Zobacz wątek - Kupując motocykl o czym muszę pamiętać
NAS Analytics TAG

Kupując motocykl o czym muszę pamiętać

Przepisy, prawo
_________

Kupując motocykl o czym muszę pamiętać

Postprzez NakedFan » 28/7/2011, 16:18

Witam kupujÄ™ w niedziele zarejestrowany w polsce motocykl Honda cbr 125.
I teraz nie wiem jak to będzie, z przerejestrowaniem, kto będzie miał papiery z umową ja czy kupujący, czy zrobimy to na miejscu u niego czy musimy iść do Jakiegoś biura czy urzędu i oni to wszystko spiszą itp. między nami, Prosiłbym o wytłumaczenie od A do Z bo nie wiem czego się spodziewać po przyjeździe,

Oraz jak ktoś ma troszkę czasu, żeby mi napisał lub dał link do tematu gdzie piszę do jakich urzędów itp. muszę chodzić i co załatwiać po kupnie.
NakedFan
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 28/7/2011, 18:54

umowe piszecie miedzy soba, kup sobie gazete z ogloszeniami auto gielda czy jakas tam sa gotowe umowy po zadnych biurach nie chodzisz zeby spisac umowe, z gotowa umowa do urzedu skarbowego jak nie ma przegladu to robisz przeglad i do wydzialu komunikacji
sonycbr77
Bywalec

Postprzez NakedFan » 30/7/2011, 13:08

Ok mam następne pytania.
1. Czy w wieku 16 lat mogę umowę zrobić na siebie?
Czy muszę na któregoś z rodziców.
2. Czy w miejscu nr. dowodu osobistego mogę wpisać nr. paszportu, z powodu iż dowodu osobistego że względu na swój wiek nie posiadam.
3. Czy też mam pisać PCC-3 czy w ogóle to mnie nie dotyczy.
a)czy wystarczy mi tylko umowa kupna?
b) czy umowę kupna orginał muszę dać do urzędu, sobie nie pozostawiając nic?
4. Czy jeżeli motocykla ubezpieczenie jest jeszcze aktualne przez 11 miesięcy, muszę ubezpieczyć mimo to je na siebie?
5. Co musi mi dać kupujący?
Czy tylko kartę pojazdu, dowód rejestracyjny i tyle?
NakedFan
Świeżak

Postprzez Kirgeron » 30/7/2011, 13:36

Szczerze?
Jeśli nie musisz na siebie koniecznie rejestrować to nie rejestruj. Potem przy sprzedaży pojazdu są problemy, że jesteś niepełnoletni i trzeba latać po sądach, urzędach jakieś papiery wyciągać, załatwiać - ogólnie dużo zabawy z tym.

Kupujący daje ci dowód rejestracyjny, ubezpieczenie i kartę pojazdu (do motoroweru nie).
Kirgeron
Świeżak

Postprzez henio12323 » 30/7/2011, 14:24

1) mozesz n a siebie zarejestrowac jako współwłasciciela np. tak jest lepiej :D podobno lecą znizki ale ja nie zauwazylem żeby mi cokolwiek naliczyło ;/
2) tak w miejsce wpisujesz nr paszportu
3) spisujecie 2 umowy jeden bierze gosc i on tym wyrejestrowuje sobie. drugą umowe masz ty i dajesz to do wydziału komunikacji. oni chyba ksero tylko robią i wpinają do akt.
4) ja tak mialem własnie że 10 miechów zostało i mogłem na jego składce latać. potem nawet opłacałem jego drugą rate. a w tym roku została składka wystawiona juz na mnie. bo zmieniła sie cena
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez sonycbr77 » 30/7/2011, 14:36

jak ma nie rejestrowac na siebie ma na to miesiac wedlug prawa od daty zakupu nie wiem jak to jest w wieku 16tu lat najlepiej zarejestruj na tate albo mame i z glowy, wystarczy ci umowa dowod rejestracyjny i karta pojazdu, mozesz sobie zrobic kopie umowy, ubezpieczenie jak jest wazne to zalezy od sprzedajacego czy sie zrzekniesz czy nie, jesli jest wazne jeszcze 11 m-cy to raczej bedzie chcial zebys sie zrzekl bo wtedy czesc kasy mu oddadza
sonycbr77
Bywalec

Postprzez NakedFan » 30/7/2011, 15:24

Nie czaje, czyli od kogo to zależy czy ubezpieczenie mi zostanie czy nie, od sprzedającego czy ode mnie?
"zalezy od sprzedajaceg"
"czy sie zrzekniesz czy nie"

PodsumowujÄ…c:
Umowę mam zrobić na któregoś z rodziców !
Od sprzedającego mam dostać:
a) kartÄ™ pojazdu.
b) Dowód rejestracyjny.
c)umowę sprzedaży którą podpiszemy.
NakedFan
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 30/7/2011, 19:15

tzn ze ubezpieczenie jest jego bo on zaplacil i jesli bedzie chcial dac ci to ubezpieczenie to ok mozesz jezdzic ale rownie dobrze on bedzie chcial odzyskac swoje pieniadze z ubezpieczalni skoro pojazd sprzedal a 11 m-cy to prawie cale roczne ubezpieczenie wiec to zalezy od sprzedajacego jesli nie da ci ubezpieczenia to bedziesz musial sam na siebie zaplacic badz na rodzica na ktorego motocykl bedzie zarejestrowany, tak masz dostac karte pojazdu dowod rejestracyjny i umowe kupna sprzedazy musicie zrobic dwie kopie jedna dla ciebie druga dla niego, z gotowa umowa idziesz najpierw do urzedu skarbowego zaplacic jakis tam podatek chyba 2% nie jestem pewien potem do wydzialu komunikacji, zobacz czy przeglad jest wazny bo bez tego nie zarejestrujesz
sonycbr77
Bywalec

Postprzez NakedFan » 30/7/2011, 20:48

A czy to prawda że ubezpieczenie oc dla hondy cbr 125 na mnie (Posiadający a1, wiek 16 lat) będzie kosztowały 3 tysiące zł !?
Sprzedający mi tak powiedział że jemu tak policzyli w PZU?!
NakedFan
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 30/7/2011, 22:35

no nie wiem ile cie to bedzie kosztowalo ale nie sadze ze az tyle ja place za 1000 pojemnosci 150zl na rok ale ja mam znizki max ty jak sadze nie masz zadnych znizek wiec poki nie masz 18lat to ubezpieczenie tez zrob na rodzica jak bedzie drogo ale dowiedz sie najlepiej samemu ile to bedzie kosztowalo bo kiedys musisz cos na siebie ubezpieczyc zebys znizki mial w przyszlosci ale podejrzewam ze musisz miec ukonczone 18lat zeby bylo taniej juz nie pamietam dokladnie
sonycbr77
Bywalec

Postprzez henio12323 » 30/7/2011, 23:00

3 tysiące ? to chyba na całe zycie :D

ja miałem podobną sytuacje pół roku prawko kat A. kupiłem moto 510 ccm. smigałem najpierw na jego ubezpieczeniu teraz w maju naliczyło mi na mnie juz to wyszło koło 300 zł bez zadnych znizek. chyba nawet ze zwyzkami ;P
liczy sie to ile czasu masz prawko :D ale na pewno nie 3k.

mi za auto jak by chciał je miec na siebie liczyli 1500 zł. co i tak wydawało sie potworną suma :D i skonczyło sie na rejestracji na ojca i zapłatą 300 zł czy jakos tak :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez sonycbr77 » 31/7/2011, 09:43

wszystko sie liczy ile masz lat, jak dlugo prawko masz ale tez musisz na siebie cos ubezpieczyc chocby komarka zeby znizki naliczalo, 3k to chyba jakis zloty pakiet he
sonycbr77
Bywalec

Postprzez Czester » 8/8/2011, 00:06

sonycbr77 napisał(a):tzn ze ubezpieczenie jest jego bo on zaplacil i jesli bedzie chcial dac ci to ubezpieczenie to ok mozesz jezdzic ale rownie dobrze on bedzie chcial odzyskac swoje pieniadze z ubezpieczalni skoro pojazd sprzedal a 11 m-cy to prawie cale roczne ubezpieczenie wiec to zalezy od sprzedajacego jesli nie da ci ubezpieczenia to bedziesz musial sam na siebie zaplacic badz na rodzica na ktorego motocykl bedzie zarejestrowany

Nie pieprz bzdur jak nie masz pojęcia. Polisa OC przechodzi z automatu na nowego właściciela i tylko dobrą wolą kupującego (i idiotyzmem zarazem) byłoby dobrowolne pisemne zrzeknięcie się polisy. W przeciwnym wypadku sprzedający może "naskoczyć", bądź odstąpić od zawarcia umowy, skoro nie odpowiadają mu warunki zgodne z obowiązującym stanem prawnym.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê