Serwis/ Opony
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Serwis/ Opony
Witam.
Z racji tego że powoli trzeba zacząć mysleć o przygotowaniu moto do sezonu mam pytanie czy orientujecie sie ile wyniesie koszt wymiany oleju, płynów i wszystkich filtrów w R6 2007r ?
Oraz drugie pytannie odnośnie opon.
Poprzedni sezon przelatałem na oponach Metzeler Sportec M5 i jak myślicie na sezon kupić je znowu czy znajde coś lepszego ?
Z racji tego że powoli trzeba zacząć mysleć o przygotowaniu moto do sezonu mam pytanie czy orientujecie sie ile wyniesie koszt wymiany oleju, płynów i wszystkich filtrów w R6 2007r ?
Oraz drugie pytannie odnośnie opon.
Poprzedni sezon przelatałem na oponach Metzeler Sportec M5 i jak myślicie na sezon kupić je znowu czy znajde coś lepszego ?
- Auxiell
- Świeżak
Zadajesz zbyt proste pytania, na które nie wszystkim pewnie chce się odpowiadać.
Odp. 1 Może warto samemu wymienić płyny i filtry ? Zawsze to nowe doświadczenie i satysfakcja oraz pewność, że zrobiłeś to jak należy. A jak nie wiesz jak, to od czego jest Google.
Odp. 2 Jeżeli Ci się na nich dobrze jeździło to pozostań przy nich. Ewentualnie Michelin Pilot Power, Metzeler M3...
Odp. 1 Może warto samemu wymienić płyny i filtry ? Zawsze to nowe doświadczenie i satysfakcja oraz pewność, że zrobiłeś to jak należy. A jak nie wiesz jak, to od czego jest Google.
Odp. 2 Jeżeli Ci się na nich dobrze jeździło to pozostań przy nich. Ewentualnie Michelin Pilot Power, Metzeler M3...
http://www.bikepics.com/members/smal88/ | GSF 600N>GSF 650S
-
smal88 - Świeżak
Koszt... zalezy jakie:
opony, filtry, olej... Sprecyzuj. opcja najtańsza czy najlepsza?
opony, filtry, olej... Sprecyzuj. opcja najtańsza czy najlepsza?

<b>ZxR 636 2006</b>
-
PrimoGhost - Stały bywalec
Tak dla przykładu
http://www.motofuria.pl/index.php/cennik.html
http://www.cm-serwis.riders.pl/?page_id=2
Co do opon to Miśki albo jeżeli lubisz zapierdalać to nie rozmieniaj się na drobne i bierz to co najlepsze
PIRELLI DIABLO ROSSO CORSA
http://www.motofuria.pl/index.php/cennik.html
http://www.cm-serwis.riders.pl/?page_id=2
Co do opon to Miśki albo jeżeli lubisz zapierdalać to nie rozmieniaj się na drobne i bierz to co najlepsze
PIRELLI DIABLO ROSSO CORSA
Śmierć jeździ szybko wiec musisz być szybszy!!!
- XyX
- Świeżak
Z przodu teraz mam tą gumę... muszę przyznać, że mróz pod -2 stopnie a ta twardo trzymała się drogi. Niesamowita guma.

<b>ZxR 636 2006</b>
-
Oleje, płyny i filtry ogarniesz sam bez najmniejszego problemu. Przynajmniej będziesz miał pewność, że zostało to faktycznie zrobione, do tego nauczysz się totalnych podstaw "serwisu" motocykla, a przy okazji zaoszczędzisz trochę gotówki którą będzie można przeznaczyć na zakup dobrych opon.
Skoro jestem już przy temacie opon. Ja osobiście polecam Michelin Pilot Power 2CT, cenowo są na dobrym poziomie, oferują sporo przyczepności nawet na mokrym, a przy okazji nie zużywają się zbyt szybko.
Skoro jestem już przy temacie opon. Ja osobiście polecam Michelin Pilot Power 2CT, cenowo są na dobrym poziomie, oferują sporo przyczepności nawet na mokrym, a przy okazji nie zużywają się zbyt szybko.
|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
Metzeler robi świetne sportowe gumy, właściwie to najlepsze
Ale wszystko zależy od zastosowania. Jeden model będzie miał największą przyczepność ale tylko na suchym ciepłym asfalcie i po rozgrzaniu (supercorsa, d209), ale na syfie/wodzie/zimnym będzie nieciekawie, inne odnajdą się na mokrym i dużo dłużej wytrzymają (wszelkie turystyczne kapcie w stylu pilot road'a i diablo rosso), ale nie zapewniają tej samej przyczepności. Gdzieś po środku stoją pilot power'y/sporty nie są tak wymagające co do asfaltu/temperatury jak torówki, ale do zastosowań czysto napierdzielańkowych są wyczuwalnie słabsze.

Ale wszystko zależy od zastosowania. Jeden model będzie miał największą przyczepność ale tylko na suchym ciepłym asfalcie i po rozgrzaniu (supercorsa, d209), ale na syfie/wodzie/zimnym będzie nieciekawie, inne odnajdą się na mokrym i dużo dłużej wytrzymają (wszelkie turystyczne kapcie w stylu pilot road'a i diablo rosso), ale nie zapewniają tej samej przyczepności. Gdzieś po środku stoją pilot power'y/sporty nie są tak wymagające co do asfaltu/temperatury jak torówki, ale do zastosowań czysto napierdzielańkowych są wyczuwalnie słabsze.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Jakby co to pisz, zawsze znajdzie siÄ™ ktoÅ› do pomocy
Na necie też jest sporo "how to..." do wielu czynności serwisowych. Tak więc bez pośpiechu i ogarniesz bez problemu.

Na necie też jest sporo "how to..." do wielu czynności serwisowych. Tak więc bez pośpiechu i ogarniesz bez problemu.
|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
Tylko zastanów się, co potem zrobisz z tym olejem zużytym. Kiedyś można było toto na cpn oddać, teraz już nie przyjmują zbyt chętnie. Koszt wymiany oleju z filtrem to 40zł, a ma się przynajmniej sumienie czyste
Nie jestem eko w ogóle, ale mimo to jak słyszę od kumpli, że wylewają stary olej do kanału lub go spalają na własną rękę, to nóż się w kieszeni otwiera.

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
@Invi, wstyd, wstyd...
Aha, tak do autora tematu jeszcze... Trochę późno się za to zabrałeś, teraz kolejki w serwisach są mega. Jak się przed wiosną wyrobisz, to będzie dobrze. Kolega mój dzwonił w czwartek do aso suzuki, to mu termin na połowę kwietnia podali

Aha, tak do autora tematu jeszcze... Trochę późno się za to zabrałeś, teraz kolejki w serwisach są mega. Jak się przed wiosną wyrobisz, to będzie dobrze. Kolega mój dzwonił w czwartek do aso suzuki, to mu termin na połowę kwietnia podali

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
-
w kazdym warsztacie stoja beczki czy jakies pojemniki na zuzyty olej ktory potem ktos zabiera wystarczy zapytac czy mozna wlac te pare litrow oczywiscie trzeba miec takie checi jeszcze, ja mam za plotem warsztat wiec nie mam z tym problemu 

-
sonycbr77 - Bywalec
jak ci nie grzeje moto to zostaw plyn chlodniczy w spokoju. wymiana oleju i plynu hamulcowego to pestka, tylko nic na pale a powoli, dokladnie i przedewszystkim czysto.
Filtr oleju "odkrec dokrec",
filtr powietrza: sciagnij bak, otworz airboxa i wymien,
filtr paliwa: zakrec paliwo, sciagnij 2 rurki i zaloz nowy
co zrobic ze starym olejem...na frytki
Filtr oleju "odkrec dokrec",
filtr powietrza: sciagnij bak, otworz airboxa i wymien,
filtr paliwa: zakrec paliwo, sciagnij 2 rurki i zaloz nowy
co zrobic ze starym olejem...na frytki
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
kowal_71 napisał(a):Tylko zastanów się, co potem zrobisz z tym olejem zużytym.
To akurat żaden problem. Ja robię tak że jadę do pobliskiego warsztatu samochodowego i zostawiam to (tzn. olej, filtr, płyn hamulcowy) u mechanika z tego warsztatu. Oczywiście na przysłowiowe piwo 10-20zł trzeba dać, ale przecież to grosze a spokój sumienia to ważna rzecz

-
tomek_gda - Świeżak
tomek_gda napisał(a):kowal_71 napisał(a):Tylko zastanów się, co potem zrobisz z tym olejem zużytym.
Oczywiście na przysłowiowe piwo 10-20zł trzeba dać, ale przecież to grosze a spokój sumienia to ważna rzecz
A za 40 wymienią Ci olej z filtrem i nie musisz się babrać. No chyba że komuś sprawia to przyjemność, no co kto lubi

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości