Prawo jazdy A od 23lat?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Prawo jazdy A od 23lat?
Witam mam taką mała sprawę jak ostatnio czytałem to nowe przepisy z dnia 19stycznia 2013 roku orzekają żeby mieć prawko kategorii A trzeba mieć 23lata. A właśnie ja od kogoś ostatnio słyszałem że to bedzie w 2012 roku i od 21lat czy to prawda mógłby ktoś podeśłać linka prawdziwego jak to będzie i wogole dzieki z góry 
- Fantas3k
- Bywalec
-

Kirgeron - Świeżak
zajrzyj do ustwy o kierujących pojazdami (to tekst który zapomnieli przeczytać uważnie dziennikarze piszący artykuł, który przytoczyłeś)
znajdziesz tam wszelkie info
patrz na tekst obejmujący kwietniową nowelizację
znajdziesz tam wszelkie info
patrz na tekst obejmujący kwietniową nowelizację
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-

madcap - Administrator
Prawo jazdy kategorii A będzie można robić wieku 24 lat.
Jest jednak opcja aby ten dokument zdobyć wcześniej.
Jeżeli zrobimy prawko kategorii A2 w wieku np. 18 lat to po dwóch latach możemy zdawać A.
A co do pojemności to chyba 250.
Ja będę zdawał prawko drugim sposobem.
Jest jednak opcja aby ten dokument zdobyć wcześniej.
Jeżeli zrobimy prawko kategorii A2 w wieku np. 18 lat to po dwóch latach możemy zdawać A.
A co do pojemności to chyba 250.
Ja będę zdawał prawko drugim sposobem.
- BlacKu
- Świeżak
Boshi napisał(a):Nie ma określonej pojemności na A2 tylko moc 35kw co jest równe ok 47 km, czyli odpada z podstawowych 500, CB 500, gpz w najmocniejszej wersji i er5.
zostaje w sumie GS 500 ;p
Rożnie w tych motocyklach jest powbijane w dowodzie, można kupić lekko przyblokowane więc bez problemu na A2 będzie można 500 śmigać.
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-

motoftw - Stały bywalec
ustawa o kierujących pojazdami
Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;
2) kategorii A1:
a) motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 ccm, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
4) kategorii A:
a) motocyklem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
stosownie do tego część wykastrowanych 9zdławionych o2o będzie można wykorzystać do kat. A2
Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;
2) kategorii A1:
a) motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 ccm, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
4) kategorii A:
a) motocyklem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
stosownie do tego część wykastrowanych 9zdławionych o2o będzie można wykorzystać do kat. A2
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-

madcap - Administrator
Tak wgl to ta ustawa miała być wprowadzona już w 2009 roku, później w 2011 a teraz w 2013 i pewnie będzie się to tak ciągła latami. (jak dla mnie mogą to dać w 2015 roku jak już prawko będzie ;pp
jeśli brak ci wiedzy, to się nie odzywaj
ustawa o kierujących pojazdami jest już dawno temu opublikowana jako akt obowiązujący
różne części tej ustawy wchodzą w życie z róznymi terminami
madcap
jeśli brak ci wiedzy, to się nie odzywaj
ustawa o kierujących pojazdami jest już dawno temu opublikowana jako akt obowiązujący
różne części tej ustawy wchodzą w życie z róznymi terminami
madcap
- BlacKu
- Świeżak
tu macie wszystko o nowych przepisach : http://www.motogen.pl/aktualnosci/z-kra ... rt675.html
jeszcze jak poszukacie na tej stronce opisywali mniej więcej jakie moto podchodzą pod A2 a jakie nie .
jeszcze jak poszukacie na tej stronce opisywali mniej więcej jakie moto podchodzą pod A2 a jakie nie .
GSX-R 750 95r
- piotrek7714
- Świeżak
Siemka , nie do końca rozumiem .Mam już kartę motorowerową (AM) i załóżmy chcę zrobić A2 pomijając A1 -da się tak ? czy muszę robić na wszystko po kolei ???? i czy będą jakieś zniżki za kursy np kurs na A1 będzie kosztował załóżmy 500 zł to do A2 i A będą jakieś zniżki ? bo jeśli trzeba będzie robić każdą kategorię oddzielnie to sporo kasy pójdzie (wiem że to dopiero od 2013 r ale tak to zaczął bym odkładać sobie kasę na kursy albo na jakiś sprzęcik
)
pozdro dla wszystkich manetkowczów;)
-

konrii98 - Świeżak
To tak:
Masz kartę na razie, to nie jest AM, po wejściu przepisów wymienisz na AM to
A1 nie musisz robić by zrobić A2(18 lat) . Będzie prawdopodobnie tak jak teraz że jak masz A1 to potem za A2 będziesz płacił 50% ceny i skrócony egzamin do 10h jazdy i bez teori.
ew może być tak że jak masz A2 to na A bedą zniżki. Nie wiadomo do końca bo ustawa na 2013r nie mówi o zniżkach jakie bedą.
Masz kartę na razie, to nie jest AM, po wejściu przepisów wymienisz na AM to
A1 nie musisz robić by zrobić A2(18 lat) . Będzie prawdopodobnie tak jak teraz że jak masz A1 to potem za A2 będziesz płacił 50% ceny i skrócony egzamin do 10h jazdy i bez teori.
ew może być tak że jak masz A2 to na A bedą zniżki. Nie wiadomo do końca bo ustawa na 2013r nie mówi o zniżkach jakie bedą.
Zastrzeżenia na PW.
-

Boshi - VIP Ścigacz.pl
Jeżeli już jest opublikowana cała ustawa z wyjątkiem pkt dot. właśnie zmian w prawach jazdy to na pewno już ego nie wycofają ;p nie licz na to.
Wg będzie tak że robisz na 18-stke A2 potem masz na A zniżkę w wieku 20 lat. tak jak jest z A1 teraz i A
Wg będzie tak że robisz na 18-stke A2 potem masz na A zniżkę w wieku 20 lat. tak jak jest z A1 teraz i A
-

Boshi - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2