Zobacz wątek - SIDI VORTICE - zwykłe czy wentylowane AIR?
NAS Analytics TAG

SIDI VORTICE - zwykłe czy wentylowane AIR?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

SIDI VORTICE - zwykłe czy wentylowane AIR?

Postprzez zero22 » 16/8/2011, 22:28

Siemanko dziś przymierzałem Sidi Vortice (zwykłe) i to są buty 100% dla mnie, zajebista technologia dzięki której buty dopasowuje się do stopy i inne bajery, teraz tylko pozostało jedno pytanie:

Zwykłe skórzane czy wentylowane "AIR"

Śmigać będę tylko po mieście + weekendowe wypady za miasto poszaleć, nie zamierzam jeździć w deszczu.

Test ich czytałem na innym serwisie, ale nie wspomnieli o modelu AIR...

Dla przypomnienia, zwykłe:

http://img849.imageshack.us/img849/3373/zwykle.jpg

i AIR:

http://img148.imageshack.us/img148/1943/airm.jpg

Opinie użytkowników mile widziane!
zero22
Świeżak

Postprzez michas_s » 16/8/2011, 22:45

Użytkuje zwykłe już 2 sezon ... generalnie but fajnie ułożył się do nogi, upierdliwe w "spacerowaniu"ale w końcu but do jazdy a nie spacerowania, popiskują ale to idealnie eliminuje silicon spray na plastiki, system ściągania na żyłkach rewelacyjnie dociąga but do stopy. Wentylacja też działa wzorowo.

Teoretycznie masz w deszczu nie latać ale wiadomo jak jest ... but po zamknięciu nawiewów długo stawia opór wodzie, w przypadku modelu air masz po chwili wodę wdzierającą się przez perforację
michas_s
Świeżak

Postprzez zero22 » 17/8/2011, 15:07

Opłaca się brać je za 1100zł? nówki sztuki
zero22
Świeżak

Postprzez motoluka » 17/8/2011, 20:06

Za 1100 według mnie nie, chyba że kasa Ci zbywa. Za 700zł możesz kupić bardzo fajne buty z których na pewno będziesz zadowolony.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez zero22 » 17/8/2011, 20:42

Tyle że mam dużą nogę i szeroką do tego dużą łydkę - tam zajebiście można to wyregulować - dla przykładu Alpiny SMX5 nawet nie mogłem suwaka dopiąć :evil:

A to jest najwyższy model na rynku z SIDI, alpiny i daytony mnie nie interesują. Więc coś polecasz? Choć za 99% i tak wezmę Vortisy
zero22
Świeżak

Postprzez nase » 18/8/2011, 00:34

Nie moge sie wypowiadac od strony funkcjonalnosci jako osoba z wieloletnim stazem, bo sam obecnie kompletuje odziez korzystajac z rad niedawno uzyskanych przez tutejszych forumowiczow.

Jako iz moim priorytetem bylo bezpieczenstwo oraz jak najlepsze zabezpieczenie kostki/stawu skokowego to szukalem czegos koniecznie z usztywnieniem tych elementow.

Innymi slowy but musial miec szyne laczaca golen z dolna partia nogi, aby uniknac niekontrolowanego zgiecia/zlamania nogi na bok przy wywrotce lub co.

Pod uwage bralem i mierzylem po pare razy rowniez troche jezdzac Alpiny SMS plusy, SIDI ST10 (vertigo odrzucilem z racji braku usztywnienia, a vernice zakladanie trwalo zbyt dlugo i upierdliwe jak dla mnie) oraz ostatecznie przejechalem sie przymierzyc Dainese Torque Pro Out. Daytony niestety nie bylo mi dane przymierzyc oraz cena zabila mnie do konca.

Po 2 minutach patrzenia bylem niemalze zdecydowany - zdecydowanie mniej plastiku niz SIDI i jakos tak z designu bardziej mi podeszly - kwestia gustu o ktorym sie nie dyskutuje.

Cena byla podobna powiedzmy do SMS plusow, bo z 1300 przecenione byly na 1050 pln.

Po 30 minutach noszenia i kombinowania z kombiakami upewnilem sie, ze wybieram Daisnese.

Nie wiem czy to byla sluszna decyzja czy nie, bo kilometraz mam znikomy - 3x2 godziny na kursie na dana chwile, ale nie znalazlem jeszcze powodu zeby sie przyczepic.

ZYcie pokaze czy wybor byl sluszny choc dosc kosztowny, to ponoc na zdrowiu sie oszczedza albo nie.
Rachunek przychodzi pozniej.

Jako poczatkujacy chcialem sie jedynie podzielic moimi spostrzezeniami, bo przerabialem temat na biezaco.

Dalej szukam innych elementow ubioru i kazdy wybor dlugo analizuje.

Co do blizszej recenzji Dainesow na pewno podziele sie gdy nawine wiecej kilometrow.

Pozdrawiam
nase
Świeżak

Postprzez michas_s » 18/8/2011, 22:13

Regulacja naprawdę rewelacyjna sprawa (szczególnie jak masz mało standardowe nogi). Z zakładaniem się schodzi chwile ale i tak wbicie się w kombi chwile trwa 8) poza tym obcykasz technikę zakładania i idzie sprawnie, co do ceny ... to w miarę w końcu to nie buty "low budget" :twisted:
michas_s
Świeżak

Postprzez zero22 » 18/8/2011, 22:48

Dzięki wielkie za odpowiedź, Vortisy zamówione - udało mi się dostać za 1080 pln. (a wszędzie 1300-1400 PLN) także nie jest źle myślę.

Aha jeszcze pytanie czy do takich długich butów zakładacie jakieś skarpety motocyklowe czy zwykłą krótką?

Czekam na odpowiedź. Jeżeli TAK to proszę o link do jakichś dobrych :D

na przyszły raz edytuj posty
nie jesteś pierwszy dzień na forum
madcap
zero22
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości

na górê