Zobacz wÄ…tek - Jakie papiery na moto z niemiec???
NAS Analytics TAG

Jakie papiery na moto z niemiec???

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Postprzez PabloDiablo5 » 24/8/2011, 19:24

Witajcie.
czy moze ktoś z was sprowadzał moto z niemiec???? jak wygląda komplet dokumentów które muszą być aby można bez problemu zarejestrować sprzęta w PL.
Proszę o pomoc i podpowiedź.
Jutro będę oglądał i jak bedzie ok to go będę brał ale nie robiłem tego jeszcze i nie chciał bym sie władować na minę...
Pozdrawiam
PabloDiablo5
Świeżak

Postprzez Repsol » 24/8/2011, 19:37

Będziesz potrzebował dwóch dokumentów:

- Fahrzeugschein (Zulassungsbescheinigung Teil I) - po rozłozeniu wielkością jest podobny do naszego polskiego dowodu rejestracyjnego również rozlozonego.

- Fahrzeugbrief (Zulassungsbescheinigung Teil II) - ten dokument po rozłozeniu jest w formacie A4, tylko jedna kartka całkowicie pusta na odwrocie.
2 x ZX6R
Repsol
Świeżak

Postprzez PabloDiablo5 » 24/8/2011, 20:20

dzięki. Czy ten motocykl powinien być wyrejestrowany w niemczech??
i czy powinienem dostać też niemiecką tablicę rej czy nie???
PabloDiablo5
Świeżak

Postprzez dokter » 24/8/2011, 20:39

Musi być wyrejestrowany żeby go tu zarejestrować. Na Fahrzeugschein i Fahrzeugbrief powinno być abgemeldet lub auserbetrieb-setzung obok data i naklejka/pieczątka urzędu. Potrzebujesz do rejestracji oczywiście jeszcze umowę kupna sprzedaży pomiędzy tobą a ostatnim właścicielem ewentualnie fakturę vat jeżeli takową możesz dostać. Tablic nie musisz mieć wtedy piszesz oświadczenie że moto przywiozłeś sam na przyczepce czasem chcą numery przczyczepki/lawety na tym oświadczeniu ale to rzadko zależnie od urzędu (jak to w Polsce)

przykład:
Fahrzeugshein czyli mały brief
http://www.wohnmobilforum.de/download,id,5159.html

Fahrzeugbrief
Są 2 rodzaje w zależności od wieku pojazdu. Nowy to kartka a 4 a stary to 1,5 a4 nie wiem jakie to oznaczenie :P w każdym razie składany na 3 części.

Nowy:
http://www.ostalbkreis.de/sixcms/media. ... .12418.jpg

Stary:
http://www.ratpak.de/xt-500/fahrzeugbrief.jpeg
Life is deadly.
dokter
Świeżak

Postprzez PabloDiablo5 » 24/8/2011, 20:48

super wielki dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Moto zabiorę busem więc chyba nie trzeba będzie dokumentacji przewozu.
Jutro go bedę oglądał, mam nadzieje ze będzie ok i go wciągnę.
Napiszcie jeszcze tak dla potwierzenia czy koszt zarejestrowania nie przekroczy 500zł z ubezpieczeniem???
Pozdrawiam forumowiczów.
PabloDiablo5
Świeżak

Postprzez Repsol » 24/8/2011, 20:49

PabloDiablo5 napisał(a):Czy ten motocykl powinien być wyrejestrowany w niemczech??

Tak, wymeldunek musi być a przynajmniej powinien być. Przez wymeldunek czasami dokumenty maja poobcinane rogi, kilka pieczęci "Ungulting" lub adnotacje i pieczeć na odwrocie Fahrzeugschein (własnie to o czym pisał kolega wyżej). Wszystko jest zależne od regionu i urzędu niemieckiego.

PabloDiablo5 napisał(a):i czy powinienem dostać też niemiecką tablicę rej czy nie???

Możesz dostac albo nie, na to nie ma regóły. W niemczech tablica rejestracyjna jest przypisywana do własciciela pojazdu, a nie do pojazdu tak jak u nas w Polsce. Przez to Niemcy zazwyczaj zabierają wlasnie tablice. Jeśli ja zabiera to pojazd jest na 100% wymeldowany.
2 x ZX6R
Repsol
Świeżak

Postprzez dokter » 25/8/2011, 07:25

Repsol napisał(a):Przez to Niemcy zazwyczaj zabierają wlasnie tablice. Jeśli ja zabiera to pojazd jest na 100% wymeldowany.

Faktycznie rzadko się spotkałem z tablicami w aucie wymeldowanym. Zdarza się ale to przypadki gdzie właściciel zapomniał pewnie wyciągnąć. Nie sądzę że jest u nich przepis zdawania ale i tak muszą je wziąć do wyrejestrowania do zulassungsstelle tam ścierają te naklejki homologacyjne i wtedy zazwyczaj Niemcy je u nich zostawiają.

Co do kosztów to w 500 stówach z ubezpieczeniem to troche ciasno będzie. Orientacyjnie powiem ci żę:

Pierwszy przegląd ~100-150zł
Tłumaczenie dokumentów w zależności od tłumacza ~100-120zł
Znaczki skarbowe jakieś tam grosze 20zł
Rejestracja w komunikacyjnym ~200-250

Szczegółowo nie pamiętam ale jakoś coś koło 600-700 mi wyszło jak sprowadzałem moto. Zwolniony jesteś z akcyzy i haraczu ekologicznego więc to już parę stówek do przodu.
Life is deadly.
dokter
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê