GSX-R SRAD 98' error
• Strona 1 z 2 • 1, 2
GSX-R SRAD 98' error
Witam .
Panowie bądźże panie sprawa w moim Suzuki GSX-R 600 Srad r.1998 wygląda tak :
Jakiś tydzień temu próbowałem odpalić moto lecz nie zagadał . Objawy jak przy normalnym braku napięcia w akum. Naładowałem go od razu gdy stwierdziłem problem . Oczywiście kontrolowałem to czy jest rozładowany czy nie , sprawdzałem to poprzez robienie zwarcia dwoma śrubokrętami , napięcie było dosyć silne , iskry były jaskrawe a prąd skleił ze sobą dwa śrubokręty, jednak nie był naładowany w 100% jak okazało się po podłączeniu prostownika . Więc mniej więcej tydzień temu został naładowany w 100% i pozostawiony w domu . Dzisiaj próbowałem uruchomić motocykl i nic . Rozrusznik działa ale tak jakby nie chciał się napić paliwa . Czytałem już na innych forach o tym i wątpię że jest to czujnik przechyłu , czy stopki tudzież zabrudzona klamka sprzęgła (ten czujnik taki) . Poza tym w innych przypadkach no różnych forach objawy wystąpiły po uruchomieniu motocykla a mój nie zapala . Olej miał wymieniany w sierpniu roku 2011 - Czyli nie tak dawno . Dodam że moto stoi w garażu oddalonego od domu i nie jest w nim za ciepło , ale nie sądzę że coś mogło zamarznąć dodając jeszcze tegoroczną zimę . Krótko mówiąc , nie odpala , rozrusznik działa ale nie chwyta paliwa . Macie jakąś poradę ?
Z góry dziękuje .
Panowie bądźże panie sprawa w moim Suzuki GSX-R 600 Srad r.1998 wygląda tak :
Jakiś tydzień temu próbowałem odpalić moto lecz nie zagadał . Objawy jak przy normalnym braku napięcia w akum. Naładowałem go od razu gdy stwierdziłem problem . Oczywiście kontrolowałem to czy jest rozładowany czy nie , sprawdzałem to poprzez robienie zwarcia dwoma śrubokrętami , napięcie było dosyć silne , iskry były jaskrawe a prąd skleił ze sobą dwa śrubokręty, jednak nie był naładowany w 100% jak okazało się po podłączeniu prostownika . Więc mniej więcej tydzień temu został naładowany w 100% i pozostawiony w domu . Dzisiaj próbowałem uruchomić motocykl i nic . Rozrusznik działa ale tak jakby nie chciał się napić paliwa . Czytałem już na innych forach o tym i wątpię że jest to czujnik przechyłu , czy stopki tudzież zabrudzona klamka sprzęgła (ten czujnik taki) . Poza tym w innych przypadkach no różnych forach objawy wystąpiły po uruchomieniu motocykla a mój nie zapala . Olej miał wymieniany w sierpniu roku 2011 - Czyli nie tak dawno . Dodam że moto stoi w garażu oddalonego od domu i nie jest w nim za ciepło , ale nie sądzę że coś mogło zamarznąć dodając jeszcze tegoroczną zimę . Krótko mówiąc , nie odpala , rozrusznik działa ale nie chwyta paliwa . Macie jakąś poradę ?
Z góry dziękuje .
- Adamkrol
- Świeżak
Paliwo nie dochodzi , błąd ? najprościej jak można
Przycisk rozrusznika jest tak jakby przyciskiem resetującym . Ale to dopiero zauważyłem gdy akumulator był już słaby .
Rozrusznik chodzi , nawet jak go pokręciłem dzisiaj to tak jakby łapał paliwo ale po kropelce . Ale i tak nie odpalił
Przycisk rozrusznika jest tak jakby przyciskiem resetującym . Ale to dopiero zauważyłem gdy akumulator był już słaby .
Rozrusznik chodzi , nawet jak go pokręciłem dzisiaj to tak jakby łapał paliwo ale po kropelce . Ale i tak nie odpalił
- Adamkrol
- Świeżak
b4t00n napisał(a):Ja bym go na pych brałnajprościej
. A śrubokrętem jedynie mogłeś instalacje spalić , i jakieś bezpieczniki:)
Jeśli akumulator podczas takiego eksperymentu był zamontowany w motocyklu to mogła uszkodzić się też elektronika, także odradzam stosowania takich "mądrych" pomysłów w przyszłości, gdyż może to sporo kosztować.
Sprawdzić akumulator można najtańszym miernikiem cyfrowym do 10zł.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
Adamkrol napisał(a):Nie miałem dostępu do innych urządzeń , a musiałem to sprawdzić .
Akumulator był wyciągnięty z motocykla .
Na pych ? jeżeli go odpalę na pych to instalacja się nie popsuje ?
Niby dlaczego miałaby się instalacja "popsuć"? Czym się różni odpalanie na pych, a z rozrusznika, czy ze startera nożnego?
Jeździsz 600, ale albo nie masz ukończonych nawet 18 lat, albo masz bardzo marne pojęcie o mechanice, chociaż nie wiem czy można nazwać mechaniką to o czym piszemy w temacie. Nie piszę tego oczywiście by kogoś obrażać, ale z Twoją wiedzą ten motocykl po naprawie będzie w gorszym stanie niż przed, więc póki usterka jest błaha, może lepiej oddać to do mechanika?
-
Czytałem na innym forum że może powstać jakaś tam różnica napięcia , coś takiego .
Martwi mnie tylko to że podczas prób odpalania pewnie paliwo się rozeszło .
Czy to nie zaszkodzi motocyklowi że będzie ono sobie w nim "stało" ?
Martwi mnie tylko to że podczas prób odpalania pewnie paliwo się rozeszło .
Czy to nie zaszkodzi motocyklowi że będzie ono sobie w nim "stało" ?
- Adamkrol
- Świeżak
To zależy gdzie rozchodzi się Twoje paliwo, u większości paliwo idzie do gaźnika, a potem do komory spalania i jeśli świece się zalały przy próbach odpalenia to nic im nie będzie.
Powiem Ci nawet, że gaźnik lubi jak w nim coś stoi, gorzej będzie tylko wtedy gdy to co stoi wyparuje i pozostanie syf.
Moto może stać spokojnie i czekać, aż go mole zeżrą.
Powiem Ci nawet, że gaźnik lubi jak w nim coś stoi, gorzej będzie tylko wtedy gdy to co stoi wyparuje i pozostanie syf.
Moto może stać spokojnie i czekać, aż go mole zeżrą.
-
Panowie problem nie został rozwiązany , wręcz przeciwnie - znalazłem nowe . Dzisiaj podłączyłem akum(ładowany ostatni raz 2 tyg temu , najprostszym urządzeniem do ładowania . Nawet nie wiem czy można to nazwać prostownikiem . Podobne do tego czym się skuter ładuje) no i przy próbie uruchomienia dźwięk wydawał taki jakby w ogóle pompa nie pracowała , ponad to w oleju można wyczuć paliwo . Ostatnio przy próbie uruchomienia dźwięk był dużo bardziej obiecujący aniżeli ten . Macie jakieś rady/wskazówki ? Moto i tak idzie do mechanika jak tylko śnieg stopnieje , ale jeżeli jest to jakaś małą usterka to wolałbym zrobić to sam tudzież z pomocą kogoś kto się bardziej na tym zna . Ewentualnie jeżeli macie jakieś podejrzenia proszę o ich wyjawienie co to może być i czy to nie zepsuje mojego srada . Załączam film z próby odpalenia w dniu 21.01.2011 , pierwsza próba była na ssaniu , druga już nie
http://www.youtube.com/watch?v=2jNONXqd ... e=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=2jNONXqd ... e=youtu.be
- Adamkrol
- Świeżak
Zamiast ladowac ten aku to kup lub pozycz drugi od kogos. Moze ten aku jest juz do wyrzucenia.
A z gaznikow paliwo spusciles przed postoje i zakreicles kurek?
A z gaznikow paliwo spusciles przed postoje i zakreicles kurek?
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
No tak , ale po jakimś miesiącu znowu go próbowałem odpalić i musiałem odkręcić . Wtedy już nie odpalał , no i niestety zapomniałem znowu go zakręcić , a paliwa trochę do gaźników już wciekło - tak zostało do dzisiaj .
- Adamkrol
- Świeżak
-
GhostRiderWlkp - Świeżak
Re: GSX-R SRAD 98' error
Adamkrol napisał(a):Oczywiście kontrolowałem to czy jest rozładowany czy nie , sprawdzałem to poprzez robienie zwarcia dwoma śrubokrętami , napięcie było dosyć silne , iskry były jaskrawe a prąd skleił ze sobą dwa śrubokręty, jednak nie był naładowany w 100% jak okazało się po podłączeniu prostownika .
Skoro byles na tyle madry zeby zrobic cos takiego
to teraz bądz madry i sie mecz oraz płącz i płać za swoja glupote

Powodzenia z takim sprawdzaniem aku
PS teraz mozesz po takim czyms aku spokonie zaliczyc do wymiany

- tomera
- Stały bywalec
kolego najlepiej zrobisz jak zawieziesz moto do mechanika który sie na tym zna i przy okazji niech ci zrobi przeglad wiosenny
-
GhostRiderWlkp - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 5 gości