Smarowanie lancucha
• Strona 1 z 1
Smarowanie lancucha
Witam, mam taki dylemat, gdyż nie wiem jaki w końcu smar wybrać do smarowania łańcucha w Honda CR 250.
Miałem brać : MOTUL CHAIN LUBE ROAD , ale ktoś tam mi powiedział ze lepiej brać : Castrol Chain Spray, jeszcze ktoś inny ze : ELF Chain Lube i jeszcze tam jakieś przykłady były.
A wiec prosił bym was o doradzenie na którego się zdecydować.
Miałem brać : MOTUL CHAIN LUBE ROAD , ale ktoś tam mi powiedział ze lepiej brać : Castrol Chain Spray, jeszcze ktoś inny ze : ELF Chain Lube i jeszcze tam jakieś przykłady były.
A wiec prosił bym was o doradzenie na którego się zdecydować.
-
matthew #3 - Świeżak
Invinciblee napisał(a):Na stronie motocykl-online masz test smarowideł do łańcuch, okazuje się że różnice potrafią być znaczne.
w tym tescie przedstawiono zdolnosc przenikania jako cos dobrego a to nie jest tak do konca. Nie chcesz chyba zeby wyplukalo ci smar spod O-ringow? Dlatego do czyszczenia lancuchow nie stosuje sie WD40 lub innych preparatow ktore potencjalnie moga wyplukac smar spod O-ringow
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
co do smaru powiem ci ze równie dobrze moze byc olej przekładniowy. ja stosuje byle jakie tanie smary (10-15 zł za puszke) i biore na wyjazdy i psikam co postój
lepiej smaruje niz jedno grubsze psikanie smarem za 50 zł. i taniej wychodzi
jak juz chcesz w ciezki teren dobry smar to polecam belraya

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja mam Szpraja, ale też często smaruje przepalonym olejem przekładniowym właśnie.
Niby idea jest taka że ma przedostać się przez uszczelniacze i tam pozostać. A podwójny X-ring nie jest tak łatwo spenetrować
No i test miał dużo kryteriów z przedstawionymi w miarę szczegółowymi wynikami, więc ostateczną kolejność można sobie spokojne ustawić według własnego widzimisie
zxer napisał(a):Invinciblee napisał(a):Na stronie motocykl-online masz test smarowideł do łańcuch, okazuje się że różnice potrafią być znaczne.
w tym tescie przedstawiono zdolnosc przenikania jako cos dobrego a to nie jest tak do konca. Nie chcesz chyba zeby wyplukalo ci smar spod O-ringow? Dlatego do czyszczenia lancuchow nie stosuje sie WD40 lub innych preparatow ktore potencjalnie moga wyplukac smar spod O-ringow
Niby idea jest taka że ma przedostać się przez uszczelniacze i tam pozostać. A podwójny X-ring nie jest tak łatwo spenetrować

No i test miał dużo kryteriów z przedstawionymi w miarę szczegółowymi wynikami, więc ostateczną kolejność można sobie spokojne ustawić według własnego widzimisie

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
ja kiedys olej przekladniowy od skutera wymieszalem z tawotem i smarem silikonowym w sokowirowce bo nie mialem pod reka smarowidla do lancucha. Chyba z 1000 km zrobilem na tym specyfiku bez smarowania
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
zxer napisał(a):ja kiedys olej przekladniowy od skutera wymieszalem z tawotem i smarem silikonowym w sokowirowce bo nie mialem pod reka smarowidla do lancucha. Chyba z 1000 km zrobilem na tym specyfiku bez smarowania
Ja nie miałem niczego pod ręką a łańcuch błagał o przesmarowanie to dostał smaru do łożysk tocznych (niby są tam simmeringi, więc nie powinien niszczyć gumy) i faktycznie siedział zaskakująco długo na ogniwkach.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
przede wszystkim piszcie o smarze do crossówki
po asfalcie jest całkiem inny olej. w crossówce smarowanie ma sie całkiem inaczej ;/ byle piach czy woda nie moga sie dostawac ani wypłukiwac oleju ;/

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości