Zobacz wÄ…tek - Problem z przegrzewaniem 4T
NAS Analytics TAG

Problem z przegrzewaniem 4T

i inne małe pojemności
_________

Problem z przegrzewaniem 4T

Postprzez komarcc » 17/6/2011, 12:27

Sprawa wygląda tak: założony jest nowy cylinder 65ccm, na którym jest już przejechane 1000km, gdy jest zimny mogę odkręcić manetkę na full i jest dobrze, jednak gdy silnik się rozgrzeje i odkręcę manetkę na full to w cylindrze strasznie trzeszczy, i ten dźwięk przenosi się aż na cały tłumik, jest to objaw zapiekającego pierścienia i jestem tego pewny na 100%. Ściągnąłem cylinder oraz tłok i wszystko wygląda jak nowe, jedynie drobne ryski po honowaniu, pierścienie chodzą w rowkach lekko i wszystko wygląda cacy.

Gdy silnik jest rozgrzany i jedzie się z górki, skuter ma lżej i tak bardzo nie słychać tego trzeszczenia. Natomiast gdy jadę dłużej na pełnej manetce i ten cylinder trzeszczy to skuter powoli traci moc, gdy jadę do 65km/h jest ok.

I teraz moje pytanie dlaczego pierścień chce się zapiec? Mi się wydaje że to wina słabego smarowania. Czy może to być wina:

- oleju (mineralny, bo na dotarciu)
- za małej dyszy i dostaje za pało paliwa, przez co przy wyższych obrotach pierścienie są gorzej smarowane (przy 50ccm była dysza 78 teraz jest 85, iglica ustawiona na największą dawkę paliwa)
- Nie przychodzi mi nic więcej do głowy.

Ma ktoś jakąś propozycję co z tym zrobić? Dodam, że jest tak od początku, pierścienie były już nawet zmieniane, bo myślałem że są wadliwe, ale na każdych zachowywał się tak samo.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez grunder » 18/6/2011, 17:17

mineralny? Do docierania polecam: Samurai Racine Motor Oil 2T Ipone zapach truskawki. Lać mieszanke "bogatą" bezp do baku, tłok dobrze spasowany?
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez komarcc » 18/6/2011, 17:46

Grunder w temacie wyraźnie napisane jest 4t, a Ty mi tu z taką radą :D
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez grunder » 18/6/2011, 19:29

wybacz pomyliłem się, w każdym bądż razie do docierania 4t ( :) ) to olej jak już wspomniałeś mineralny w klasie SG do SF.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez komarcc » 20/6/2011, 21:52

Dziś rozwiązałem problem, gdyby ktoś w przyszłości miał podobny to napiszę co zrobiłem.

- iglica jak najniżej, czyli ząbek na samą górę
- zmieniona dysza na 90 (na 100 się zalewał)

Olej póki co pozostał bez zmian.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez melonick » 21/6/2011, 09:36

SG do SF

Lepiej zwykły SD z racji braku filtra oleju. Na czas docierania oczywiście.
melonick
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê