skuter nie odpala
• Strona 1 z 1
skuter nie odpala
ello. To znow ja i moj klopot. skuter raz zaskoczyl i po zalozeniu czesci jiz nie chce. Iskra jest, zawory ok... Probowalem z dawka paliwa i tak jakby cos lepiej jak byy chcial a nie mogl... Mam w sumie nieszczelny silnik... Uszczelnialem go uszczelniaczem do metalu bo nie chcialo mi sie wszystkiego rozkrecac zeby uszczelki tylko wsadzic... No ale to chyba ma malo wspolnego zz zaplonem... Pomozecie?
- soulknight
- Świeżak
Mylisz się dostaje się do niego lewe powietrze i to jest główna przyczyna rozkręć silnik wsadź uszczelkę i powinien śmigać;)
- szymon22343
- Świeżak
no ok uszczelki wymienione... wszystkie... zalozylem wszystko na swoje miejsce sprawdzilem i iskra na cewce byla az miło popatrzec... zalozylem do swiecy i lipa.. tak jak by chcial odpalic a nie mogl... probowalem z dawka paliwa, zawory, gaznik, wacha pod swiece i nic... malo tego... znowu iskry nie ma w cewce... ;/ iskrownik nie wyglada na uszkodzony... hmm wczesniej przed zmiana uszczelek w tej rurce co idzie do głowicy było czuć kompresje jakby ssanie i wypychanie... teraz nic w ogule nie ma... o co kaman?
- soulknight
- Świeżak
Jeśli wszystko jest tak jak piszesz to napewno jest to problem z brakiem iskry. Musisz sprawdzić po kolei każdą część, ale musisz mieć przynajmniej podstawowe narzędzia elektromechanika tj. miernik cyfrowy, analogowy i oczywiście trochę wiedzy co i jak robić. Jeśli nie masz narzędzi i wiedzy to kup cewkę oraz moduł na allegro, koszt nie wielki, a prawdopodobnie to jest uszkodzone, czasami wraz z modułem uszkadza się prądnica, więc jeśli po wymianie cewki i modułu iskry nadal nie będzie to wymieniasz prądnice.
To że coś wygląda jak nowe nie znaczy, że jest sprawne, więc nie możesz tutaj stawiać na to, że Ci się wydaje, tylko musi to być sprawdzone. Takim sposobem nigdy go nie odpalisz.
Pewnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale niestety wszystko jest coraz bardziej skomplikowane i coraz ciężej jest cokolwiek sprawdzić dobrym przykładem jest np. moduł, którego nie da się sprawdzić, kiedyś zamiast modułu był przerywacz i kondensator i tam wszystko było jasne.
To że coś wygląda jak nowe nie znaczy, że jest sprawne, więc nie możesz tutaj stawiać na to, że Ci się wydaje, tylko musi to być sprawdzone. Takim sposobem nigdy go nie odpalisz.
Pewnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale niestety wszystko jest coraz bardziej skomplikowane i coraz ciężej jest cokolwiek sprawdzić dobrym przykładem jest np. moduł, którego nie da się sprawdzić, kiedyś zamiast modułu był przerywacz i kondensator i tam wszystko było jasne.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
zrobione do zamkniecia... jak sie okazalo kable ktore ida do iskrownika i prodnicy byly hmm no nie wiem nie docisniete... wcisnalem glebiej kable i iskra jest ale jak sadze jest jakis przewod uszkodzony i bede mosial wymienic przewody... no narazie dziala... sa prowizorycznie docisniete kable i jest ok... dzieki 

- soulknight
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości