Rieju mrx (am6) problem z chłodnicą
• Strona 1 z 1
Rieju mrx (am6) problem z chłodnicą
Witam to mój pierwszy temat na tym forum
Od niedawna mam Rieju mrx (silnik am6) z 2006 roku i zaczęły się problemy. Kiedy go odpalam i nawet kiedy jest zimny odrazu świeci się kontrolka chłodnicy (czerwona po lewej stronie na dole w liczniku elektrychnym). Płyn w chłodnicy jest. Kiedy dzisiaj go odpaliłem i rozgrzałem dałem się przejechać kumplowi. On gaz do dechy ruszył a z wężyka który chyba odprowadza nadmiar płynu wytrysnął płyn chłodniczy. Zgasiłem silnik a cylinder i chłodnica gorące a silnik chodził niecałe 10 minut. Czy jest możliwe żeby silnik zagrzał sie tak szybko ? I dlaczego świeci się kontrolka chłodnicy skoro mam płynu do pełna ?
P.S nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale motor odpala na kopkę i rozrusznik tylko kiedy jest zimny. Kiedy go rozgrzeje odpala tylko na zapych.

P.S nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale motor odpala na kopkę i rozrusznik tylko kiedy jest zimny. Kiedy go rozgrzeje odpala tylko na zapych.

- miikoo;)
- Świeżak
Możliwe że zepsuł się Tobię termostat. Miałem taką samą sytuacje w DT, jedyną metodą na sprawdzenie to odkręcenie i zalanie go wrzątkiem. Jeśli się otworzy to w takim razie jest ok, jeśli nie to pozostaje Tb kupno nowego. Osobiście nie zakładałem nowego termostatu, jeżdzę bez i teraz ani razu mi się nie grzeje. Moje moto to Yamaha DT 50R 06r.
- pawel.
- Świeżak
to masz dziwne moto :d
ja tez jezdze bez termostatu ale moto normalnie mi sie grzeje ino w dłuzszym odcinku czasu i podczas długich górek nie traci mocy bo sie nie przegrzewa...
a co do temp silnika, to po 10 minutach to on normalnie bedzie gorący, ja bym bardziej obstawiał to ze ci czujnik temp padł,
a co do płynu to masz miec go pelno w chlodnicy i w zakresie w zbiorniczku ;p
ja tez jezdze bez termostatu ale moto normalnie mi sie grzeje ino w dłuzszym odcinku czasu i podczas długich górek nie traci mocy bo sie nie przegrzewa...
a co do temp silnika, to po 10 minutach to on normalnie bedzie gorący, ja bym bardziej obstawiał to ze ci czujnik temp padł,
a co do płynu to masz miec go pelno w chlodnicy i w zakresie w zbiorniczku ;p
- tomera
- Stały bywalec
wywalanie termostatu przy normalnej eksploatacji to troche nie najlepszy pomysł. mozna z niego zrezygnować w srodku lata przy temp +25- +30 stopni kiedy katujemy sprzet. normalnie na wiosne, chłodniejsze dni w lecie i jesien termostat to swietna sprawa. przede wszystki. termostat nie zmienia wydajnosci chłodzenia silnika! jak lecisz sobie i jest gorąco, to termostat ciągle jest otwarty i woda krązy bezproblemowo. ( o ile jest sprawny ) z kolei jak jest zimno, albo moto jest zimne rano (np) to termostat sprawia że mozna po kilku chwilach od rozruchu smigac w pełnym zakresie obrotów. bo woda w chłodnicach jest co prawda zimna, ale cylinder jest juz rozgrzany do temp roboczej. ( oczywiscie mozna pałowac moto na zimno ale długo nie posmiga) z termostatem w takiej chwili żeby uzyskac odpowiednie parametry jazdy trzeba by rozgrzewać około 5 minut silnik na wolnych obrotach. wiec termostat jest praktyczny. nie kosztuje majątku i warto jednak go mieć.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
na początku tą kontrolką się jakoś nie przejmowałem, dopiero kiedy płyn z chłodnicy zaczął tryskać wężykiem awaryjnym ( czy jak to sie tam nazywa
) podczas jazdy. Zobaczę jeszcze czy się to będzie powtarzać. pawel. - a dokładniej jak sprawdzić działanie tego termostatu ? gdzie wlać wodę ?

- miikoo;)
- Świeżak
zdemontuj termostat, odpal w domu kuchenkę gazową, weź w garnek wody i zacznij gotowac termostat. w temp okoł 90 stopni powinien sie otworzyć. najlepiej zmierzyc to termometrem ( sporo pieców ma taki
) lub patrz na wode po prostu, jak jeszcze nie wrze, a termostat sie otworzył znaczy że działa. jak sie nie otworzy znaczy że czas kupic nowy

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości