motocykle pytań kilka
			 • Strona 1 z 1

motocykle pytań kilka
Na wstępie chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum, wiec by wypadało. Zatem Witam wszystkich.
Mam kilka pytań, a że to najważniejsze jest związane z wyborem motocykla to umieściłem temat w tym dziale, jak źle to proszę o przeniesienie.
Tyle słowem wstępu.
Swoja przygodę z motocyklami dopiero zaczynam jestem totalnym świeżakiem po kursie, przed egzaminem. Przymierzam się do kupna pierwszego motocykla i tu pojawia się pierwsze pytanie. Na jaki motocykl powinienem się zdecydować mam 185cm wzrostu, 76kg wagi, 20 lat na karku i od roku prawo jazdy kategorii B. Motocykl byłby używany do przemieszczania się po mieście i ewentualnie na weekendowe wypady za miasto. Opcje jakie brałem pod uwagę to Honda cb500, Kawasaki gpz 500s, Honda Vf 500 f2 (chociaż skreśliłem bo problem z częściami i dostaniem egzemplarza w dobrym stanie), oraz Hondę Vf 750 sabre (bo mi się podoba ), brałem jeszcze pod uwagę honde dominatora i yamahe super tenere. moje pierwsze pytanie to czy dałbym radę sobie na każdym z tych motorów i który powinienem wybrać (rozsadek nakazuje mi brać gpz)?
 ), brałem jeszcze pod uwagę honde dominatora i yamahe super tenere. moje pierwsze pytanie to czy dałbym radę sobie na każdym z tych motorów i który powinienem wybrać (rozsadek nakazuje mi brać gpz)?
Z racji że jestem swieżak chciałem poczytać co nieco żeby rozszerzyć wiedzę zdobyta podczas kursu. Jakie książki (filmy) polecacie w tym celu?
Przymierzam się do zakupu kasku ICON problem w tym że jestem z trójmiasta i nie uśmiecha mi się jechać do stolicy żeby przymierzyć kask, orientujecie się czy jest możliwość obmacać te kaski gdzieś w okolicy, a jeśli nie to jakie kaski polecacie na szczupły budżet?
Żeby była jasność to kask nie jest jedynym elementem ubioru jaki mam zamiar nabyć, z nim mam po prostu najwięcej problemów 
Jak duża szansa jest że kupując na Allegro kurtki np. alpinestars nadzieję się na podróbkę? Jak ją rozpoznać?
Pozdrawiam Bartek

Mam kilka pytań, a że to najważniejsze jest związane z wyborem motocykla to umieściłem temat w tym dziale, jak źle to proszę o przeniesienie.
Tyle słowem wstępu.
Swoja przygodę z motocyklami dopiero zaczynam jestem totalnym świeżakiem po kursie, przed egzaminem. Przymierzam się do kupna pierwszego motocykla i tu pojawia się pierwsze pytanie. Na jaki motocykl powinienem się zdecydować mam 185cm wzrostu, 76kg wagi, 20 lat na karku i od roku prawo jazdy kategorii B. Motocykl byłby używany do przemieszczania się po mieście i ewentualnie na weekendowe wypady za miasto. Opcje jakie brałem pod uwagę to Honda cb500, Kawasaki gpz 500s, Honda Vf 500 f2 (chociaż skreśliłem bo problem z częściami i dostaniem egzemplarza w dobrym stanie), oraz Hondę Vf 750 sabre (bo mi się podoba
 ), brałem jeszcze pod uwagę honde dominatora i yamahe super tenere. moje pierwsze pytanie to czy dałbym radę sobie na każdym z tych motorów i który powinienem wybrać (rozsadek nakazuje mi brać gpz)?
Z racji że jestem swieżak chciałem poczytać co nieco żeby rozszerzyć wiedzę zdobyta podczas kursu. Jakie książki (filmy) polecacie w tym celu?
Przymierzam się do zakupu kasku ICON problem w tym że jestem z trójmiasta i nie uśmiecha mi się jechać do stolicy żeby przymierzyć kask, orientujecie się czy jest możliwość obmacać te kaski gdzieś w okolicy, a jeśli nie to jakie kaski polecacie na szczupły budżet?
Żeby była jasność to kask nie jest jedynym elementem ubioru jaki mam zamiar nabyć, z nim mam po prostu najwięcej problemów

Jak duża szansa jest że kupując na Allegro kurtki np. alpinestars nadzieję się na podróbkę? Jak ją rozpoznać?
Pozdrawiam Bartek
- Krawiec00
- Świeżak
Z książek zdecydowanie polecam:
http://sklep.scigacz.pl/motocyklista-do ... -7085.html
I wszystkie twory tego autora, także cz.2 tego poradnika, znajdziesz na Allegro lub ściągniesz z neta za free w PDFie.
Jeżeli chodzi o kask to bierz tylko INTEGRALNY, z firm polecam (Arai, Shoei, HJC, Nolan, AGV, SHARK, BOX) - kolejność nie przypadkowa!

http://sklep.scigacz.pl/motocyklista-do ... -7085.html
I wszystkie twory tego autora, także cz.2 tego poradnika, znajdziesz na Allegro lub ściągniesz z neta za free w PDFie.
Jeżeli chodzi o kask to bierz tylko INTEGRALNY, z firm polecam (Arai, Shoei, HJC, Nolan, AGV, SHARK, BOX) - kolejność nie przypadkowa!
- 

zero22
- Świeżak
Ja polecam kurtkę Alpiny T-RC1. Jak ją rozpoznać? cena około 7 stów  Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...
 Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...
				 Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...
 Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
			Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
Re: motocykle pytań kilka
Krawiec00 napisał(a):(rozsadek nakazuje mi brać gpz)?
bo to ciężki wolny kloc ?
kupuj co Ci się podoba z wyjątkiem może busy, tlr, zx14

pytasz o vf
czemu miałbyś nie dać rady? jakiej, psychicznej ? świadomość że masz 750 niż 500 złamie Ci psychikę ?bo innej nie widzę odpowiedzi? nie wiem co to za pogląd ostatnio się wyrobił.nie rozumiem tego. motocykl ma być wolnością a nie ograniczeniem. bierz to co lubisz i ciesz się
co ja polecam do nauki-od smażenia placków jeździć się nie nauczysz.przeszedłeś podstawowy kurs więc to co masz wiedzieć wiesz. teraz tylko praktyka
więcej samodzielnego myślenia i jaj

jak ktoś ma koordynacje psycho-ruchową i przeciętną prędkość mózgu to sobie poradzi ze wszystkim. po rowerze do 500 też będziesz się musiał przyzwyczaić
a jak ktoś nie ma koordynacji i myślenia to polecam autobus

- DangerZone
- Świeżak
kowal_71 napisał(a): Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...
no pewnie jasne, to takie proste ;p czyli że czym się różni?
Co do vf to się sugerowałem tym że wszyscy mówią "na pierwszy motor to coś małego i lekkiego" albo "na pierwsze moto to 500te" no tak jakoś się to zakorzeniło. A czy ktoś z was miał Vf i mógłby opowiedzieć co nieco o tym sprzęcie? Interesuje mnie awaryjność, koszty utrzymania (szacunkowo) no i wrażenia z jazdy.
- Krawiec00
- Świeżak
oryginał:
http://allegro.pl/kurtka-tekstylna-alpi ... 15673.html
podróba:
http://allegro.pl/nowa-kurtka-motocyklo ... 61423.html

http://allegro.pl/kurtka-tekstylna-alpi ... 15673.html
podróba:
http://allegro.pl/nowa-kurtka-motocyklo ... 61423.html

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
			Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
spoko, rozumiem
750 spokojnie mógłbyś brać bo i mocy Ci wystarczy na później Jedyne zagrożenie to jest takie, że jak jesteś w zakręcie albo skręcasz na skrzyżowaniu......musisz wiedzieć że się nie odwija jak głupi w tej pozycji.Ja miałem małego drifta jako ostrzeżenie więc mówię na co trzeba uważać. po prostu ostrożnie z manetką w pochyleniu , ale to wyczujesz - skoro pytasz, znaczy że będziesz potrafił podejść do tego rozsądnie.do 7 tys obrotów te motocykle to generalnie baranki.np vfr mógłbym z czystym sumieniem polecić na motocykl dla Ciebie. Dla czego ? bo świetny, wygodny i łatwiejszego w prowadzeniu nie mógłbyś sobie wyobrazić..... do 7 tysięcy obrotów jest potulny jak baranek...jak się powstrzymasz z pełną manetką dopóki się nie wczujesz to nic Ci nie grozi...a jak chcesz wariować na pełnej przepustnicy to identyczne zagrożenie niesie gs 500 itp.no i wpisz sobie w yt "Vfr fighter is alive" to posłuchasz jak chodzi V-4 ale rób jak uważasz - nie chcę mieć Cię na sumieniu , nie znam Twoich możliwości
  ale rób jak uważasz - nie chcę mieć Cię na sumieniu , nie znam Twoich możliwości 

750 spokojnie mógłbyś brać bo i mocy Ci wystarczy na później Jedyne zagrożenie to jest takie, że jak jesteś w zakręcie albo skręcasz na skrzyżowaniu......musisz wiedzieć że się nie odwija jak głupi w tej pozycji.Ja miałem małego drifta jako ostrzeżenie więc mówię na co trzeba uważać. po prostu ostrożnie z manetką w pochyleniu , ale to wyczujesz - skoro pytasz, znaczy że będziesz potrafił podejść do tego rozsądnie.do 7 tys obrotów te motocykle to generalnie baranki.np vfr mógłbym z czystym sumieniem polecić na motocykl dla Ciebie. Dla czego ? bo świetny, wygodny i łatwiejszego w prowadzeniu nie mógłbyś sobie wyobrazić..... do 7 tysięcy obrotów jest potulny jak baranek...jak się powstrzymasz z pełną manetką dopóki się nie wczujesz to nic Ci nie grozi...a jak chcesz wariować na pełnej przepustnicy to identyczne zagrożenie niesie gs 500 itp.no i wpisz sobie w yt "Vfr fighter is alive" to posłuchasz jak chodzi V-4
 ale rób jak uważasz - nie chcę mieć Cię na sumieniu , nie znam Twoich możliwości
- DangerZone
- Świeżak
			 • Strona 1 z 1

Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości