Szarpanie łańcuchem [ FILM ] Yamaha Fazer 600 1998`
• Strona 1 z 1
Szarpanie łańcuchem [ FILM ] Yamaha Fazer 600 1998`
Witam,
Mam pytanie. Czy jest to normalne zachowanie łańcucha?
Mam wrażenie, że łańcuch jest dobrze naciągnięty, lecz przy niskich obrotach strasznie nim szarpie. Wydaje mi się że może to coś z regulacją silnika. Tak bym strzelał. Może ktoś pomoże?
Wszystko widoczne na filmiku jaki dzisiaj zrobiłem.
http://www.youtube.com/watch?v=wtFgig0FofU (otwórz link)
Mam pytanie. Czy jest to normalne zachowanie łańcucha?
Mam wrażenie, że łańcuch jest dobrze naciągnięty, lecz przy niskich obrotach strasznie nim szarpie. Wydaje mi się że może to coś z regulacją silnika. Tak bym strzelał. Może ktoś pomoże?
Wszystko widoczne na filmiku jaki dzisiaj zrobiłem.
http://www.youtube.com/watch?v=wtFgig0FofU (otwórz link)
-
NaiL - Świeżak
to normalne na podnośniku/stopkach. ostatnio kumpel wrzucił nówke łańcuch i też bał sie że coś złozył źle. jedyne co moze jeszcze być to może był łancuch nieregularnie wyciagnięty - ale wtedy pytanie do ciebie - czy jak jedziesz juz na trasie to czy łancuch rytmycznie rzezi ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
normalne jak kolo wisi bo raz silnik pociagnie kolo kolo nabierze rozpedu chwilowego i jakby chcialo przegonic obroty silnika a silnik je zahamuje i ten proces sie powtarza przy dodaniu gazu lanie sie uklada ale na moje oko naciagnij łancuch troche...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
podczas jazdy wolna predkoscia tym bardziej na wolnych obrotach tez bedzie skakal gora dolpan_wiewiorka napisał(a):sonycbr77 napisał(a):na wolnych obrotach na stopkach bedzie tak szarpal chyba ze go naciagniesz calkiem na sztywno
A podczas jazy qq
-
sonycbr77 - Bywalec
bzdura, masz motocykl bez obciążenia, przy właściwym luzie tak będzie się zachowywał przy niskich obrotach (jak opuścisz motocykl z centralnego to pójdzie Ci wahacz do tyłu i naciąg optymalny)
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
-
Nal - Świeżak
po 1 to zależy od motocykla. w róznych moto róznie podają sposoby naciągania
wiec kłotnia jest bez sensu. u mnie np jest podawane jak moto stoi pod swoim cięzarem pionowo.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
na kole jest ok a jak siądziesz i będziesz leciał w zakręcie to napęd będzie jak struna i będzie zawiechę blokował. Stąd mierzymy prawidłowy luz na motocyklu na kołach z jeźdźcem bo inaczej to nasze pomiary będą się miały nijak do tego jak będzie podczas jazdy. Ten luz na napędzie jest po to, by zawiecha mogła pracować i przy zmianie obciążeń nie dawało tak po nitach.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Ścigacz.pl
senekkorzenna napisał(a):Nal napisał(a):ja mierzę luz jak mam moto na podnóżce (nie centralnej) tak by wahacz dodatkowo rozciągnął łańcuch
no to nowa teoriaa w jakim to serwisie kolego Ty pracujesz że tak ktoś cię nauczył.
A może nas oświecisz jak go naciągasz?
nie pracuję w serwisie ale mam masę narzędzi w domu i dużo robię przy swoim motocyklu, przy ostatniej wymianie gum (brat ma wyważarkę w soim warsztacie) jakoś poradziłem sobie z prawidłowym naciągiem, naciągałem na centralnym, dupa na kanapę i patrzę czy trzeba poprawiać
nie jestem ekspertem i nigdy za takiego się nie podawałem, jak coś robię źle to chętnie się nauczę na przyszłość co i jak, może mnie raczysz oświecić?
-
Nal - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa