Zobacz wÄ…tek - Am6 szersze od am5 ?
NAS Analytics TAG

Am6 szersze od am5 ?

i inne małe pojemności
_________

Am6 szersze od am5 ?

Postprzez Qemti » 16/3/2011, 22:25

Witam, kupiłem silnik am6 z TZR do mojej aprilii rs 50 która miała silnik am5, według zapewnień sprzedawcy ( mechanika od silników am ) oraz i porad z forum dowiedziałem się że silniki różnią się tylko skrzynią i nie będzie problemu z swapem, jednak na innym forum natknąłem się na informację że silnik am6 jest szerszy od am5 i łańcuch nie mieści się ramie i w takim wypadku trzeba przespawać uchwyty silnika lub wyciąć kawałek ramy ( co nie jest za dobrym pomysłem), post nie dostał żadnej odpowiedzi więc nie mogę zweryfikować prawdy, silnika mój mechanik nawet nie przyłożył do ramy więc nie wiem jak jest (będzie miał czas dopiero za tydzień) a ja bardzo się denerwuje ponieważ to będą kolejne nakłady finansowe. Czy ktoś może wie więcej w tym temacie lub miał podobny problem i może mi powiedzieć co tym myśli ? pozdrawiam.
Qemti
Świeżak

Postprzez magik2208 » 17/3/2011, 00:12

Jeśli faktycznie jest szerszy to jedynie pewnie tam gdzie jest właśnie zębatka zdawcza, ja miałem w AM3 jedynie różnicę w średnicy i minimalnie długość mocowania zębatki zdawczej w stosunku do AM6. Faktycznie może być tak, że kawałek będziesz musiał wyciąć, ale bym się o to zbytnio nie martwił, sam widzę, że mam cieniej trochę w tamtym miejscu i nic się z tym nie dzieje. Cieniej jest choć gładź i płynność w tym miejscu jakby seryjnie tak było.
Więc, może będziesz miał do wycięcia kawałek ramy ale nie martw się o to, apki to solidne, stalowe z dobrych stopów no i niestety ciężkie konstrukcje:)
Kupiłem już z AM6, nie wiem jak jeździł poprzedni właściciel, mogę jedynie pogdybać, że początek teren i pod koniec asfalt o czym świadczą dwa zużyte laczki kostki i jednej szosowej:)
Osobiście u mnie od wakacji (od kiedy kupiłem) nie widziała asfaltu, a jeźdzę łącznie z zimą. W AM5 w stosunki do AM6 powinna być jeszcze mniejsza różnica więc śmiało.
magik2208
Bywalec

Postprzez Qemti » 17/3/2011, 13:28

czyli według Ciebie nie osłabi mi do konstrukcji apki ? I jak duży kawałek trzeba wyciąć ?
Qemti
Świeżak

Postprzez magik2208 » 17/3/2011, 14:25

No ja miałem niewielki a mówie tu była różnica AM3, a AM6 więc u Ciebie będzie mniejsza, dodatkowo mówię u mnie nawet nie zrobiła się żadna pajęczynka a prawie rok asfaltu nie widziała, tak więc śmiało:)
magik2208
Bywalec

Postprzez Dr_Acula » 20/3/2011, 13:44

Jakby ci to nie przypasowało to i tak musisz ustawić zębatkę zdawczą i odbiorczą współliniowo, inaczej będziesz co chwila kupował nowy łańcuch napędowy.
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Re: Am6 szersze od am5 ?

Postprzez direx » 27/4/2011, 09:15

a co się stało z Twoim AM5 że zmieniasz na AM6 (otwórz link)? Czasem lepiej stary doinwestowany silnik w dobrym stanie niż "nowe" używane nie wiadomo co... ile kasy włożysz w ten nowy sam nie wiesz.
direx
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

na górê