usuwanie naklejek
• Strona 1 z 1
usuwanie naklejek
na wstepie powiem, ze szlifowanie papierem sciernym nie wchodzi w rachube
zrobilem dzisiaj blad i po zabawie paznokciem w zrywaniu loga z przedniej szybki zostawilem jakie delikatne ryski
na szczescie poza polem widzenia. mimo wszystko troche mnie to zmarwilo.
czy macie jakies inne sprawdzone sposoby na zrywanie upierdliwych naklejek, nie uzywajac agresywnych chemikalii (np. przezroczysta szybka).
i czy jest opcja aby w jakis sposob sie pozbyc delikatnych rysek z przezroczystego plastiku?
pzdr.

zrobilem dzisiaj blad i po zabawie paznokciem w zrywaniu loga z przedniej szybki zostawilem jakie delikatne ryski

czy macie jakies inne sprawdzone sposoby na zrywanie upierdliwych naklejek, nie uzywajac agresywnych chemikalii (np. przezroczysta szybka).
i czy jest opcja aby w jakis sposob sie pozbyc delikatnych rysek z przezroczystego plastiku?
pzdr.
- DunPeal
- Świeżak
oczywiscie
szczotka druciana na wiertarke i poszedł
a tak bardziej serio to wystarczy podgrzać naklejke delikatnie opalarką albo dobrą suszarką wtedy mięknie i ładnie idzie

a tak bardziej serio to wystarczy podgrzać naklejke delikatnie opalarką albo dobrą suszarką wtedy mięknie i ładnie idzie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
do szybek moze byc własnie cos typu tempo czyli lekko scierna pasta. sam polerowałem np szybke zegarów i efekt jako taki był 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
DunPeal napisał(a):ad. pasty polerskiej. kazda sie nada? czy jest cos fajnego dedykowanego? mam na mysli szybke od czaszy (tempo sie nada?:))
Dedykowane są ale nie miałem z nimi styczności, więc nie wiem jak spełniają swoje zadanie. Ogólnie polerowałem kiedyś oryginalną szybę od F4i, najpierw papierami 2000-2500 na wodzie i potem właśnie taka pasta lekko ścierna i jeszcze na koniec tempo. Efekt był niezbyt zadowalający. Co prawda rysy które chciałem usunać usunałem, ale w miejscu polerowania była dużo gorsza przejrzystość (takie lekkie zamleczenie). Tak, że jak na moje oko albo wina użytych przeze mnie złych środków albo fabryczna szyba jest pokryta jakąś cienką warstwą czegoś tam i ją usunałem.
Reasumując... jeśli rysy masz naprawdę nieduże i poza polem widzenia to moja rada nie ruszaj tego wcale tylko lataj z takim jak jest.
2 x ZX6R
-
Repsol - Świeżak
mowiac szczerze wlasnie tak zamierzalem. z drugiej strony kiedys dalem zegarmistrzowi licznik rowerowy z plastikowa szybka, ktory zaliczyl szlif i nie dalo sie niczego odczytac. wypolerowal mi go jakims cudem filcem czy czyms i mialem z powrotem doskonala przejrzystosc.
- DunPeal
- Świeżak
ja w telefonie tez miałem straszne rysy ;/ wziałem pastą tempo wypolerowałem i był super efekt
wystarczyła bardzo miekka szmatka i troche pasty i duzo kolistych ruchów

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Podjedz tam gdzie poleruja klosze lamp samochodowych, oni maja sposoby, samemu gdy spolerujesz zwykla pasta po jakims czasie efekt bedzie jeszcze gorszy jak przed polerka bo to zmatowieje chyba ze bedziesz to powtarzal co jakis czas
-
sonycbr77 - Bywalec
- szymeksuzi125
- Świeżak
jeżeli chodzi o polerkę to na pierwsze miejsce polecam pastę G3 . Z własnego doświadczenia
polerowałem już kilka motocykli i aut , różnymi pastami , i najlepiej sprawdzała się ta pasta ... Co do naklejek , to podgrzej opalarką
przeczyść benzynką i git 

- QBABLAZEJ
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa