Zobacz wątek - Cagiva Mito 125 Problem z ładowaniem! PoMoCy!!
NAS Analytics TAG

Cagiva Mito 125 Problem z ładowaniem! PoMoCy!!

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Cagiva Mito 125 Problem z ładowaniem! PoMoCy!!

Postprzez Rafal71642 » 5/8/2011, 16:08

Witam niedawno zakupiłem Cagive mito 125, motorek przyzwoity, nie porozbijany wszystko w orginale, udokumentowane wszystko włoską książką serwisową wg której ma 14 000 przbiegu (i oby tak było) ale problem lezy gdzie indziej. Wymieniłem już akumulator jak sie okazało prawdopodobnie nie potrzebnie bo motorek ma problem z ładowaniem, troche pojeżdże i na akumulatorze 12 voltovym miernik pokazuje 7 volt więc coś jest nie tak! , chciałem zyskać dostęp do prądnicy czy alternatora nie wiem w co jest wyposazony, ale zdjąłem wszystkie owiewki i nic nie ma więc pomyślałem, że zdejme dekielek co przykrywa koło zamachowe pewnie gdzies tam go ukryli, ale dalej nic z tego nie moge znaleźć prądnicy i moje pytanie brzmi czy ktos wie gdzie sie ona znajduje?? lub co jeszcze moze być przyczyną nie ładowania?? moze regulator napięcia?? miał ktos moze podobną sytuacje??, bardzo prosze o szybką odpowiedź bo ładna pogoda a motor stoi zamiast jeździć. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Rafal71642
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/8/2011, 18:59

"prądnica" znajduje sie własnie pod kołem magnesowym. tam masz 3 cewki - od iskry, od swiateł i od ładowania aku ( chyba tak jest :d ) one padaja ale dosyc rzadko. wiec na 1 ogien obczaj regulator napięcia. to takie urządzenie wielkosci pudełka po zapałkach z użebrowaniem a znajduje sie gdzies na ramie. często koło stelaza siedzenia, albo pod bakiem. ale gdzie u ciebie to nie mam pojęcia. to dosyc często sie psuje zwłaszcza jak sie smiga ze słabym aku itp.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Rafal71642 » 6/8/2011, 11:24

Dzięki serdeczne za odpowiedź , tak jak mówisz elektryk mi posprawdzał wszystko i okazało sie ze padł regulator napięcia, nie wiem gdzie teraz takie coś znaleźć no ale będę musiał sobie jakoś poradzić, obdzwoniłem pare sklepów i poszperałem w necie ale takiego regulatora nie znalazłem nie wiem czy nie będe musiał kupić jakiegoś z odzysku. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.
Rafal71642
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/8/2011, 19:01

raczej uzywki nie kupuj. cena bedzie niewiele mniejsza niz nówka. a i tak pewnosci nie masz. lepiej poszukaj ale nie koniecznie od cagivy. np do mnie do KTMa oryginał pewnie z sporo kosztuje, ale bez modyfikacji pasuje regulator z allegro za 20 zł :P i daje rade bezproblemowo.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê