cbr 125 za jakieś 4k - utrzymanie i ogólne koszty?
• Strona 1 z 1
cbr 125 za jakieś 4k - utrzymanie i ogólne koszty?
A więc od początku.
Posiadam Prawo Jazdy A1, na motocykl będę mógł przy zakupie przeznaczyć 5 tyś, może i więcej zależy jak wyjdzie z pracą na wakacjach.
Chciałbym cbrką przejeździć sezonowo z 3 tyś km, a rocznie będę miał na nią 1500zł (100zł/mies + bonusy). 3 tyś km - 500zł więc na cbrkę zostanie z 1000zł.
I pytanie czy ktoÅ› wie ile wyjdzie utrzymanie cbrki za jakieÅ› 4k - 4,5k?
Czy mi starczy?
I czy znacie jakieś koszty dodatkowe oraz ile mnie powinny wynieść takie koszty jak (serwis po kupnie (niby 500zł) Przegląd Przerejestrowanie Ubezpieczenie).
Z góry dziękuje za wszelkie info, prosiłbym o szczegółowość a nie pisanie że cbr to bezawaryjny sprzęt, bo o tym wiem, ale niestety motocykle kosztują, a nie wiem czy mnie będzie stać na moje marzenie.
Posiadam Prawo Jazdy A1, na motocykl będę mógł przy zakupie przeznaczyć 5 tyś, może i więcej zależy jak wyjdzie z pracą na wakacjach.
Chciałbym cbrką przejeździć sezonowo z 3 tyś km, a rocznie będę miał na nią 1500zł (100zł/mies + bonusy). 3 tyś km - 500zł więc na cbrkę zostanie z 1000zł.
I pytanie czy ktoÅ› wie ile wyjdzie utrzymanie cbrki za jakieÅ› 4k - 4,5k?
Czy mi starczy?
I czy znacie jakieś koszty dodatkowe oraz ile mnie powinny wynieść takie koszty jak (serwis po kupnie (niby 500zł) Przegląd Przerejestrowanie Ubezpieczenie).
Z góry dziękuje za wszelkie info, prosiłbym o szczegółowość a nie pisanie że cbr to bezawaryjny sprzęt, bo o tym wiem, ale niestety motocykle kosztują, a nie wiem czy mnie będzie stać na moje marzenie.
- NakedFan
- Świeżak
"A następnego dnia informatycy zesłali wujka, zwał się on Google i wonczas nastała światłość"
taki tekst to możesz dać sobie jako wpis w stopkę
madcap
taki tekst to możesz dać sobie jako wpis w stopkę
madcap
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Chyba pomyliłem tematy, tak więc za 4k kupisz cbr na pewno, oponki są tanie bo wąskie, mało pali taka maszyna, szukaj i kupuj 

Ostatnio edytowano 3/6/2011, 09:15 przez motoftw, łącznie edytowano 1 raz
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
motoftw napisał(a):Różnie bywa, zależy co kupisz, jaki stan opon, napędu, elektryki itp. itd. Za tą kasę celujesz raczej w F2, ostatecznie F3 przed liftem, jak kupisz sprzęt z lipnymi lakami, z rozwalonym napędem, bez klocków, tarcz to wyjdzie CI z regulacjami i rejestracją jakieś 2500zł dlatego musisz bardzo dokładnie patrzeć na te elementy eksploatacyjne, są to już starsze motocykle i jak kupujesz taki za 5 tyś to ma naprawdę sporo do rzeczy.
Źle mnie chyba zrozumiałeś, w temacie jest napisane że cbr 125 nie 600:(
cbr 125 za 5k można dostać 2004/05 rocznik to chyba nie taki stary?
- NakedFan
- Świeżak
Jeśli kupisz taką z powiedzmy 2004 w dobrym stanie mechanicznym, to nie masz się co obawiać dużych kosztów utrzymania, w miarę świeży motorek, przynajmniej ze starości się nie będzie psuł, pali to to śmieszne ilości, jedynie to większy wydatek po kupnie będziesz miał, bo opony, łańcuch, oleje, filtry kosztują, ale znowu nie majątek, poza tym jak piszesz że Ci zostanie 1 tyś miesięcznie na utrzymanie go (poza paliwem) to spokojnie możesz go brać;p bez obaw że Ci $$ braknie, jeszcze będziesz wstanie sobie sporo odłożyc na nowe 2 kółka ;d. Także kupuj śmiało, z głową i się nie napalaj!!!!

-
shiver - Świeżak
shiver napisał(a):Jeśli kupisz taką z powiedzmy 2004 w dobrym stanie mechanicznym, to nie masz się co obawiać dużych kosztów utrzymania, w miarę świeży motorek, przynajmniej ze starości się nie będzie psuł, pali to to śmieszne ilości, jedynie to większy wydatek po kupnie będziesz miał, bo opony, łańcuch, oleje, filtry kosztują, ale znowu nie majątek, poza tym jak piszesz że Ci zostanie 1 tyś miesięcznie na utrzymanie go (poza paliwem) to spokojnie możesz go brać;p bez obaw że Ci $$ braknie, jeszcze będziesz wstanie sobie sporo odłożyc na nowe 2 kółka ;d. Także kupuj śmiało, z głową i się nie napalaj!!!!
Źle mnie zrozumiałeś^^
Zostanie mi 1000zł/rocznie na części.
- NakedFan
- Świeżak
Koszta są praktycznie zerowe. Ja swoją kupiłem rok temu i jedyne co musiałem dołożyć to koszt wymienionej fajki i świecy (130zł). Poza tym paliwo, płyny i smar do łańcucha, ale to też groszowe sprawy
edit: Mnie przerejestrowanie kosztowało ze 170 zł, ale dlatego, że jestem pierwszym właścicielem w Polsce, a motocykl był na francuskich blachach. Ubezpieczenie OC chyba 120zł w skali roku.
edit: Mnie przerejestrowanie kosztowało ze 170 zł, ale dlatego, że jestem pierwszym właścicielem w Polsce, a motocykl był na francuskich blachach. Ubezpieczenie OC chyba 120zł w skali roku.
- _teddy_
- Świeżak
Koszty kosztom nie równe...
Bo jeżeli mówisz o wymianie oleju filtrów itp to robisz raz z roku a nawet mniej..
przykładowo filtr to jakies 30zł ,powietrza mysle ,ze gdzies tyle samo.Komplet opon NOWYCH wyjdzie Ci z 500zł mysle i tez nie kupujesz co chwile
Wiec nie wiem o co dokladnie pytasz? Bo jak masz na mysli przygotowanie do sezonu to zalezy co trzeba zrobic ,czy tylko regulacja itp itd wymiana plynów czy mowisz o napędzie oponach
a jak mowisz o kosztach utrzymania to ceny paliwa sÄ… ogolnie znane a taka cbr125 duzo nie pije
a koszty napraw to zalezy od mechanika ,a koszty czesci sprawdzisz na allegro
a bezawaryjnosc to wiesz ,ktos ma bezawaryjnÄ… a Ty trafisz awaryjnÄ…...nigdy nie wiesz
Bo jeżeli mówisz o wymianie oleju filtrów itp to robisz raz z roku a nawet mniej..
przykładowo filtr to jakies 30zł ,powietrza mysle ,ze gdzies tyle samo.Komplet opon NOWYCH wyjdzie Ci z 500zł mysle i tez nie kupujesz co chwile
Wiec nie wiem o co dokladnie pytasz? Bo jak masz na mysli przygotowanie do sezonu to zalezy co trzeba zrobic ,czy tylko regulacja itp itd wymiana plynów czy mowisz o napędzie oponach
a jak mowisz o kosztach utrzymania to ceny paliwa sÄ… ogolnie znane a taka cbr125 duzo nie pije

- hans313
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości