Am6 problem z dżwignią zmiany biegów.
• Strona 1 z 1
Am6 problem z dżwignią zmiany biegów.
Witam mam Cpi SM które ma kopie AM6 ale jeśli chodzi o budowę to to samo.
Mam taki problem że dźwignia zmiany biegów nie wraca się na położenie pierwotne np. wrzucam 2 i zostaje w górze, żeby wbić 3 muszę delikatnie wstawić ją na środek i do góry itd.
Podejrzewam jakąś sprężynkę lub inny element.
Miał już ktoś taki problem? W którym miejscu dokładnie powinienem szukać usterki?
Mam taki problem że dźwignia zmiany biegów nie wraca się na położenie pierwotne np. wrzucam 2 i zostaje w górze, żeby wbić 3 muszę delikatnie wstawić ją na środek i do góry itd.
Podejrzewam jakąś sprężynkę lub inny element.
Miał już ktoś taki problem? W którym miejscu dokładnie powinienem szukać usterki?
- JaxGW
- Świeżak
odkręc dekiel sprzęgła tam bedzie cały mechanizm widoczny. i zobacz wtedy co i jak
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zeby nie zakladac nowego tematu napisze tutaj. U mnie dzisiaj tez sie pojawil problem z wajchą zmiany biegow, nie wiem za bardzo jak sprecyzowac moje pytanie. Mialem taka sytulacje przyjechalem do domu wszystko bylo ok, za 5 minut wracam do moto odpalam wrzucam pierwszy bieg, i wajcha idzie mocno w dół, wrzucam dwojke i wajcha idzie mocno do gory, tak jak by byla odkrecona sróbka ta od polozenia wajchy, i myslalem ze to wlasnie to ale okazalo sie ze ona jest dokerecona bardzo mocno. Ten wałek co wystaje na ktorym jest wajcha tez ma luz tzn. mozna go z pół cm. dac w prawo lub w lewo, jezeli samą wajche przyciagne do siebie razem z tym walkiem to biegi sie wbijaja normalnie. ktos mial moze podobna sytulacje czy wie dlaczego tak sie nagle stało, nigdy nie mialem problemow z przekladnia.
i u mnie chodzi o silnik derbi a nie AM6
i u mnie chodzi o silnik derbi a nie AM6
Derbi Senda SM | http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8
-
zarkanis96 - Świeżak
tez trzeba by sciagnac dekiel i zobaczyc co jest tam grane. a moze po prostu wajha ma luz ? dobrze siedzi na frezach ? jak wbijasz bieg to nie ma najpierw luzu na frezie a potem dopiero obraca wałkiem ?>
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
frezie ?? nawet za bardzo nie wiem co to takiego, uda mi sie wbic bieg ale wajcha ma ogoromny luz moge nia obracac w gore i do dolu gdyby nie bylo podnozek to bym mogl nią obrocic jeszcze bardziej ale blokuje nią podnuszek. Jak juz bieg wejdzie to tez wajcha pujdzie ostro w dół ale bieg wskoczy normalnie tak jak przedtem
-
zarkanis96 - Świeżak
frez - naciecia na wałku, i na dzwigni. jak dokręcasz dźwignie to te (kliny, naciecia, frezy) sie dociskaja do siebie i po prostu dzwignia nie przeskakuje, jednak wystarczy raz nie dokrecic i frez moze sie zjechac i wtedy dzwignia lata
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
juz wiem o co chodzi, no wlasnie ta wajcha lata po tym calym wałku prawie aż do samego dekla, i ten wałek też ma luz okolo pół cm.
-
zarkanis96 - Świeżak
troche niezrozumiale piszesz. luz jaki ? wzdłużny? czy jaki.
skoro dzwignia ci lata niezaleznie od wałka - slizga sie na wałku, musisz albo ja mocniej skręcic, albo wymienic.
skoro dzwignia ci lata niezaleznie od wałka - slizga sie na wałku, musisz albo ja mocniej skręcic, albo wymienic.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wiem ze pisze nie zrozumiale ale cieszko mi to dosyc opisac, wałek ma luz wzdłużny, tzn. ze moge go troche wsunac w silnik i wysunać, z wajcha zle napisalem, wajcha siedzi na frazach ale lata w gore i w w dół. Jutro sciagne ten dekiel i zobacze.
dodam ze gdy ta wajcha lata w gore i w dol to biegi nie wskakujÄ….
dodam ze gdy ta wajcha lata w gore i w dol to biegi nie wskakujÄ….
-
zarkanis96 - Świeżak
Można zwiększyć przerwę, która się zmniejsza przy dokręcaniu śrubką, wtedy powinno jeszcze potrzymać, oczywiście jeśli jest jeszcze jakiś frez, a jak nie ma to można przyspawać dźwignię do wałka jednak takie rozwiązanie doprowadzi do braku możliwości wymontowania wałka z pokrywy.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
co do spawania
jest jeszcze taka opcja że przy rozgrzaniu wałka topi sie uszczelniacz i wtedy trzeba co wyjazd olej dolewac xd
wiec raczej lepiej nie spawac, ale ten patent z powiekszeniem tego rowka jest dobry, sam nie raz to robiłem 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
mechanizm znajduje sie pod sprzegłem. wzdłuz wałka. w połówkach silnika znajduje sie tylko bęben i sama skrzynia.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości