Yamaha R125 - jaki olej? jaki filtrr?
• Strona 1 z 1
Yamaha R125 - jaki olej? jaki filtrr?
witam,
niedawno kupiłem mój pierwszy motocykl Yamaha R125 2008r potrzebuje zrobić przegląd i prosiłbym o pomoc w doradzeniu jaki pasowałby najlepszy model oleju i filtra do tego typu motoru plus jakie rzeczy powinny być jeszcze wymienione i na jakie muszę zwracać uwagę żeby bez żadnych problemów zacząć przygodę z motorem!
dziękuję za pomoc
pozdrawiam
niedawno kupiłem mój pierwszy motocykl Yamaha R125 2008r potrzebuje zrobić przegląd i prosiłbym o pomoc w doradzeniu jaki pasowałby najlepszy model oleju i filtra do tego typu motoru plus jakie rzeczy powinny być jeszcze wymienione i na jakie muszę zwracać uwagę żeby bez żadnych problemów zacząć przygodę z motorem!
dziękuję za pomoc
pozdrawiam
-
goat14 - Świeżak
Ja jak kupiłem CBR 125 Wymieniłem:
-olej
-filtra oleju nie wymieniałem, bo w CBR jest tylko siateczka, ale w R-125 chyba się wymienia
-filtr powietrza - zależy jaki masz przebieg i stan filtra, oryginalnego filtra się nie myję, najwyżej można przedmuchać
-klocki hamulcowe przód - zobacz w jakim masz stanie.
-płyn chłodniczy i cały układ chłodniczy był przepłukany
-płyn hamulcowy i cały układ hamulcowy był przepłukany.
- zobacz jeszcze stan opon i napędu.
-a reszta to tylko tuning wizualny..
Nigdy nie katuj motocykla, gdy jest nie rozgrzany, zawsze przed jazdą niech trochę pochodzi.. Nie dodawaj gwałtownie gazu na zakrętach, ani nie hamuj ostro, szczególnie tylnym hamulcem.. Na początku wyczuj motocykl. T chyba wszystko z czasem się sam wszystko dowiesz.. ; ))
-olej
-filtra oleju nie wymieniałem, bo w CBR jest tylko siateczka, ale w R-125 chyba się wymienia
-filtr powietrza - zależy jaki masz przebieg i stan filtra, oryginalnego filtra się nie myję, najwyżej można przedmuchać
-klocki hamulcowe przód - zobacz w jakim masz stanie.
-płyn chłodniczy i cały układ chłodniczy był przepłukany
-płyn hamulcowy i cały układ hamulcowy był przepłukany.
- zobacz jeszcze stan opon i napędu.
-a reszta to tylko tuning wizualny..
Nigdy nie katuj motocykla, gdy jest nie rozgrzany, zawsze przed jazdą niech trochę pochodzi.. Nie dodawaj gwałtownie gazu na zakrętach, ani nie hamuj ostro, szczególnie tylnym hamulcem.. Na początku wyczuj motocykl. T chyba wszystko z czasem się sam wszystko dowiesz.. ; ))
- rudi0018
- Świeżak
witam
na początek dzięki za pomoc i odpowiedzi
- olej - jaki konkretnie rodzaj jest dedykowany do tego typu motoru Yamaha YZF-R125 (jakiego modelu szukać w sklepie)
- filtr - wymienia się u mnie na pewno ale również nie znam nazwy
- filtr powietrza - przebieg to 2500km rocznik 2008
- stan opon - uważam za dobry, ale wiem że łańcuch wymagał by przesmarowania bo jest bardzo suchy czym proponowałbyś to zrobić
- co jaki czas motor powinien być serwisowany lub co ile kilometrów?
na początek dzięki za pomoc i odpowiedzi
- olej - jaki konkretnie rodzaj jest dedykowany do tego typu motoru Yamaha YZF-R125 (jakiego modelu szukać w sklepie)
- filtr - wymienia się u mnie na pewno ale również nie znam nazwy
- filtr powietrza - przebieg to 2500km rocznik 2008
- stan opon - uważam za dobry, ale wiem że łańcuch wymagał by przesmarowania bo jest bardzo suchy czym proponowałbyś to zrobić
- co jaki czas motor powinien być serwisowany lub co ile kilometrów?
-
goat14 - Świeżak
po 1 sciagnij sobie serwisówke tam masz podane jaki olej na jaką pogode itp bedzie miał czy to 10W czy 15 W czy jakiś inny. a potem kupoujesz w sklepie to na co cie stac. polecam motula.
po 2 filtr - idziesz do sklepu i mówisz filtr do yamahy takiej i takiej i beda mieli.
po 3 przebieg niewielki ale zalezy gdzie i jak był jeżdzony jak po wsi czy cos to mogło naciagnac piasku. wyjmij stary i zobacz w jakim jest stanie, mozesz spręzarką psiknąć
4) łancuch smaruje sie smarem do łancuchów to chyba oczywiste. a jaki ? było pełno tematów o tym są rózne zdania bo kazdy chwali swój i juz. własciwie to obojetne., wystrzegaj sie castrola bo troche szybko siue zuzywa. ja polecam belraya.
5) zalezy jaki serwis. co innego wymiana oleju co innego regulacje zaworów itp. sciagnij serwisówke tam bedziesz miał dokładnie opisane co ile km co robic i co wymieniac
po 2 filtr - idziesz do sklepu i mówisz filtr do yamahy takiej i takiej i beda mieli.
po 3 przebieg niewielki ale zalezy gdzie i jak był jeżdzony jak po wsi czy cos to mogło naciagnac piasku. wyjmij stary i zobacz w jakim jest stanie, mozesz spręzarką psiknąć
4) łancuch smaruje sie smarem do łancuchów to chyba oczywiste. a jaki ? było pełno tematów o tym są rózne zdania bo kazdy chwali swój i juz. własciwie to obojetne., wystrzegaj sie castrola bo troche szybko siue zuzywa. ja polecam belraya.
5) zalezy jaki serwis. co innego wymiana oleju co innego regulacje zaworów itp. sciagnij serwisówke tam bedziesz miał dokładnie opisane co ile km co robic i co wymieniac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Yamaha YZF-R125 2008 Instrukcja obsługi (ang)
Dla osób mających podobny motocykl znalazłem 'Yamaha YZF-R125 2008 Instrukcja obsługi (ang)' na forum www.elektroda.pl jeżeli ktoś znalazłby więcej materiałów lub tę instrukcje w języku polskim proszę o kontakt na goat14@wp.pl
dziękuję za wyczerpujące i przydatne porady
pozdrawiam
dziękuję za wyczerpujące i przydatne porady
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 18/5/2011, 13:08 przez goat14, łącznie edytowano 1 raz
-
goat14 - Świeżak
po polsku takich serwisówek nie ma
tylko ang. ale podstawa jezyka wystarczy do ogarniecia. tam zwykle sÄ… tabelki po prostu.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a jaki masz castrola do łancucha ? moze ja mam inny model. mój to praktycznie jak by wodą psikał ;/ po chwili szeleści juz nie wspomne o wjeździe w teren
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości