Zobacz wątek - 50ccm dla dorosłego
NAS Analytics TAG

50ccm dla dorosłego

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

50ccm dla dorosłego

Postprzez KPL » 9/8/2011, 18:41

Witam. Mam 22 lata 185 cm waga do 90kg. Szczerze powiedziawszy nie jestem specem w tej kwestii aczkolwiek sporo czytałem ostatnio i myślę, że jestem już na takim poziomie aby pozwolić sobie na założenie własnego tematu. Otóż chcę kupić sobie jakiś jednoślad z tym, że nie posiadam prawka. Dlatego chce kupić sprzęt do 50cm3, cena powiedzmy do 3,5 tys, poćwiczyć na nim trochę i jeżeli mi sie spodoba to za rok sprzedać, zrobić sobie prawko i przesiąść się na cos większego ( np Honda hornet). Analizują to co jest dostępne ( głównie na allegro ), czytając opinie na forach oraz kierując sie własnymi upodobaniami estetycznymi ( nie podobają mi się skutery i ścigacze w plastikowych pudełkach) doszedłem do wniosku, że chyba najlepsza opcją będzie Yamaha DT. Używałbym jej głównie do pokonywania odległości 6km ( mieszkanie -> praca , uczelnia ) chociaż chciałbym też mieć możliwość pojechania do domu (odległości około 80km) lub podwiezienia gdzieś dziewczyny.

Teraz pytanie i prośba o wasze opinie. Czy ten sprzęt się do tego nadaje czy może warto kupić cos innego a może 50cm3 dla mnie to kompletna porażka? Ogólnie nie chciałbym bawić sie w jakieś sprzęty typu 125 lub 80 rejestrowane na 50tki. Liczę na waszą pomoc i pozdrawiam.
KPL
Świeżak

Postprzez motoftw » 9/8/2011, 18:50

Witaj, z tego wszystkiego co napisałeś, Dt 50 naprawdę jest najlepszym wyborem, moto dosyć silne, jak na 50, 6km to żaden dystans dla niej :wink:
Ale drugą sprawą jest właśnie to, czy jest w ogóle sens ją kupować? Może lepiej teraz zrobi prawko i na wiosnę podzbierać i kupić jakaś fajną 500 za 5-6 tyś zł.
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
motoftw
Stały bywalec

Postprzez henio12323 » 9/8/2011, 18:59

tez bym proponował robic prawko. nie tyle że 50 to mało. ale wiekszy moto jest wygodniejszy, mniej sie męczy itp itd. a jak juz na pewno chcesz 50 ccm. to opcji jest sporo. równie dobrze mozesz kupic DT 50 to w miare wygodne moto, ale tez dobrze czułbyś sie na skuterku. i dobra opcja na miasto, bo jest gdzie co wsadzic.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez KPL » 9/8/2011, 19:09

Chodzi o to, że chciałbym sprawdzić czy posiadanie motoru będzie mi sprawiało przyjemność. Ogólnie samochody jakos mnie nie przekonują. Dodatkowo sam muszę zarobić na ten sprzęt i go utrzymać więc chciałem kupić teraz DT za te 3,5 k a za rok sprzedąc powiedzmy za 3tys żeby odzyskać większą częśc pieniędzy i przeznaczyc np na zakup czegoś mocniejszego. Jeszcze kwestia wizualna czy nie będe wyglądał na tym pokracznie ( zależy mi an dośc dużym sprzęcie ) i czy we 2 soby mozna na tym jezdzić z przyzwoita prędkością?
KPL
Świeżak

Postprzez motoftw » 9/8/2011, 19:53

Szczerze mówiąc z Twoimi gabarytami przez małą DT możesz się zniechęcić do motocykli, a jeszcze we dwójkę to masakra, ja w wieku 15 lat jeździłem z kumplem 125 w enduro i było nam ciasno...
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
motoftw
Stały bywalec

Postprzez henio12323 » 9/8/2011, 20:15

noo dokładnie pozatym jak to ma byc moto na rok to bez sensu kupowac i sprzedawac. ja kupiłem od kolesia z 30 lat miał, i sobie turystycznie latał po miescie, jakies krótkie traski. był moze podobnych rozmiarów co ty i DT 50 z 86 roku spoko dawała rade, była idealnie utrzymana itp. ale wymienił tez na cos mocniejszego. jak masz szybko wymieniac to wymien od razu na cos troszke mocniejszego ;P albo jakas 125 ccm. albo od razu jakas 500 ccm w 4T na kilka sezonów wystarczy :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez KPL » 10/8/2011, 13:10

Gdzieś w podświadomości liczyłem na posty typu " to świetny wybór, kupuj DT" ;p ale doceniam to co napisaliście. Bez wątpienia zrobienie prawka i jazda na prawdziwym motorze to inna bajka. Z tym, że tak jak już pisałem wcześniej na chwile obecną nie stać mnie na nic droższego niż 3,5 tys. Za 50tką przemawiają też koszty utrzymania i głównie spalanie. A obawiam się, że jeżeli w te wakacje niczego nie zrobię w tym kierunku to za rok już będę "zmuszony" do podróżowania samochodem. Dodatkowo ostatnim razem na jakimś jednośladzie jezdziłem w podstawówce na motorynce kumpla więc musiałbym sobie też to troche odświeżyć. Dobra ale zakończmy juz temat prawka i przejdźmy do konkretów.

Parę pytań

Znalazłem w necie takie dane Wymiary: długość/szerokość/ wysokość 2000/850/1115 mm. Czy to jest zgodne z rzeczywistością i czy wszystkie roczniki(modele) są podobnych rozmiarów( ogólnie najbardziej interesuje mnie opcja supermoto)?

Jakie jest mniej więcej max obciążenie?

Po odblokowaniu, ewentualnej wymiany zębatki jak wygląda spalanie?

I jak sie ma sprawa z popytem na ten sprzęt? Czy są problemy z jego sprzedaniem?
KPL
Świeżak

Postprzez motoluka » 10/8/2011, 14:16

Powiem Ci tak 50ccm jak to 50ccm mocne nie jest. Pewnie przez wielu zostanę tu wyśmiany po tym co teraz powiem, ale jako drugi sprzęt posiadam Peugeota Elystar 125ccm i polecam go (50ccm jest tej samej wielkości ma tylko inny silnik). Mimo, że mam 185cm i teraz około 100kg wagi to jest mi na nim bardzo wygodnie i mimo, że jeżdżę na większych sprzętach to Peugeot dostarcza mi także dużo radości z jazdy. Może coś takiego byłoby rozwiązaniem? Za 3500zł coś wyrwiesz a i z odsprzedażą nie ma problemu bo to bardzo udany sprzęt (koniecznie na gaźniku).
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez KPL » 10/8/2011, 14:49

To nie jest tak, że się uparłem konkretnie na tą Yamahe DT. Rozważam też inne opcje. Patrzyłem na Aprille, Rjeju, Derbi pomijając już cały rynek "chinczyków". Także jestem otwarty na różne propozycje. Z tym, że skutery i "ścigacze" z 50cm3 mnie nie przekonują, po prostu źle bym się czuł jeżdżąc na nich. Wiem, że brzmi to mało profesjonalnie ale wygląd też ma dla mnie znaczenie a znacznie bliżej mi do chopperów czy szosowo-turystychnych niż skuterów i ścigaczy dlatego enduro wydaje mi sie najciekawszą opcją.
KPL
Świeżak

Postprzez Fantas3k » 10/8/2011, 17:25

Spróbuj może popatrzeć na apke rx troche mocniejsze od dt ale dt mniej sie psuje :)
Fantas3k
Bywalec

Postprzez henio12323 » 10/8/2011, 22:12

nie wiele mocniejsze. mozna podkręcic DT że bedzie mocniejsza od RX. ale tu jak juz o moc nie chodzi. najlepiej proponuje sie przejechac jakas DT 50 i sam sobie ocen czy Ci to leży. czy moze jednak chcesz cos co troche szybciej sie porusza. nie mówie że sie zawiedziesz, bo wiem że sporo ludzi nie szuka 100 koni pod tyłkiem i 300 km h na 1 biegu, tylko szuka czegos spokojnego itp itd. DT taka jest, ale czy nie jest za słaba. a nikt ci nie powie tego bo to kwestia indywidualna. jak ja kupowałem DT to była dla mnie rakieta i potwór, jednak po roku jazdy na asfalcie sie nudziłem xd
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości

na górê