Pany jakie CIŚNIENIE W OPONACH SOBIE NABIĆ?
• Strona 1 z 1
Pany jakie CIŚNIENIE W OPONACH SOBIE NABIĆ?
Witam Moturzyści
Moto SUZUKI GSX-R 600 K2,
Opony DUNLOP SPORTMAX QUALIFIER
PRZÓD - 120/70/ZR17
TYŁ - 180/55/ZR17
Jakie ciśnienie polecacie aby wbić?
Pozdro.

Moto SUZUKI GSX-R 600 K2,
Opony DUNLOP SPORTMAX QUALIFIER
PRZÓD - 120/70/ZR17
TYŁ - 180/55/ZR17
Jakie ciśnienie polecacie aby wbić?
Pozdro.
- Heniu-GiXer
- Świeżak
- Heniu-GiXer
- Świeżak
podłączam się do tematu bo opinii czytałem i słyszałem już tyle ile ludzi.
opona pirelli diablo. przy maksymalnym obciążeniu w obu kołach 2,95 bara (tak napisane na oponie)
Nabiłem w oba koła na zimnych oponach po 2,5bara - sąsiad mechanik mówi, że nie powinno być po równo w obydwu bo ... (jakieś zagadnienia układu mas przy przyspieszaniu itp mówił).
kolega śmiga kawą i mówi, że wbija po 2,2 bara żeby lepiej trzymało drogi i na wybojach nie telepało nim.
W związku z wieloma opiniami chciałbym zapytać jakie jest odpowiednie ciśnienie. Prosiłbym o rozgraniczenie na przeciętną jazdę po mieście(solo), ostrzejszą po winklach(solo) oraz trasę z pasażerem i bagażem.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc
opona pirelli diablo. przy maksymalnym obciążeniu w obu kołach 2,95 bara (tak napisane na oponie)
Nabiłem w oba koła na zimnych oponach po 2,5bara - sąsiad mechanik mówi, że nie powinno być po równo w obydwu bo ... (jakieś zagadnienia układu mas przy przyspieszaniu itp mówił).
kolega śmiga kawą i mówi, że wbija po 2,2 bara żeby lepiej trzymało drogi i na wybojach nie telepało nim.
W związku z wieloma opiniami chciałbym zapytać jakie jest odpowiednie ciśnienie. Prosiłbym o rozgraniczenie na przeciętną jazdę po mieście(solo), ostrzejszą po winklach(solo) oraz trasę z pasażerem i bagażem.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc

Kawa zx6r, 1998
-
Kaniuszy - Świeżak
Kaniuszy napisał(a):ma być bezpiecznie żeby opona trzymała, trwale żeby się szybko nie zużyła i wygodnie żeby coś też guma amortyzowała
Ktoś wie ile w serwisówce podają ciśnienia do zx6r 1998 albo podobne roczniki?
36 psi przod, 42 psi tyl
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
Witam,
ja mam opony Michelin pilot power 2 ct i jeżdżę na ciśnieniu zarówno z przodu jak i z tyłu 2,5 i tak jest napisane w serwisówce a przy maksymalnym obciążeniu mam napisane przód 2,5 a tył 2,9
ja mam opony Michelin pilot power 2 ct i jeżdżę na ciśnieniu zarówno z przodu jak i z tyłu 2,5 i tak jest napisane w serwisówce a przy maksymalnym obciążeniu mam napisane przód 2,5 a tył 2,9
YZF-R6 

-
KACZMAR12345 - Świeżak
ja bym nigdy nie nabil takiego cisnienia do opony, po pierwsze to podczas jazdy gaz w oponie sie rozpreza pod wplywem temperatury i opona sie sama pompuje wiec z 2,5 czy nawet 2,9 robi sie grubo ponad 3.
Jak smigamy na torze to mamy ponizej 2 ostatnio pamietam kolega upuscil do 1,7 i mial pirelli diablo supercorsa i bylo spoko. Takze ja radze pompowac w okolicy 2
Jak smigamy na torze to mamy ponizej 2 ostatnio pamietam kolega upuscil do 1,7 i mial pirelli diablo supercorsa i bylo spoko. Takze ja radze pompowac w okolicy 2
Aktualnie er one....
- Adam093
- Świeżak
co do tego, że opona przecież się grzeje i ciśnienie się zwiększa. Dlatego na każdej oponie jest napisane że takie, a takie ciśnienie powinno być przy zimnej oponie.
No i już mamy opcje od ciśnienia 2 do prawie 3 bary. I kurde ni huhu nie wiem jakie jest najkorzystniejsze dla kompromisu dobrej przyczepności i znośnego zużycia opony...
No i już mamy opcje od ciśnienia 2 do prawie 3 bary. I kurde ni huhu nie wiem jakie jest najkorzystniejsze dla kompromisu dobrej przyczepności i znośnego zużycia opony...
Kawa zx6r, 1998
-
Kaniuszy - Świeżak
Kaniuszy napisał(a):co do tego, że opona przecież się grzeje i ciśnienie się zwiększa. Dlatego na każdej oponie jest napisane że takie, a takie ciśnienie powinno być przy zimnej oponie.
A to od kiedy? Jak ktoś ma wątpliwości to niech pompuje tyle ile piszą w instrukcji/na wahaczu. Tam macie po prostu podane jakie ciśnienie ma być w oponie, nie ważne czy na zimno czy na ciepło. Jak ktoś nie może żyć z tym że ciśnienie po rozgrzaniu dość solidnie rośnie to niech sobie napompuje azotem

-
Invi - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa