koła ze sprychami czy forma aluminiowa?
• Strona 1 z 1
koła ze sprychami czy forma aluminiowa?
witam, mam małe pytanie: czym kierować się przy wyborze kół jeśli mam wybierać pomiędzy kołami ze szprychami a kołami z aluminium? co przemawia za każdym z rodzajów kół?
- rzcqy
- Świeżak
zalezy do czego chcesz kół używać. wyczynowo uzywa sie kó szprychowych, cięzej jest je pogniąć ze wzgędu na duzo wiecej punktów na jakie opory sie rozkładają. zawodnicy SM, FMX, MX uzywaja tylko takich kół. na asfalcie raczej nie ma udarnych obciązen kół ( chociaz w Polsce ciezko o drogi bez dziur xd ) wiec nie są potrzebne mega wzmacniane no i odlewane/kute wyglądaja ciekawiej ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Planuję w zimę kupić Hondę XL700V Transalp / C-ABS i z tego co widzę wszystkie modele mają szprychy. Nie potrzebuję motoru do wyczynowej jazdy - raczej jazda z punktu A do B
Osobiście uważam, że szprychy to problemy bo wtedy koła z dętkami itp...

Osobiście uważam, że szprychy to problemy bo wtedy koła z dętkami itp...
- rzcqy
- Świeżak
A jakim problemem jest dętka w kole szprychowym? W sumie to da się przerobić zwykłe felgi szprychowe na bezdętkowe ale to żadne udogodnienie.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Landryss25 napisał(a):A jakim problemem jest dętka w kole szprychowym?
Łatwiej o dziurę w dętce, czasem podbicie koła powoduje przebicie szprychą od wew. strony.
Może nie wygląda źle, ale nie ufam szprychom

z drugiej strony enduro to chyba tylko ze szprychami występują...
- rzcqy
- Świeżak
rzcqy napisał(a):Łatwiej o dziurę w dętce, czasem podbicie koła powoduje przebicie szprychą od wew. strony.
Gdzieś Ty się takich głupot naczytał?
Chyba nie wiesz jak się składa koła z dętkami. Bo oprócz opony i dętki coś jeszcze się do środka wkłada...
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Landryss25 napisał(a):Chyba nie wiesz jak się składa koła z dętkami. Bo oprócz opony i dętki coś jeszcze się do środka wkłada...
fakt masz rację, nie pomyślałem o tym
temat jednak nie jest już aktualny - zmieniłem obiekt zainteresowań z transalpa na v-stroma i po problemie

- rzcqy
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe