Zobacz wÄ…tek - Rozmiar kasku...
NAS Analytics TAG

Rozmiar kasku...

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Rozmiar kasku...

Postprzez Grzesman » 4/4/2007, 22:27

Witam,
niedługo mam zamiar kupić kask bez mierzenia bo nie mam takiej możliwości.
Mój obwód głowy to 58cm (miara była przylegająca ale nie ścisła), 59,5cm (miara była w miarę ;) luźna).

Teraz mam dylemat rozmiarówka kasków to M-57/58 i L-59/60.
Jeździł będę YAMAHą FAZER 600 więc można nim też pogonić a niechciałbym żeby kask mi latał luźno na głowie a nie wiem czy M nie będzie za ciasna.
Słyszałem że lepiej kupić mniejszy a wyściółka się odgniecie i dopasuje.

Wiem, że to może głupi problem ale proszę o zdanie osóby, które rzeczywiście mają coś do powiedzenia na ten temat i jest to oparte na własnym doświadczeniu.
Grzesman
Świeżak

Postprzez Tristo » 5/4/2007, 08:06

bez mierzenia to nie radze. powazanie, rozmiarowki roznia sie od siebie, i to znacznie, nawet w przypadku tej samej firmy. mam taka sama czache jak Ty (tzn. w obwodzie) i przy mierzeniu niższego modelu nolana pasila mi M-ka. jednak ostatecznie przymierzylem model N83 w rozmiarze L i wydawal mi sie za ciasny (sic!). po paru dniach sie dopasowal, wiec teraz jest git, nawet w kominiarce. jednak w M-ce bym raczej nie wytrzymal.
lepiej przymierzyc. pozdro
Tristo
Świeżak

Postprzez mariusz_v » 5/4/2007, 10:32

tylko przymiarka!!!!
SV 650 S, ale polujÄ™ jeszcze na jakieÅ› V8
mariusz_v
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Meciek » 5/4/2007, 14:36

A gdzie chcesz kupić kask? Ja zamówiłem sobie z Allegro (niby na mój rozmiar) kask ale okazał sie za mały, dogadałem sie wczesniej z gościem ,że jak coś to mi wymieni i tak elegancko mam już pasujący. pozdro
Meciek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez marcinoo28 » 6/4/2007, 23:16

na allegro nie ma problemu z wymiana na inny rozmiar ,jak nie przypasuje wymiar. Sprzedawcy godza sie na wymiane - jesli kask jest w nienaruszonym stanie i jak oplacisz koszt wyslania kasku do wymiany.
suzuki GSX 750F 1996r
marcinoo28
Świeżak

Postprzez Grzesman » 7/4/2007, 08:18

Więc chyba będę musiał jechać gdzieś dalej i pomierzyć :/

Ale mimo wszystko nie odpowiedzieliście na pytanie ;).
Przeważnie jak kupujecie kask to pisze w cm jaki jest rozmiar (na naklejce na szybce czy nawet z tyłu kasku). Chciałbym wiedzieć jak te rozmiary mają się do obwodów Waszych głów ;) wiem że rozmiar rozmiarowi nie równy ale prosiłbym o odpowiedź - to już tak tylko informacyjnie.

Maciek wyczytałem gdzieś na forum że masz sv 55 też się do niego przymierzam ale w recenzjach piszą że zapięcie ociera krtań a mam 39cm w obwodzie szyi. Jak to jest u Ciebie z tym zapięciem??
Grzesman
Świeżak

Postprzez mlody » 7/4/2007, 10:22

A ja zmierzyłem głowe,dopasowalem do rozmiarówki AGV i jest idealny...
Kask nowy musi byc troche bardziej dopasowany-z czasem sie "ubije".
Obrazek (otwórz link)
Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy :PPP

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Traperoso » 7/4/2007, 16:34

Mam nadzieje mlody, ze jest jak mowisz, wkurze sie jak kupie a tu bedzie nie pasowac :[
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez Meciek » 7/4/2007, 16:41

Grzesman u mnie jest tak ,że go nie zapinam, raz próbowałem ale u mnie jest za krótkie zapięcie, nawet po regulacjach.Miałem już szlifa w tym kasku, i kask nawet nie ruszył się z głowy, to przez to ,że nie da rady go ściągnąć przy zamkniętej przyłbicy.Moge Ci jeszcze powiedziec ,że nowa szybka od louisa kosztuje coś kołon 120zl.Pozdrawiam i Wesołych świąt.
Meciek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez PieraÅ› » 6/6/2012, 21:00

No właśnie też jestem przed zakupem kasku i też mam dylemat z tą rozmiarówką :/
Może po 5 latach jakiś update ;-)

Obwód zmierzyłem 57cm ale jak mierzę w sklepie właśnie kask w rozmiarze M, który niby odpowiada do takiego obwodu to mimo to mam wrażenie że jest no chyba bardzo ciasny ... rzekłbym policzki wbija w szczękę :P Czy to faktycznie te poduszki sie wyrobią i nie będzie to takie uciążliwe? Z kolei "L" wydaje się cacy, aczkolwiek biorąc pod uwagę poluzowanie się (wyrobienie) gąbek sprawiłoby, że byłby luz:/ ?
Życie ma się tylko jedno ... jak często o tym zapominamy.
PieraÅ›
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 5 gości

na górê