Zobacz wÄ…tek - Honda CBR 600 F1 PC23 - Problem po wymianie uszczelniaczy
NAS Analytics TAG

Honda CBR 600 F1 PC23 - Problem po wymianie uszczelniaczy

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Honda CBR 600 F1 PC23 - Problem po wymianie uszczelniaczy

Postprzez infz » 10/3/2012, 18:27

Witam!

Bardzo proszę o pomoc, nie wiem, czy powinienem się martwić, a mianowicie:

Wymieniałem uszczelniacze, po założeniu lag, przedniego koła oraz zacisków słychać wyraźne nieregularne piszczenie i szum, który wydają tarcza z klockami - wiem, że klocki powinny stykać się z całą powierzchnią tarczy, ale szum powinien być jednostajny, w moim przypadku jest przerywany. Przed moim "grzebaniem" wszystko było Ok.

Wykluczam:
- Krzywa tarcza
- Krzywe mocowanie zacisków
- Zły stan klocków

Moje niedopatrzenie może wynikać z niewiedzy, a mianowicie przy skręcaniu przedniego koła dokręciłem wszystkie śruby tak samo mocno, to samo w lagach - zamieszczam fotkę - może ktoś z Was wie, od czego konkretnie są zaznaczone na niej śruby? Dwa imbusy w lagach (pod błotnikiem) oraz cztery trzymające tulejki - siła ich dokręcenia ma znaczenie przy ustawianiu osi ?

Może jednak nie mam się czym martwić i poczekać aż klocki same sie dotrą do tarczy?

Dźwięki, wydaje lewy zacisk.

Pozdrawiam!!

Link do fotki "ze śrubami": http://img21.otofotki.pl/rz844_sruby.jpg.html (otwórz link)

Co by nie nabijac postów, edytuje ten - może kiedyś się komuś przyda w przyszłości - problem został rozwiązany.

Porównałem odległości tarcz od goleni, nie zauważyłem niczego niepokojącego, jeszcze raz sprawdziłem mikrometrem czy tarcza jest prosta - wszystko ok. Ściągnąłem zaciski i potraktowałem je Bremtec'iem (W pyte odtłuszczacz) wyczyściłem tłoczki, wszystkie tulejki od mocowań również, do tego tarcze hamulcowe. Wszystko założylem jeszcze raz, klocki ocierały o tarczę tak jak wcześniej, rundka po mieście i wielkie hurra (jak za czasów CCCP). Problem z zaciskiem ustał i teraz już wszystko jest wporządku. Teraz słyszę, że ociera mi zacisk tylnego koła ;-), ale jednostajnie i leciutko tak jak powinno być.

Pozdrawiam Panowie.
Ostatnio edytowano 17/3/2012, 17:52 przez infz, łącznie edytowano 1 raz
infz
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 12/3/2012, 12:09

zobacz czy dobrze przednie kolo zalozyles. w jajku suzuki da sie tuleje pomylic i zalozyc z drugiej strony i wtedy zacisk obciera o tarcze
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê