwektywy. W dalszym ciągu jestem zdania, że las nie służy do wyścigów. Najwyżej po utwardzonych drogach szutrowych. Sam jestem motocyklistą i tępię ograniczanie mojej wolności. Ale robienie syfu poprzez jazdę smrodzącą i ryczącą w wniebogłosy maszyną uważam za przejaw buractwa, a nie wolności. Dlatego sam jeżdżę z dB-killerami i nie wyżywam się po nocy w mieście. Jeśli chodzi o offroad, to w mojej okolicy są 3 tory do crossu, jak mam ochotę to na nie jeżdżę. I nie są w lesie.<br><hr>MAH<br>
Komentatorzy napisał(a):Prywatny las sluzy do wyscigow. WON KOMUCHU. Polską rządzą bandyci chcący wszystkim mówić co mają lubić i czym się interesować. Na takie scierwo jest tylko jedna metoda: silowa.<br><hr>antykretyn<br>
Komentatorzy napisał(a):Prymitywie, bo inaczej nie powiem: "komuna" jest również w USA, Niemczech, Anglii, Francji itd. Tam buractwo również nie może jeździć gdzie chce, tylko po wyznaczonych torach. W wymienionych krajach nie można również wycinać prywatnych drzew bez pozwolenia. Bo jest "komuna". Pogódź się z tym troglodyto. Wolę wolność gospodarczą, której w Polsce nie ma, niż legalizację dewastacji lasów w imię "sportu". Na tor sobie pojedź i jeździj, aż ci karter pęknie.<br><hr>MAH<br>
W USA masz szlaki dla motocykli - dziękuję.<br><hr>Morowiec
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 15:20

Komentatorzy napisał(a):A ja popieram takie zakazy. Podobnie jak popieram zakaz palenia plastikiem w piecu i wysypywania śmieci do rowu.
Po wycieczce psycholi na quadach las wygląda jak poligon. Droga, która była przejezdna dla rowerów, wygląda jak odcinek przeprawowy do testowania wyciągarek.<br><hr>MAH<br>
Komentatorzy napisał(a):Człowieczku, byłeś kiedyś na profesjonalnie przygotowanej imprezie offroadowe, z tego co piszesz to raczej nie wychylasz się z poza klawiatury. Właśnie przez takich ludzi jak ty polską, rządzą debile, a zorganizowanie czegokolwiek graniczy z cudem bo wszyscy wyciągają tylko łapy po działkę, nic od siebie, a i w razie co to o niczym nie wiedzieli. Niedługo nadejdzie taki czas, że jak odsuniesz się za daleko od monitora to będziesz musiał zapłacić podatek, przypomnisz sobie jakie brednie wypisywałeś kiedyś.<br><hr>rockers4x4<br>
Komentatorzy napisał(a):wiesz, to jeden z tych ludzi, ktorych pasja jest niedzielny meczy, a za motocykl uwazaja suzuki v-storm.<br><hr>hhh<br>
Komentatorzy napisał(a):Nie v-storm, a v-strom, znawco motocykli. :P Piłki nie oglądam. Przejeżdżam za to co roku 10kkm+ na motocyklu.<br><hr>MAH<br>
Komentatorzy napisał(a):Taki jest problem, że "motocykliści" nie zabardzo kumają potrzeb sportowców. Ja jeżdżę na crossówce po torach! od 6 roku życia i nigdy bym o sobie "motocyklista" nie powiedział, bo to z reguły takie geniusze jak ten tutaj. <br><hr>Tomek Z.<br>
Komentatorzy napisał(a):To jeździj po torze i z głowy.<br><hr>MAH<br>
rajdów enduro nie robi sie na torach. <br><hr>Loki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 15:40

Uważam że to głupota koło mnie w lasach zapiepszają drwale , wojskowi , którzy emitują tyle dwutlenku węgla co 100 motocykli ..... a jak ja wjadę od czasu do czasu w las na utwardzone szutrówki to gonią z pałami !~! Gdzie tu sprawiedliwość ??!! Och Polscy politycy ... :( Kuba W z Kłodzka<br><hr>Dt!
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 15:50

Komentatorzy napisał(a):Z założenia staram się nie czytać anonimowych komentarzy pod tekstami, autorstwa znawców od wszystkiego, ale ciężko przejść obojętnie. Myślę, że naszą narodowościową chorobą, prawdopodobnie przekazywaną genetycznie, jest brak umiejętności postawienia się w nieznanej dla nas sytuacji, myślenia szerszymi kategoriami niż "ja i moje widzimisię".

Przykład: osobiście uważam za jedną z bardziej bezsensownych czynności weekendowych wędkarstwo sportowe. Czy jednak, kiedy jedna z moich ulubionych tras do biegania zostaje zamknięta na czas zawodów wędkarskich wyklinam, przypinam się do drzew i piszę podania? Możecie powiedzieć, że to inna klasyfikacja winy, ale wędkarze potrafią po sobie zostawić sporo puszek, foliówki czy puste paczki po papierosach. Wychodzę jednak z założenia, że każdy ma prawo spędzać wolny czas przez siebie wybrany sposób. Nawet jeśli nie potrafię sobie wyobrazić, żeby było to w jakikolwiek sposób "fajne" i widzę negatywne efekty tej działalności, to przez sekundę nie śmiałbym pomyśleć, żeby komukolwiek wędkarstwo zabraniać.

Zdarzało mi się spotykać w lesie np. grupy jeźdźców. Gasiłem motocykl, zjeżdżałem na bok i czekałem aż pojadą dalej (koń to płochliwe stworzenie). Ba, raz nawet powiedzieliśmy sobie "dzień dobry". Można? Pewnie, że można.

Konkluzją powinno być, że jeśli byśmy tylko chcieli, to pewnikiem poradzilibyśmy sobie z koegzystencją. Znam masę leśników, myśliwych czy rolników, którzy z chcą współpracować.

Konkluzja jest jednak inna - w świetle powyższego artykułu osobiście zaczynam mieć to w poważaniu. Szkoda energii na walkę z pseudo-ekologami, najmądrzejszymi na świecie szosowcami, dla których okazjonalne latanie na gumie jest okej, ale wyjazd w teren to największe zło, bo akurat wtedy jest tam z żoną, psem i czwórką dzieci. Czy w końcu z urzędnikami, których niekompetencja jest niemierzalna, za to umiejętności w mnożeniu kuriozów nieocenione. Wydaje mi się, że czas pogodzić się z wizerunkiem offroadowca-pogromcy dziewic. Oficjalnie kupuję dużego czterosuwa z przelotowym tłumikiem, na kask przypnę sobie rogi słonia afrykańskiego, buty wyłożę skorupką oceanicznych krylów, a po powrocie będę zajadał się - jak co dzień - mięsem orła bielika. Jak to mówi staropolskie przysłowie, idealnie nadające się do tej sytuacji: ave satan. <br><hr>Michał Mikulski<br>
AVE<br><hr>Satan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 16:21

Zgadzam sie w 100% z tym co napisal autor tego artykulu, odbieraja nam prawo do dysponowania wlasna wartoscia. Mozna jezdzic w terenie nie wyrzadzajac przyrodzie wiekszej szkodzie niz dojazd samochodem do pracy. Mozna budowac autostrady biegnace przez srodek lasu wycinajac tym samym setki drzew ale nie mozna przejechac polna droga na motorze.<br><hr>paw
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 16:30

Każdy kij ma dwa końce. Sam jestem motocyklistą ale takim drogowym bardziej. W zeszłym roku nad Wigrami w czasie spaceru z synem po lesie wypadło na mnie niespodziewanie trzech enduraków, z których jeden dawał na gumie, a ponieważ za późno mnie zobaczył wpadł w panikę i stracił kontrolę na motocyklem. Cudem uniknęliśmy zderzenia, z którego raczej nie wyszedłbym bez szwanku, nie mówiąc o dziecku. Rozumiem, że tak jak przecinakom brakuje w Polsce torów tak i fani enduro chcą gdzieś poszaleć. Póki co my mamy publiczne drogi a oni/wy lasy. Wszyscy musimy więc uważać, żeby ktoś inny nie płacił życiem lub zdrowiem za naszą pasję. No i żebyśmy nawzajem się nie wybili zanim zrobią do ekolodzy lub urzędnicy :-)<br><hr>padok
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 16:34

Komentatorzy napisał(a):A co z poligonami wojskowymi? Przecież są w lasach często (np pod Warszawą). Czołg być może bardziej płoszy zwierzynę i niszczy krzaczki niż quad...<br><hr>nonim_a<br>
Komentatorzy napisał(a):Wojsko nie pozwala wjeżdżać. Kto będzie odpowiedzialny za to jak sie wpiepszysz pod jakis czołg, dostaniesz zabłąkanym pociskiem, albo wjedziesz na niewypał?<br><hr>Prowler<br>
Jeśli na poligonie odbywają się ćwiczenia z ostrą amunicją to musi to być odpowiednio zabezpieczone. Wtedy jest więcej szeregowców w roli ochrony niż tych którzy ćwiczą. Nie wystarczy tabliczka ,,teren wojskowy" Jeżeli są ćwiczenia na ostrej to musi cały teren być ogrodzony drutem kolczastym. A na każdym wjeździe na teren poligony stoi obstawa blokująca wjazd.<br><hr>XyZ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 16:51

"swoboda dysponowania swoim majątkiem" - zapomnij o tym. Nie w Polsce. W naszym pięknym kraju możesz nabyć działkę i NIE będziesz mógł na niej robić co chciał. Przykładowo nie możesz wyciąć drzewa której na niej rośnie, na to musisz mieć pozwolenie. Podobnie nie możesz wjechać pojazdem silnikowym do własnego lasu, jeśli nie ma w nim dróg dopuszczających ruch pojazdów.<br><hr>Pasti
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 17:22

"Wybaczcie, ale ja do takiego „prawa” stosował się nie będę."

Lovtza, wybacz ale z takim pojęciem to dużo nie wywalczysz. Oczywiście łatwiej jest durnego prawa nie stosować niż to durne prawo zmienić, ale co tam, powyższy cytat nie brzmiałby juz tak górnolotnie.

Wiem, czepiam się tego jednego szczegółu. Generalnie nie jestem zwolennikiem quadów i crossów w lesie, ale jeśli naprawdę to środowisko chce współpracować i razem z leśnikami wytyczać odpowiednie drogi to feel free, życzę Wam jak najlepiej:)<br><hr>sojers1
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 17:23

Komentatorzy napisał(a):"Wybaczcie, ale ja do takiego „prawa” stosował się nie będę."

Lovtza, wybacz ale z takim pojęciem to dużo nie wywalczysz. Oczywiście łatwiej jest durnego prawa nie stosować niż to durne prawo zmienić, ale co tam, powyższy cytat nie brzmiałby juz tak górnolotnie.

Wiem, czepiam się tego jednego szczegółu. Generalnie nie jestem zwolennikiem quadów i crossów w lesie, ale jeśli naprawdę to środowisko chce współpracować i razem z leśnikami wytyczać odpowiednie drogi to feel free, życzę Wam jak najlepiej:)<br><hr>sojers1<br>
w drugim zdaniu miało być podejściem a nie pojęciem:)<br><hr>sojers1
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 17:37

Komentatorzy napisał(a):"Wybaczcie, ale ja do takiego „prawa” stosował się nie będę."

Wiem, czepiam się tego jednego szczegółu. Generalnie nie jestem zwolennikiem quadów i crossów w lesie, ale jeśli naprawdę to środowisko chce współpracować i razem z leśnikami wytyczać odpowiednie drogi to feel free, życzę Wam jak najlepiej:)<br><hr>sojers1<br>
Komentatorzy napisał(a):w drugim zdaniu miało być podejściem a nie pojęciem:)<br><hr>sojers1<br>
Byłem kilkukrotnie w starostwie powiatowym w mieścinie gdzie mieszkam i mam na to świadków. Wokół jest mnóstwo terenów poprzemysłowych, byłych poligonów. Cały czas słyszałem litanię powodów dla których się nie da. Od tamtego czasu już nie chodzę, nie pytam, nie proszę, tylko jeżdżę. Oczywiście wolałbym jeździć w miejscu do tego wyznaczonym, ale skoro się nie da...<br><hr>Lovtza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 18:00

Aby nie móc wjechać motorkiem na własny teren to już przesada, ale jednak co się dziwić jak nasze prawo jest tak posrane.......<br><hr>Baffi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 19:12

Komentatorzy napisał(a):wiesz, to jeden z tych ludzi, ktorych pasja jest niedzielny meczy, a za motocykl uwazaja suzuki v-storm.<br><hr>hhh<br>
Komentatorzy napisał(a):Nie v-storm, a v-strom, znawco motocykli. :P Piłki nie oglądam. Przejeżdżam za to co roku 10kkm+ na motocyklu.<br><hr>MAH<br>
Komentatorzy napisał(a):super, to rzeczywiscie swiadczy o umiejetnosciach. na poznaniu pewnie bys zrobil 3:15, na torze motocrossowym moze dojechal okrazenie. ale pewnie, mow wszystkim w kolo co maja robic, bo przeciez robisz 10kkm+ rocznie, znasz sie na sporcie i na potrzebach sportowcow.<br><hr>hhh<br>
Komentatorzy napisał(a):Pływacy też mogą mieć pretensje, że w każdej gminie nie ma olimpijskiego basenu. To, że w Polsce jest mało torów, nie oznacza, że lasy mają wyglądać jak poligon, bo sportowcy "mają potrzebę". Jakimś cudem zawody motocrossowe są w Polsce organizowane, a zawodnicy gdzieś trenują. Sam byłem współorganizatorem takich zawodów. Jeśli chodzi o mój czas na poznaniu, to jestem przekonany, że na sławiniaku wyprzedziłbym cię z dowolnej strony... To tyle z wycieczek osobistych. <br><hr>MAH<br>
Widziałeś kolego las po wycince drzewa ? to jest dopiero niszczenie lasu, przecież też można by to zrobić w sposób bardziej przyjazny dla środowiska.Ale znacznie łatwiej zrobić ro....ol !!! Ale według ciebie grupka motocyklistów bardziej go zdemoluje jeżdząc w wekendy. <br><hr>bieszczady
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 19:57

Witam, by można było jeździć po lesie legalnie wystarczy zostać myśliwym (rok darmowego stażu i zdane egzaminy). Tylko by zdać te egzaminy, trzeba poznać las i zwierzynę w nim żyjącą, a mając tą wiedzę czulibyście smutek wjeżdżając do lasu.
Piszę to do tych co uważają, że las to tor, jeżdżą tam z tłumikiem przelotowym, na maksymalnych obrotach i kostką na oponach. Nie jestem ekologiem, ale rajd leśny w cyklu rozrodczym to głupi pomysł.<br><hr>crossowiec
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 20:19

Komentatorzy napisał(a):Z założenia staram się nie czytać anonimowych komentarzy pod tekstami, autorstwa znawców od wszystkiego, ale ciężko przejść obojętnie. Myślę, że naszą narodowościową chorobą, prawdopodobnie przekazywaną genetycznie, jest brak umiejętności postawienia się w nieznanej dla nas sytuacji, myślenia szerszymi kategoriami niż "ja i moje widzimisię".

Przykład: osobiście uważam za jedną z bardziej bezsensownych czynności weekendowych wędkarstwo sportowe. Czy jednak, kiedy jedna z moich ulubionych tras do biegania zostaje zamknięta na czas zawodów wędkarskich wyklinam, przypinam się do drzew i piszę podania? Możecie powiedzieć, że to inna klasyfikacja winy, ale wędkarze potrafią po sobie zostawić sporo puszek, foliówki czy puste paczki po papierosach. Wychodzę jednak z założenia, że każdy ma prawo spędzać wolny czas przez siebie wybrany sposób. Nawet jeśli nie potrafię sobie wyobrazić, żeby było to w jakikolwiek sposób "fajne" i widzę negatywne efekty tej działalności, to przez sekundę nie śmiałbym pomyśleć, żeby komukolwiek wędkarstwo zabraniać.

Zdarzało mi się spotykać w lesie np. grupy jeźdźców. Gasiłem motocykl, zjeżdżałem na bok i czekałem aż pojadą dalej (koń to płochliwe stworzenie). Ba, raz nawet powiedzieliśmy sobie "dzień dobry". Można? Pewnie, że można.

Konkluzją powinno być, że jeśli byśmy tylko chcieli, to pewnikiem poradzilibyśmy sobie z koegzystencją. Znam masę leśników, myśliwych czy rolników, którzy z chcą współpracować.

Konkluzja jest jednak inna - w świetle powyższego artykułu osobiście zaczynam mieć to w poważaniu. Szkoda energii na walkę z pseudo-ekologami, najmądrzejszymi na świecie szosowcami, dla których okazjonalne latanie na gumie jest okej, ale wyjazd w teren to największe zło, bo akurat wtedy jest tam z żoną, psem i czwórką dzieci. Czy w końcu z urzędnikami, których niekompetencja jest niemierzalna, za to umiejętności w mnożeniu kuriozów nieocenione. Wydaje mi się, że czas pogodzić się z wizerunkiem offroadowca-pogromcy dziewic. Oficjalnie kupuję dużego czterosuwa z przelotowym tłumikiem, na kask przypnę sobie rogi słonia afrykańskiego, buty wyłożę skorupką oceanicznych krylów, a po powrocie będę zajadał się - jak co dzień - mięsem orła bielika. Jak to mówi staropolskie przysłowie, idealnie nadające się do tej sytuacji: ave satan. <br><hr>Michał Mikulski<br>
Rogi słonia będzie ci chyba trudno przypiąć, bo słonie takowych nie posiadają.<br><hr>Narka!
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 20:19

Ekolodzy – w większości można by powiedzieć OSZOŁOMY! Mający ograniczony do minimum światopogląd i wiedzę dotyczącą prawdziwej ochrony środowiska.<br><hr>Łukasz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 20:36

Komentatorzy napisał(a):Witam, by można było jeździć po lesie legalnie wystarczy zostać myśliwym (rok darmowego stażu i zdane egzaminy). Tylko by zdać te egzaminy, trzeba poznać las i zwierzynę w nim żyjącą, a mając tą wiedzę czulibyście smutek wjeżdżając do lasu.
Piszę to do tych co uważają, że las to tor, jeżdżą tam z tłumikiem przelotowym, na maksymalnych obrotach i kostką na oponach. Nie jestem ekologiem, ale rajd leśny w cyklu rozrodczym to głupi pomysł.<br><hr>crossowiec<br>
Rozumiem że myśliwi hałasując swoimi gazikami i zabijając te zwierzaki swoimi grzmiącymi kijami nie czują smutku? Też k...a przysrałeś.<br><hr>Yogi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/4/2012, 20:39

Komentatorzy napisał(a):Kiedyś u niemieckiego kolesia widziałem na kamizelce naszywkę "powiesić ekologów dopóki są jeszcze drzewa" wtedy nie kumałem o co jemu chodzi, ale jak patrze na to co te niedomyte dredziaste trole robią w Polsce to chętnie sam bym sobie taka naszywke zanabył<br><hr>Gogomor<br>
gdyby nie te niedomyte trole nie byłoby już rospudy i wielu innych podobnych miejsc. <br><hr>qwerty
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl