Najbezpieczniejszy ubiór na motor dla kobiety
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
No właśnie... kombinezon dwuczęściowy. Szukam odpowiedniego dla siebie i mam z tym pewien problem. Na ogół planuję jazdę po mieście więc kurtka i jeansy z protektorami by wystarczyły, ale czasem jednak wypadałoby gdzieś wyskoczyć no i kombinezon to jedyna opcja. Ciężko mi jakiś wybrać bo większość wydaje się dość sportowa a zawrotnych prędkości nie planuję rozwijać na pierwszym moto, co zdaniem was byłoby optymalne? Tak żeby spełniało swoją funkcję i nie wyglądało śmiesznie na CB500
Pzdr

Pzdr
- ispahan
- Świeżak
Ciuchy kupujesz raz na wczoraj lub do pierwszego potężnego szlifa. Motocykl możesz zmieniać co sezon. Kup kombiak a jeśli bardzo Ci nie pasuje, to skórzaną kurtkę i dobre dżinsy motocyklowe. I co znaczy "wyglądać śmiesznie". Ma być bezpiecznie. Chcesz kozaczyć w sandałkach i bermudkach?
Chodzi mi raczej o sytuacje, że ktoś ląduje na przykład na harleyu, w kombinezonie sportowym. Oglądałam kombinezon Alpinestar Stella Octane, ale nie wiem czy jest to optymalne rozwiązanie, może jest coś lepszego dlatego pytam. Zdaje sobie sprawę z potrzeby bezpieczeństwa, nie mam zamiaru w żaden sposób kozaczyć, ale dzięki za troskę

- ispahan
- Świeżak
Jeśli masz wystarczającą ilość gotówki, kombiak ten powinien być jednym z najlepszych wyborów.
Warto dodatkowo zainwestować w dodatkowe twarde protektory.
Jeśli nie masz takiej gotówki to tschul ma dobrą opinie.
Oczywiście nie zapominaj o pozostałych częściach ubioru.
Warto dodatkowo zainwestować w dodatkowe twarde protektory.
Jeśli nie masz takiej gotówki to tschul ma dobrą opinie.
Oczywiście nie zapominaj o pozostałych częściach ubioru.
- hubi199
- Bywalec
Jeszcze raz wracam do tematu. Co sÄ…dzicie o takim komplecie miejsko-sportowym:
- Kask: HJC HQ1
- Kombik: Modeka Stela kurtka+spodnie/Alpinestars Stella Octane
- Buty: Sidi Vertigo Corsa
- Rękawice: Shima G:Tec
- Żółw: Forcefield Pro Sub 4 (potrzebny jest dodatkowo pas nerkowy?)
- Odzież termo+kominiarka: Brubeck
O czymś zapomniałam jeszcze? Bazując na własnym doświadczeniu (doświadczeniu znajomych) coś byście zamienili/dodali?
- Kask: HJC HQ1
- Kombik: Modeka Stela kurtka+spodnie/Alpinestars Stella Octane
- Buty: Sidi Vertigo Corsa
- Rękawice: Shima G:Tec
- Żółw: Forcefield Pro Sub 4 (potrzebny jest dodatkowo pas nerkowy?)
- Odzież termo+kominiarka: Brubeck
O czymś zapomniałam jeszcze? Bazując na własnym doświadczeniu (doświadczeniu znajomych) coś byście zamienili/dodali?
-
uzu_ki - Świeżak
Żółw pod względem bezpieczeństwa to najwyższa półka, buty b. dobre, kask weź shoeia xr1100 (mam i bardzo polecam) ewentualnie qwesta. Z drugiej strony HQ 1 to też porządny gar. Skóry w przeciwieństwie do tekstyli modeki są raczej mocno średnie więc to bym zmienił. Spodni i rękawic nie znam.
Pas nerkowy jest zbędny a wręcz będzie przeszkadzał kiedy masz na sobie żółwia, zwłaszcza takiego grubego. Forcefield l2k jest cieńszy.
Pas nerkowy jest zbędny a wręcz będzie przeszkadzał kiedy masz na sobie żółwia, zwłaszcza takiego grubego. Forcefield l2k jest cieńszy.
-
tomek_gda - Świeżak
Sidi vertigo corsa można zamienić na st/vortice. Na deszcz to one raczej kiepskie
Ostatnio na allegro jest kilka wyprzedaży więc może coś się trafi.
hq1 to już chyba nie jest w produkcji, zastąpił go R-PHA 10.
- hubi199
- Bywalec
uzu_ki napisał(a):Jaką skórę i rękawice byś mi polecił?
Wdzystko rozbija się o kasę. Najlepsze skóty robi chyba dainese ale na Twoim miejscu rozglądałbym się za alpiną, berikiem, arlenem. Za jakąś sensowną skórę tych firm trzeba dać 1200-1300 najmniej. Przydatna w gorące dni jest perforacja i moim zdaniem warto dołożyć do modeli perforowanych parę stówek. Oczywiście skóra perforowana bardzo szybko przemaka. Zależy na czym Ci bardziej zależy czy komfort w gorące dni czy względna nieprzemakalność.
Nie podaję linków do żadnych modeli kurtek dlatego że piszę z telefonu, jak wrócę z roboty to może podrzucę konkrety.
-
tomek_gda - Świeżak
Ok, będę wdzięczna za konkretne linki
Jeśli chodzi o skórę to bardziej zależy mi na komforcie. Na niepogodę bardziej nadadzą się teksy (i/lub kombi przeciwdeszczowe)
Buty już akurat zakupiłam (nówki Corsy za 740zł) ale jak będę szukała następnych to pewnie będą już te, które wymieniłeś, chyba, że do tego czasu ukaże się jeszcze coś lepszego
Dzięki za info o zastępcy HQ1, zastanawiałam się właśnie jaki model go zastąpił

hubi199 napisał(a):Sidi vertigo corsa można zamienić na st/vortice. Na deszcz to one raczej kiepskie
Buty już akurat zakupiłam (nówki Corsy za 740zł) ale jak będę szukała następnych to pewnie będą już te, które wymieniłeś, chyba, że do tego czasu ukaże się jeszcze coś lepszego

Dzięki za info o zastępcy HQ1, zastanawiałam się właśnie jaki model go zastąpił

-
uzu_ki - Świeżak
Dzięki za rady przy wyborze kombi
Mogę wiedzieć w jakim Ty jeździsz? Tak z ciekawości- może ktoś podać przykład/kilka przykładów kombinezonów ze skóry kangura dla kobiet? Próbowałam znaleźć cokolwiek na necie ale same dla mężczyzn mi się trafiają...

-
uzu_ki - Świeżak
Każdy chwali swoje, jednak przyznam ze dobra wentylacja w kurtce z dodatkiem wypinanej podpinki naprawde jest cudowną sprawą.
sam posiadam http://www.alpinestars.com/shop/categor ... er-jacket/
W upały wiadomo, w skórze cieplutko jest,jednak gdy się jedzie 100+ wentylacja na brzuchy oraz wloty i wyloty na barkach robią swoje.
Podpinka pozwala śmigać w podkoszulku przy temp. >8st.C.
Spodnie MQP mają dwa zamki: jeden krótki z tyłu oraz drugi który jest wokół prawie całęgo obwodu, niestety ykk nie jest t o i nie pasuje do astars.
Warto zobaczyć na katalogi wiodących firm Dainese (Lady), Astars (Stella) itd.
Oczywiście wszystkich firm nie znam.
sam posiadam http://www.alpinestars.com/shop/categor ... er-jacket/
W upały wiadomo, w skórze cieplutko jest,jednak gdy się jedzie 100+ wentylacja na brzuchy oraz wloty i wyloty na barkach robią swoje.
Podpinka pozwala śmigać w podkoszulku przy temp. >8st.C.
Spodnie MQP mają dwa zamki: jeden krótki z tyłu oraz drugi który jest wokół prawie całęgo obwodu, niestety ykk nie jest t o i nie pasuje do astars.
Warto zobaczyć na katalogi wiodących firm Dainese (Lady), Astars (Stella) itd.
Oczywiście wszystkich firm nie znam.
- hubi199
- Bywalec
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości