Zobacz wÄ…tek - Pierwszy motocykl
NAS Analytics TAG

Pierwszy motocykl

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Pierwszy motocykl

Postprzez EJ82 » 14/6/2011, 15:32

Witam,

Jestem nowy tutaj na forum. W chwili obecnej studiuje w Warszawie i rok temu zdalem prawojazdy na motocykl. Zanim podjolem studia mieszkalem zagranica.
W chwili obecnej nie mam motocykla ale przymiezam sie do kupna jednego i potrzebuje kilka rad.

1. Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie)
- Minimalne (1dzien na KTM990 i jeden dzien na Hondzie CBF - porzyczone od kumpli)

2. Wiek, waga, wzrost,
- 28, 72, 170

3. Do jakich celów chcesz używać motocykla
- Jazda do uczelni i dla rozrywki na weekend. (Jazda po miescie 90%)

4. Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
- Nie wiem

5. Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
- max 10000zl (ciuchy mam)

6. Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
- 2000zl

7. Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
- Naked

8. Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
- Yamaha FZ6
- Yamaha XJ6
- Kawasaki ER-6
- Ducati Monster

Jak uwazacie, ktory z nich pasuje jako pierwszy motocykl? Pod koniec nauki jazdy intruktor polecil mi Yamahe FZ6, powiedzial ze nie bede mial problemu bo jestem dosc dojrzaly ale czytajac roznych odpowiedzi na forum wiekszosc z was odradza FZ6 na pierwszy motocykl?
Fakt ze mi sie podoba.
Czy do 10 000zl mozna kupic jeden z wymienionych motocykli w dobrym stanie?

Pozdrawiam // Emil
EJ82
Świeżak

Postprzez C-bool » 14/6/2011, 15:57

Opinią instruktorów jazdy za bardzo bym się nie sugerował. Często się w ogóle nie znają na motocyklach.
FZ6... ~100KM. Nowsze mają 78KM, ale na te kasy nie starczy. Mocy za dużo jak na zerowe doświadczenie, ale biorąc pod uwagę, że moto do miasta moim zdaniem się nada. W końcu FZ6 nie jest zbyt elastyczna, na niskich obrotach ma mało mocy. A na wysokie obroty raczej ciężko będzie wchodzić w mieście, w końcu na jedynce do odcięcia 100 km/h.
Bierz to, co Ci się bardziej podoba... a najlepiej to, co będzie w lepszym stanie.
Na pewno ER6n za 10k PLN będzie nowsze i w lepszym stanie niż XJ6, FZ6 czy Ducati.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez Kamusial » 14/6/2011, 16:21

1. włącz w przeglądarce słownik
2. XJ6 nie znajdziesz w tej kasie. FZ6 dziko oddaje moc jak napisał C-bool- do ~7000 rpm nic się nie dzieje, a potem katapulta, nie polecałbym tego na początek.
Do listy dodałbym CBFę i SV650, oczywiście uważaj na moment jaki ma na tylnym kole.
3.Jeżeli 90% to miasto, to rozważ supermoto jako bardzo ciekawą alternatywę. Np DR-Z 400 SM.- poręczniejsze i "weselsze" od nakedów.
4.Zastanów się też nad wzięciem dodatkowych jazd w szkole nauki jazdy nastawionej na motocyklistów.
5.Popierając C-boola- bierz co bliżej, w lepszym stanie, bardziej popularne. Nie ma sensu uganiać się za jednym modelem przez pół kraju. Oczywiście pamiętaj o oględzinach z mechanikiem i przejechaniu się na różnych modelach żeby wybrać świadomie.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
Kamusial
Bywalec

Postprzez EJ82 » 14/6/2011, 21:23

OK. Dziekuje wam za pomoc.
EJ82
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 5 gości

na górê