Zobacz wÄ…tek - Pomocy - czy to shimmy czy cos innego
NAS Analytics TAG

Pomocy - czy to shimmy czy cos innego

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Pomocy - czy to shimmy czy cos innego

Postprzez nowa$ » 2/5/2007, 08:22

Witam Smile

Otóż czytałem trochę ogólnie o shimmy i innych zjawiskach ale nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie czy to co dolega mojemu GS'owi to właśnie to?

Może najpierw opiszę trochę sytuację:

Kupiłem w zeszłym roku GS'a. Nic mu nie dolegało. Na wiosnę z takich a nie innych przyczyn (długo by je tu opisywać) motocykl przewrócił sie - stojąc przed domem.

Jak w koncu nadeszły dobre czasy - zrobiło się ciepło okazało się że przy prędkości 60-80 zaczyna mi wężykować koło / wahać sie kierownica - coraz bardziej i bardziej. Dzieje się to tylko wtedy gdy nie trzymam kierownicy - przy skoku konca kierownicy około 5 cm łapię ją bo nie chce się wyłożyć.

Gdy jadę z ta samą prędkością ale trzymam kierownicę to nic nie czuć żeby były jakieś dziwne wibracje.

I Tu potrzebuje pomocy - co to może byc? Nie wiem czy to to wyłożenie się motoru czy zima coś zrobiły Sad

Opony mam nowe, koła wyważone, ciśnienie w oponach dobre, nawet łożysko mam wymienione. Na pierwszy rzut oka nie widać żeby coś było z łożyskiem główki ramy ale tego nie gwarantuję.

Z góry dziękuję za rozsądne propozycje.
nowa$
Świeżak

Postprzez cichy » 2/5/2007, 08:47

Który to rocznik? Masz tam jakąkolwiek regulacje zawieszenia?
Sprawdź czy tłoczki w zacisku odbijają i ogólnie cały układ.
Sprawdź łożysko główki czy nie jest lekko przytarte, można tego nie wyczuć, gdy koła są na ziemi.
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez nowa$ » 2/5/2007, 08:48

To jest GS z 2004 roku to wiem :)
nowa$
Świeżak

Postprzez cichy » 2/5/2007, 09:18

Blisko masz do mnie, na Bożą Wolę ;)
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê