zmiana oleju
• Strona 1 z 1
zmiana oleju
mam takie male pytanie. Jak wplywa zmiana oleju w dozowniku w 2T na silnik. Czy jak zmieniam czasami Castola Racing 2T na MOTULA 710T i zdaza sie, ze czasami jeden sie miesza z resztakami, ktore poizstaja w dozowniku z dgrugim olejem to mozna cos uszkodzic. Oba oleje sa wysokiej jakosci syntetykami. Na razie nie zaobserowawalem wielkich zmian. Niedawno jednak silnik zaczal pracowac nieco inaczej. Ale zmienialem swiece z zwyklej na sportowÄ… i pojawily sie takie dziwne strzelania w silniku. Zastanawiam sie czy to swieca czy wina oleju ??
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Nie wiem jak to jest dokładnie z tym, ale niektóre oleje gdy je zmieszamy "gryzą się" ze sobą i tracą swoje wspaniałe właściwości.
Ale jak zostanie troszke na dnie to raczej nic sie nie dzieje. Ogólnie jednak polecam używanie jednego oleju ciągle....

-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
to nie olej, i jak zmieniasz olej to musisz wyjechac reszte starego lub wyssac rurkÄ… i zalac nowego)
a co do swiecy to raczej masz nie odpowiedni model
a co do swiecy to raczej masz nie odpowiedni model

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Ja w swojej RS przez jakis czas stosowalem VSX Shella ale ostatnio zastosowalem Mobila 2t 'cos tam cos tam", nie pamietam jaki symbol ale zadnych roznic niezauwazulem, oczywiscie tych niegatywnych zauwazylem ze troche bardziej elastycznie reaguje na odkrecenie manetki. Ale przypuszczam tak jak pawlak ze to moze byc cos innego bo oleje (pelne syntetyki) sa na ogol mieszalne.
Pasek od sieksona 

-
kuba - Świeżak
Fenek16 napisał(a):Zgodziłbym się z tobą Pawlak, gdyby strzelania wydobywały się z tłumnika a nie prosto ze środka silnika. Możesz opisać jak wygląda to "strzelanie?"
to strzelanie jest slyszalne tak do 5000 r.p.m, i brzmi jakbys glosno uderzal gwozdziem o jakas blaszke. Szczegolnie to slychac w jezdzie, podczas dodawania gazu. Swieca jest dobra. mam Honde NSR 125 R. wczesniej ktos wsadzil B9ES a zmienilem ja na BR9ECS. Czyli ta bardziej zalecana. Dlugosc jest ta sama. Elektroda sie niewiele rozni. Wykluczam stukanie swiecy o tlok. I tak naprawde nie wiem co moze byc ??
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Fenek16 napisał(a):Chyba nie bardzo jestem w stanie pomócStukanie rośnie razem z obrotami? Sprawdzałeś np czy jest olej w skrzynce czy takie tam? Co zrobiłeś zaraz przed tymi objawami z motorem?
powyzej 5000 r.p.m silnik pracuje juz normlanie. Olej w szkrzyni i wszystko inne gra. Przed stukaniem wymienialem zestaw napedowy, swiece i klocki hamulcowe. Ale tylko swieca jest zwiazana z praca silnika. Wczesniej tez bylo slychac takie cykanie, ale bardzo slabo. Byc moze tak slychac detonacje mieszkanki na tej swiecy, ale nie wiem gdzie jest pies pogrzabany.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Jeżeli tak myślisz o tej świecy to poprostu włóż ta starą i zobaczy tak samo puka. A jak tamta sie nie nadaje nawet do sprawdzenia to włóż obojetnie jakąś inna pasującą. Szukajmy po kolei wszystkiego
Pozdro
Pozdro

-
no i lypa
Pobawilem sie dzisiaj troche ze swiecami i doszedlem do wniosku, ze to nie one sa przyczyna. Byc moze juz za bardzo sie wyczulilem na punkcie tego moto i kazdy dziwny dzwiek mi zaczyna przeszkadzac. A wiadomo ze dwusuw ma prawo do dorbnego stukania. Trzeba sie niedlugo przesiasc na cos mocniejszego. Dziekuje wszystkim za pomoc !!

Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Heh, o tym stukaniu to moze i ja coś napisze jak już. otóz słysze taki chrobotanie w silniku na niskich obrotach. Wydaje mi się, że moze to być dozownik. Robie mieszanke a on chodzi na sucho. Moze on tak trzeszczeć? Jest jakaś mozliwośc odłaczenia go całkiem?
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości