czy można jeżdzic wolno motocyklem o dużej mocy i poj.?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
czy można jeżdzic wolno motocyklem o dużej mocy i poj.?
witam
Temat brzmi na pierwszy rzut lamersko i dziecinnie ale moze sie dowiem:)
Otóz prosiłbym o wyjasnienie tych co maja stycznosc jako mechanicy lub jakies doswiadczenie. Czy jest to zdrowe dla silnika jesli jedzie sie powiedzmy litrem gsxr 1000 w trasie 100-140 km/h? Czy powiedzmy hajką?
Potem wyjasnie dlaczego tak pytam o to.
pozdrawiam
Temat brzmi na pierwszy rzut lamersko i dziecinnie ale moze sie dowiem:)
Otóz prosiłbym o wyjasnienie tych co maja stycznosc jako mechanicy lub jakies doswiadczenie. Czy jest to zdrowe dla silnika jesli jedzie sie powiedzmy litrem gsxr 1000 w trasie 100-140 km/h? Czy powiedzmy hajką?
Potem wyjasnie dlaczego tak pytam o to.
pozdrawiam
-
front247 - Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
front pytasz o bajki, które charakteryzują się dużą elastycznością silnika
jak nie będziesz robił tego nagminnie, to nic się nie ma prawa stać
jak nie będziesz robił tego nagminnie, to nic się nie ma prawa stać
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
a w jakiej gminie można tak robić Madcap?
nie no faktycznie dozwolona prędkośc na drogach 90km/h i to jest szkodliwe dla motocykla, trzeba podnieść ograniczenie do dwiesta, wtedy nie będzie problemu. Tylko JKM i UPR ! :]
nie no faktycznie dozwolona prędkośc na drogach 90km/h i to jest szkodliwe dla motocykla, trzeba podnieść ograniczenie do dwiesta, wtedy nie będzie problemu. Tylko JKM i UPR ! :]
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
no to w koncu szkodzi silnikowi jazda z predkoscia przelotowa 100-140km/h np. suzi gsxr 1000 czy nie?
Ja nie pytam o mozliwosci tylko czy to ma ujemne skutki dla silnika. KONKRETNIE tak lub nie? a jak tak to jakie?
pozdrawiam
Ja nie pytam o mozliwosci tylko czy to ma ujemne skutki dla silnika. KONKRETNIE tak lub nie? a jak tak to jakie?

pozdrawiam
-
front247 - Świeżak
ojj szkodzi kawitacja powstała na wskutek zaburzeń przepływu laminarnego w kanałach olejowo-smarnych wału korbowego, przenosi się to potem na niewłaściwą adhezję między pierścieniem a gładzią tulei cylindra, z czego powstaje tarcie graniczne o niewłaściwym współczynniku przenoszenia. Dodać należy jeszcze o niewłaściwym zaburzonym napięciu wzbudzenia w cewce elektrowtryskiwacza stowanego w układzie zasilania tegoż silnika spalinowego z czterosuwowym cyklem pracy. Nadmienić trzeba jeszcze o braku doładowania dynamicznego w systemie SRAD a co za tym idzie niewłaściwe ułożenie cząsteczek dipolowym mieszanki paliwo powietrznej o stechiometrycznym skladzie własnym.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
"czy można jeżdzic wolno motocyklem o dużej mocy i poj.?"
nie jeden z sarkazmem odpowiedzial by ze mozna... ale po co?
tak jak amerykanie mawiaja o zyciu bez Coca-Coli... mozna, ale po co?
nie jeden z sarkazmem odpowiedzial by ze mozna... ale po co?
tak jak amerykanie mawiaja o zyciu bez Coca-Coli... mozna, ale po co?
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
NakedFan napisał(a):front,
Pomyśl jaki sens kupować litra jak nie chcesz rozwijać dużych prędkości,
Sens taki że nie trzeba tego kręcić pod 14 tys. obr. żeby jechało. Jak już przedmówca napisał: sensem jest elastyczność. Dowodem na to jest fakt iż wszystkie duże turystyki mają ogromne silniki. Moment obrotowy, a nie konie ludzie. Dlatego Banditem 1200 tak fajnie się jeździło ;]
-
lonewolf - Bywalec
A ja raz jechałem wolno na trasie (prawie że przepisowo), i mi jakiś błąd wyskoczył
Poważnie mówię. Chociaż możliwe że miało to związek z zasyfionym filtrem powietrza
Ale przy kręceniu nigdy to się nie pojawiało.

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
LUDZIE!
kur...zadałem jasne i konkretne pytanie,i zaden z na temat nie potrafi odpowiedziec. czy ja pytam o kupno litra? albo czy lubie szybko czy wolno? NIE... wiec po huhu te offtopowe odpowiedzie które co do jednej sa nie na temat.
Uff wiec jeszcze raz...czy z technicznego punktu widzenia dla silnika w motocyklu np.gsxr 1000(chodzi mi o litrowe supersporty) jazda ze stała predkoscią przelotowa 100-140km/h jest szkodliwa czy nie jest???abstarhując od zapietego biegu..wiadomo krótko i na temat...jak ktos nie wie lub nie jest pewien prosze sie powstrzymac...
masakra
pozdrawiam

kur...zadałem jasne i konkretne pytanie,i zaden z na temat nie potrafi odpowiedziec. czy ja pytam o kupno litra? albo czy lubie szybko czy wolno? NIE... wiec po huhu te offtopowe odpowiedzie które co do jednej sa nie na temat.
Uff wiec jeszcze raz...czy z technicznego punktu widzenia dla silnika w motocyklu np.gsxr 1000(chodzi mi o litrowe supersporty) jazda ze stała predkoscią przelotowa 100-140km/h jest szkodliwa czy nie jest???abstarhując od zapietego biegu..wiadomo krótko i na temat...jak ktos nie wie lub nie jest pewien prosze sie powstrzymac...
masakra

pozdrawiam
-
front247 - Świeżak
Napisz jeszcze na jakim biegu jazda na trasie z taka predkoscia jak opisales ma sie odbywac bo to bardzo wazne.
Generalnie jesli masz na mysli biegi 4-6 to napewno mniej szkodzi taka jazda silnikowi niz przejazdzki po miescie spod swiatel do swiatel. Czemu? Silnik pracuje jednostajnie, nie ma duzych i gwaltownych obciazen. Generalnie silnik uzywany w trasie przewaznie przejedzie sporo wiecej kilometrow podczas swojego zycia niz taki uzywany w miescie.
Generalnie jesli masz na mysli biegi 4-6 to napewno mniej szkodzi taka jazda silnikowi niz przejazdzki po miescie spod swiatel do swiatel. Czemu? Silnik pracuje jednostajnie, nie ma duzych i gwaltownych obciazen. Generalnie silnik uzywany w trasie przewaznie przejedzie sporo wiecej kilometrow podczas swojego zycia niz taki uzywany w miescie.
- marcinpsk
- Świeżak
front a jak mamy odebrać twój temat ?
połowa ludzi drze w tym momencie łacha
jeśli byś wyciągnął wniosek z ich wypowiedzi, nie próbowałbyś powtórnie zadać tego pytania
o szkodliwości można byłoby mówić, gdybyś jeździł only all time 50/60 na godz. litrem, wówczas zamuliłbyś silnik
połowa ludzi drze w tym momencie łacha
jeśli byś wyciągnął wniosek z ich wypowiedzi, nie próbowałbyś powtórnie zadać tego pytania
o szkodliwości można byłoby mówić, gdybyś jeździł only all time 50/60 na godz. litrem, wówczas zamuliłbyś silnik
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Dla mnie zamulanie silnika to bzdura. Przy prawidłowej eksploatacji nic się z nim nie dzieje ani na + ani na - od spokojnej jazdy.
Problemem może być przyśpieszanie na wysokich biegach z niskich prędkości - obciążenia wału korbowego.
Jeżeli trzymasz się prędkości przewidzianych konstrukcyjnie dla jednostki napędowej na danym biegu to robisz dobrze. Koniec
Problemem może być przyśpieszanie na wysokich biegach z niskich prędkości - obciążenia wału korbowego.
Jeżeli trzymasz się prędkości przewidzianych konstrukcyjnie dla jednostki napędowej na danym biegu to robisz dobrze. Koniec

- marker
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości