Aprilia Classic - problem z odpalaniem elek.
• Strona 1 z 1
Aprilia Classic - problem z odpalaniem elek.
Witam!
Tak, wiem był taki temat ale już zamknięty a mam troszkę inną sprawe. A więc tak mam Aprilie Classic 95 rok (tak w razie czego podaje) a moje odpalanie na starter jest jak rosyjska ruletka. Czasem odpali czasem nie. Wygląda to tak że musze odpalać go na ssaniu zawsze (bez ssania raczej nie pujdzie) i krece go chwile (nie daje głosu silnik). Powtarzam to i około z 3 razem silnik się odzywa i coraz bardziej aż zapala. Ale na początku (po odbiorze od mechanika) palił na dotyk do puki nie wsiadł na niego mój brat, który uczył się startować na manualu i zgasł mu 3 razy podczas odpalania (wiece, za szybko puścił sprzęgło i nie zgrał tego z gazem). No i od tego czasu zaczęły się jaja z tym odpalaniem elektrycznym.
Jeśli chodzi o odpalanie na popych to to jest kwestia 1 metra. Odpala odrazu nawet przy nie za dużej prędkości podczas popychu.
Słyszam że pod świece (tak mi się przypomina może źle) można nalać troszeczkę benzyny ze strzykawki i tu jest moje drugie pytanie. Bo mam usunięty zbiornik oleju i wlewam mieszankę i czy mam wlać z olejem tą benzynę czy samą i ile jej?? Przepraszam, że może troche laikowskie pytania ale ekspertem nie jestem;/
Pozdrawiam!
I z góry dziękuje!
Tak, wiem był taki temat ale już zamknięty a mam troszkę inną sprawe. A więc tak mam Aprilie Classic 95 rok (tak w razie czego podaje) a moje odpalanie na starter jest jak rosyjska ruletka. Czasem odpali czasem nie. Wygląda to tak że musze odpalać go na ssaniu zawsze (bez ssania raczej nie pujdzie) i krece go chwile (nie daje głosu silnik). Powtarzam to i około z 3 razem silnik się odzywa i coraz bardziej aż zapala. Ale na początku (po odbiorze od mechanika) palił na dotyk do puki nie wsiadł na niego mój brat, który uczył się startować na manualu i zgasł mu 3 razy podczas odpalania (wiece, za szybko puścił sprzęgło i nie zgrał tego z gazem). No i od tego czasu zaczęły się jaja z tym odpalaniem elektrycznym.
Jeśli chodzi o odpalanie na popych to to jest kwestia 1 metra. Odpala odrazu nawet przy nie za dużej prędkości podczas popychu.
Słyszam że pod świece (tak mi się przypomina może źle) można nalać troszeczkę benzyny ze strzykawki i tu jest moje drugie pytanie. Bo mam usunięty zbiornik oleju i wlewam mieszankę i czy mam wlać z olejem tą benzynę czy samą i ile jej?? Przepraszam, że może troche laikowskie pytania ale ekspertem nie jestem;/
Pozdrawiam!
I z góry dziękuje!
- miej95
- Świeżak
tak mozna wlac benzyny z olejem ale po co ? tak sie robi jak nie chce w ogóle załapać. piszesz niezrozumiale. jak to nie słychac odgłosu silnika ? a co słychac ? kręci w ogóle rozrusznik i nie chce załapac ? czy nie kręci rozrusznikiem a po jakims czasie dopiero zaczyna kręcic czy jak ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
poczysc wszystko, gaźnik, filtr powietrza. sprawdź membranki dolotowe. poskręcaj wszystko, wymien swiece. powinno byc lepiej. jak nie to moze juz tłok pada
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
miej95 napisał(a):Tak jak pisałem, czasem odpala czasem nie. Gdy chce odpalić starterem to kręci sie na początku przez około 10 sekund sam rozrusznik i potem czasami nagle zaczyna się odzywać silnik i odpala ale ostatnio coraz rzadziej.
To brzmi raczej jak uszkodzony rozrusznik, a konkretnie bendiks.
-
Pan Jasiek - Świeżak
Pan Jasiek napisał(a):miej95 napisał(a):Tak jak pisałem, czasem odpala czasem nie. Gdy chce odpalić starterem to kręci sie na początku przez około 10 sekund sam rozrusznik i potem czasami nagle zaczyna się odzywać silnik i odpala ale ostatnio coraz rzadziej.
To brzmi raczej jak uszkodzony rozrusznik, a konkretnie bendiks.
Też tak to zrozumiałem, ale po głębszym... zastanowieniu się

Tak mi się przynajmniej wydaje, natomiast jeśli jest inaczej to tak jak pisze wyżej kolega bendiks do wymiany.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
nie no ja zrozumiałem własnie tak jak komar zrozumiales
że kręci samym rozrusznikiem, a potem zaczyna łapac silnik - pierdzi strzela i odpala w koncu
aku jak aku
rozrusznik w dupsko dostaje ostro
ja bym polecił wszystko wyczyścić wyregulowac i musi palic od strzała ;D

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wyczysc gaźnik
i go wyreguluj i wyczysc filtr powietrza

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- blizniak12
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości