Malaguti F10 - Mój pierwszy skuter.
• Strona 1 z 1
Malaguti F10 - Mój pierwszy skuter.
Witam!
Jeśli wszystko pujdzie po mojej myśli, już 22-25 kwietnia będę posiadaczem skutera Malaguti F10:)
Zdecydowałem się akurat na ten model, ponieważ sprzedawca mieszka blisko mnie do tego dobry rocznik i cena. Pozatym z tego co wyczytałem w necie, jest on mało awaryjny a na tym własnie mi najbardziej zależy. Stan techniczy jest bardzo dobry, wizualnie są tylko mała zadrapania. Przechodząc do sedna sprawy mianowicie mam kilka pytań:
1) Jeśli jest silnik dwusuwowy chłodzony powietrzą to jaki lać olej, benzynę i w jakich proporcjach.
2) W jaki sposób mogę przemalować plastiki skutera(jakie farby, gdzie kupić itp.)
3) W jaki sposób go serwisować? (kiedy wymieniać olej, co wymieniać po przejechaniu x kilometrów, co robić gdy v-max maleje)?
4) Jakie sÄ… orientacyjne koszty w Warszawie:
-rejestracji (przejerestrowanie)
-ubezpieczenia
-przeglÄ…du
5) Jak często zdarzają się kontrole skuterów?
6) Jeśli zostanę złapany na jeździe bez karty to co mi grozi w najgorszym i najlepszym przypadku:P?
7) Jeśli poprzedni właściciel zdjął blokady i powtórnie je założył, mogą być z tym jakieś problemy techniczne, bądź przy rejestracji?
Co przy przebiegu ok. 1800km może się zepsuć i będzie dość drogie w naprawie,
9) Ile może kosztować wymiana plastików w F10? (proszę może o lynk do sklepu jakiegoś
)
10) ProszÄ™ o jakieÅ› rady dla nowego motomaniaka:)
Pozdrawiam i sory za błędy :]
Jeśli wszystko pujdzie po mojej myśli, już 22-25 kwietnia będę posiadaczem skutera Malaguti F10:)
Zdecydowałem się akurat na ten model, ponieważ sprzedawca mieszka blisko mnie do tego dobry rocznik i cena. Pozatym z tego co wyczytałem w necie, jest on mało awaryjny a na tym własnie mi najbardziej zależy. Stan techniczy jest bardzo dobry, wizualnie są tylko mała zadrapania. Przechodząc do sedna sprawy mianowicie mam kilka pytań:
1) Jeśli jest silnik dwusuwowy chłodzony powietrzą to jaki lać olej, benzynę i w jakich proporcjach.
2) W jaki sposób mogę przemalować plastiki skutera(jakie farby, gdzie kupić itp.)
3) W jaki sposób go serwisować? (kiedy wymieniać olej, co wymieniać po przejechaniu x kilometrów, co robić gdy v-max maleje)?
4) Jakie sÄ… orientacyjne koszty w Warszawie:
-rejestracji (przejerestrowanie)
-ubezpieczenia
-przeglÄ…du
5) Jak często zdarzają się kontrole skuterów?
6) Jeśli zostanę złapany na jeździe bez karty to co mi grozi w najgorszym i najlepszym przypadku:P?
7) Jeśli poprzedni właściciel zdjął blokady i powtórnie je założył, mogą być z tym jakieś problemy techniczne, bądź przy rejestracji?

9) Ile może kosztować wymiana plastików w F10? (proszę może o lynk do sklepu jakiegoś

10) ProszÄ™ o jakieÅ› rady dla nowego motomaniaka:)
Pozdrawiam i sory za błędy :]
- anastazil
- Świeżak
tu masz duperele do tego squta: http://sklep.mieloch.pl/index.php?cPath ... 552f2a17bf
1- on pewnie ma dozownik(ole leje sie osobno i sam miesza) tylko lej dobry(40-60zł) olej nie taki za 15zł
2- u lakiernika
3- tam nie ma nic do serwisowania po prostu raz na kilka tys remont
4- kilka stów max 400zł na wszystko (rejstruj na starego- bedziesz miał znizke)
przeglÄ…du sie nie robi- 50cc zazwyczaj maja BEZ TERMINOWY
5- pewnie zadko (nie znam nikogo kto by miał jush taką kontrole =))
6- kastrecja
7- NIE
8- po co
szpachla szpachla i bedzie jak nowka
9- kup se doby kask
1- on pewnie ma dozownik(ole leje sie osobno i sam miesza) tylko lej dobry(40-60zł) olej nie taki za 15zł
2- u lakiernika
3- tam nie ma nic do serwisowania po prostu raz na kilka tys remont
4- kilka stów max 400zł na wszystko (rejstruj na starego- bedziesz miał znizke)
przeglÄ…du sie nie robi- 50cc zazwyczaj maja BEZ TERMINOWY
5- pewnie zadko (nie znam nikogo kto by miał jush taką kontrole =))
6- kastrecja

7- NIE
8- po co

9- kup se doby kask
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
1 w skuterze jest dozownik sam sobie miesza jedynie musisz dbac aby byl olej w dozowniku. olej najlepiej full syntetyczny.
2 plastiki trzeba zdjac pozneij delikatnym papierem sciernym je zjechac i kupic farbe do plastikow w chemicznym.
3 serwis jedynie co 500km czyscic filtr. i jak v-max maleje i bedize mial problemy z odpalaniem z rozrusznika to bedzie do wymiany tlok ale powinien wytrzymac z 15tys km na jednym tloku.
4 jesli skuter jest juz zarejestrowany w polsce i na umowie wpiszesz 950zl zeby ominac skarbowke to koszt przerejestrowania okolo 120zl najlepiej zebys byl wspol wlascicielem wtedy znizki ida na Ciebie ja za ubezpieczenie placilem 25zl maxymalne znizki i to wszystko.
5 jak mialem simsona to kontrolowali mnie raz w miesiacu. Jak kupilem dt to przez rok raz mnie zkontrolowali poprostu nowsze motocykle zadko kontroluja.
6 najgorszych nie znam:) jedynie koledze kazali jechac do domu po karte.
7 problemow zadnych nie bedzie.
8 Po przebiegu 1800km nic sie nie powinno zepsuc bo jest to bardzo maly przebieg.
9 radze nie wymieniac plastikow orginalne plastiki sa najlepsze ile to kosztuje nie mam pojecia.
10 Rady jezdzij non stop na swiatlach i uwazaj na ciezarowki wlasnie kolege ciezarowka pociagnela 2 przyczepa kolega ma zlamanie otwarte i pozrywane sciegna skuter 2 razy koziolokowal a kierowca ciezarowki uciekal ale go zlapali 20 km dalej od wypadku. skuter jezdzi i rama prosta plastiki dzisiaj beda wymieniane gdyby nie kask za 500zl to byl by problem poniewaz ostro przyrznol w asfalt kaskiem.
NIE ZALUJ KASY NA KASK KUP JAKIS DOBRY FIRMO WY NIZ TORNADO ZA 80ZL. Wiem tez mi bylo szkoda kasy na kask ale jak kupilem mocniejsza maszyne to i kask kupielem za 400zl. Jeszcze jedno jak bedizesz gdzies daleko jechal i bedziesz wracal w nocy zakladaj kamizelke odblaskowa poniewaz slabo widac jedno czerwone swiatelko.
material na kanape lepiej dac do tapicera on Ci to zrobi za 30zl
2 plastiki trzeba zdjac pozneij delikatnym papierem sciernym je zjechac i kupic farbe do plastikow w chemicznym.
3 serwis jedynie co 500km czyscic filtr. i jak v-max maleje i bedize mial problemy z odpalaniem z rozrusznika to bedzie do wymiany tlok ale powinien wytrzymac z 15tys km na jednym tloku.
4 jesli skuter jest juz zarejestrowany w polsce i na umowie wpiszesz 950zl zeby ominac skarbowke to koszt przerejestrowania okolo 120zl najlepiej zebys byl wspol wlascicielem wtedy znizki ida na Ciebie ja za ubezpieczenie placilem 25zl maxymalne znizki i to wszystko.
5 jak mialem simsona to kontrolowali mnie raz w miesiacu. Jak kupilem dt to przez rok raz mnie zkontrolowali poprostu nowsze motocykle zadko kontroluja.
6 najgorszych nie znam:) jedynie koledze kazali jechac do domu po karte.
7 problemow zadnych nie bedzie.
8 Po przebiegu 1800km nic sie nie powinno zepsuc bo jest to bardzo maly przebieg.
9 radze nie wymieniac plastikow orginalne plastiki sa najlepsze ile to kosztuje nie mam pojecia.
10 Rady jezdzij non stop na swiatlach i uwazaj na ciezarowki wlasnie kolege ciezarowka pociagnela 2 przyczepa kolega ma zlamanie otwarte i pozrywane sciegna skuter 2 razy koziolokowal a kierowca ciezarowki uciekal ale go zlapali 20 km dalej od wypadku. skuter jezdzi i rama prosta plastiki dzisiaj beda wymieniane gdyby nie kask za 500zl to byl by problem poniewaz ostro przyrznol w asfalt kaskiem.
NIE ZALUJ KASY NA KASK KUP JAKIS DOBRY FIRMO WY NIZ TORNADO ZA 80ZL. Wiem tez mi bylo szkoda kasy na kask ale jak kupilem mocniejsza maszyne to i kask kupielem za 400zl. Jeszcze jedno jak bedizesz gdzies daleko jechal i bedziesz wracal w nocy zakladaj kamizelke odblaskowa poniewaz slabo widac jedno czerwone swiatelko.
material na kanape lepiej dac do tapicera on Ci to zrobi za 30zl
Zdj moich maszyn http://www.bikepics.com/members/pikus910/
- pikus910
- Świeżak
anastazil napisał(a):pawlak200192 thx za odpowiedź. Ile lakiernik mógłby wziąść za przemalowanie plastików? Czy bardziej opłaca się już kupić nowe?
Gdzie można kupić materiał na kanapę skutera?
nie wiem ile

nowych raczej nie kupisz sa ciezko dostepne

a materiał u tapicera on ci odrazu obszyje

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
- daniel8634
- Świeżak
anastazil napisał(a):500zł... jeśli tak to malowanie mi odpada, a nie ma jakiś specjalnych sprayów do takich plastików, ale ja mam w garażu "pistolet" ze sprężarą
jak sie na tym znasz

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
co do malowania plastików to jak nie masz o tym pojecia to sie za to nie zabieraj nawet. Najlepiej jak pawlak napisal daj to lakiernikowi. Malowanie to trudna sztuka i bedziesz sie tylko wkurzal jak cos ci nie wyjdziem, a w najgorszym przypadku plakal i rzucal wszystkim co masz pod reka, bo porzadne lakiery nie sa takie tani 

Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Nie mam zamiaru dawać lakiernikowi 500zł za pomachanie pisoteletem
Więc przemalowanie, odpada mogę tylko czychać aż ktoś będzie sprzedawał plastiki czarne, bo takie potrzebuje, ale przecież żadko się zdarza żeby używane plastiki były nie porysowane, więc też dupa

Więc przemalowanie, odpada mogę tylko czychać aż ktoś będzie sprzedawał plastiki czarne, bo takie potrzebuje, ale przecież żadko się zdarza żeby używane plastiki były nie porysowane, więc też dupa

- anastazil
- Świeżak
1.A ja mam takie pytanko do posiadaczy f-10ek. jeżeli wlewu oleju nie ma przy wlewie paliwa to jest możliwe, aby był gdzie indziej???
2.Czy jeżeli bede lał paliwo z olejem zamiast lać do zbiorniczka???czy wtedy coś grozi sqterkowi?
POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODP.
2.Czy jeżeli bede lał paliwo z olejem zamiast lać do zbiorniczka???czy wtedy coś grozi sqterkowi?
POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODP.
- grzegorzgpj
- Świeżak
Jeśli chodzi o malowanie to dość dobrze wyjdzie i tanio jak dasz komuś
kto pomaluje sprayem , może masz znajomego półprofesjonaliste
Spraye ,spraye podkładowe, papiery ścierne to koszt poniżej 100 zł .
Jeśli nie ma rys czy otarć tylko chcesz mieć inny kolor to nie trzeba koniecznie dawać podkładu tylko zmatowić lakier drobnym papierem 2000 .
kto pomaluje sprayem , może masz znajomego półprofesjonaliste

Spraye ,spraye podkładowe, papiery ścierne to koszt poniżej 100 zł .
Jeśli nie ma rys czy otarć tylko chcesz mieć inny kolor to nie trzeba koniecznie dawać podkładu tylko zmatowić lakier drobnym papierem 2000 .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
malowanie to zadna filozofia
1 scierac papierem (odklejasz naklejki jesli masz przed scieraniem)
2 odtluszczasz benzyna ekstrakcyjna
3 dajesz podklad
4 czekasz az wyschnie
5 polerujesz podklad papierem sciernym na mokro (w sklepie ci powiedza jaki)
6 wycierasz (powinien byc gladziutki)
7 dajesz kolor ( tak zeby nie bylo zaciekow tak samo podklad)
8 czekasz az wyschnie
9 malujesz jeszcze raz (czekasz az wyschnie)
10 naklejasz naklejki jesli chcesz i gitara
oto dziesiec zasad malowania
jesli o czym zapomnialem to dopiszcie
1 scierac papierem (odklejasz naklejki jesli masz przed scieraniem)
2 odtluszczasz benzyna ekstrakcyjna
3 dajesz podklad
4 czekasz az wyschnie
5 polerujesz podklad papierem sciernym na mokro (w sklepie ci powiedza jaki)
6 wycierasz (powinien byc gladziutki)
7 dajesz kolor ( tak zeby nie bylo zaciekow tak samo podklad)
8 czekasz az wyschnie
9 malujesz jeszcze raz (czekasz az wyschnie)
10 naklejasz naklejki jesli chcesz i gitara
oto dziesiec zasad malowania

- talta
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości