ILE LAT UZYWAC OPONY
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ILE LAT UZYWAC OPONY
Witam
Panowie ile sezonów można eksploatować opone moto .
Pomijam kwestie wynikające ze zużycia bieżnika .
Mam sztukę na tyle która ma jeszcze głęboki bieżnik ale DOT 07 ? nie pamiętam który tydzień .
Cztery lata to już czas na bezwzględną wymianę niezależnie od bieżnika czy można jeszcze użytkować takową ?
Panowie ile sezonów można eksploatować opone moto .
Pomijam kwestie wynikające ze zużycia bieżnika .
Mam sztukę na tyle która ma jeszcze głęboki bieżnik ale DOT 07 ? nie pamiętam który tydzień .
Cztery lata to już czas na bezwzględną wymianę niezależnie od bieżnika czy można jeszcze użytkować takową ?
- czarlee
- Świeżak
Ja bym jeździł- wiem, ze producenci zalecają wymany, ale umówmy się.... wiemy o co chodzi
) tak samo jest z kaskami niektóre firmy twierdzą, iż powinno je się wymieniać po każdym nawet niewielkim uderzeniu.... już widzę jak ktos wymienia swojego nowego shoei za 1000 PLN bo mu spadł z kanapy motocykla na glebę
))). W instrukcji dodanej do moich ochraniaczy kolan jest napisane, iż powinno je się wymieniać na nowe co sezon .....

Honda CBF 600 NA
-
bosman78 - Świeżak
Wiesz w między czasie poniewaz temat stary i znany poczytałem kilka art. na ścigaczu które utwierdziły mnie w przekonaniu iz opona 4 letnia przy odpowiednim biezniku nie powinna sprawiac jakiegos problemu . No chyba że poprzedni własciciel ostro zap...olił w krawęznik ew . wykonał jakąs podobną operację lub naprawę zamiast wymiany o której sie nie dowiem nigdy .
I te w/w mają juz poważny wpływ na moje bezpieczeństwo więc nie wymieniając musze być tego świadom .
Więc losujemy
I te w/w mają juz poważny wpływ na moje bezpieczeństwo więc nie wymieniając musze być tego świadom .
Więc losujemy

- czarlee
- Świeżak
krótko i na temat - rozgrzej opony jeżdżąc chwilę i sprawdź przyczepność przy hamowaniu oraz czy czujesz stabilność i bezpieczeństwo przy złożeniu w zakręcie. jeśli nie ma uślizgów i czujesz się pewnie to śmigaj na tych 

Kawa zx6r, 1998
-
Kaniuszy - Świeżak
Założyłem teraz na przód nową oponę z 2005 roku i jeździ się ekstra. Moim zdaniem jak opona jest leżakowana w odpowiednich warunkach to DOT nie ma dużego znaczenia.
Natomiast jeśli chodzi o używane opony jeśli spełniają swoje zadanie to nie zmieniaj i jeździj dalej.
Natomiast jeśli chodzi o używane opony jeśli spełniają swoje zadanie to nie zmieniaj i jeździj dalej.
-
mognilwo - Świeżak
oponka z 2005 to juz troche przesada ;/Ja u ojca zalozylem z 2007 metzelerery 2 lata temu. A ze malo jezdzi to bierznik jak nowy. Ale moto wisi w powietrzu poza sezonem a nie stoi i odksztalca kapcie. Ogolnie 4/5 lat opone nowa mozna nakladac. Tyl zniknie dosc szybko
. Przod moze bedzie trzeba wymienic przed koncem bierznika. Ja osobiscie kupuje opony 2/3 letnie nowe. Czasem roczne. W tym roku wsadzilem piloty z konca 2009 roku (w tamtym kupilem) w tym wsadzilem .

-
Seba_ER5 - VIP Ścigacz.pl
Seba_ER5 napisał(a):oponka z 2005 to juz troche przesada
Też tak myślałem dopóki nie przetestowałem. Założyłem tę oponę na próbę i nie mam zamiaru zmieniać bo śmiga się super.
-
mognilwo - Świeżak
A jaka to oponka? Moze w porowniu do tego co miales wczesnije :d jest to cud. moze tez byla dobrze przechowywana. To zalezy. Jednakze ciezko o takie.
-
Wcześniej miałem michelin pilot road z 2008 roku. Teraz mam battlaxa BT020 i była napewno odpowiednio leżakowana, ponieważ nie różni się nawet od opony z 2010 roku.
-
mognilwo - Świeżak
-
pan_wiewiorka napisał(a):Opona po tych 3-4 latach traci sporo właściwości. Jak latasz na kwadratowo, to możesz mieć nawet betony ale jak wymagasz czegoś więcej od prowadzenia, to wg mnie opona trzyletnia, to maks.
Nie mam zamiaru udowadniać, że opona, którą założyłem spełnia wszystkie właściwości. Uważam, że nie latam na kwadratowo i wymagam czegoś więcej...
-
mognilwo - Świeżak
-
mognilwo - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe