czy da rade zalozyc opone z przodu na tyl?
• Strona 1 z 1
czy da rade zalozyc opone z przodu na tyl?
mam pytanko moja tylna opona w gilerze dna o rozmiarach 150/70 14 jest juz prawie kwadratowa;] a zakupuja motorek dostalem nówke opone na przód o wymairach 140/60 14 i czy da rade ja zalozyc na tyl? nnie obchodiz mnie z ejest wezsza,albo bda gorsze osiagi, motorek jest na sprzedaz (gilera DNA 180/50) i poprostu nieche sprzedawc jej z tak lysa opona, a kupowac nowa tez nie bardzo(nie che juz kosztów w ten motorek)
i jeszcze niewie ktos jaki tam jest rozmiar paska napedowego gilra dna 180 2004r ? albo gdzie to sprawdzic
Zrobiłem za Ciebie edycję ale następny raz bez taryfy ulgowej.
senekkorzenna
i jeszcze niewie ktos jaki tam jest rozmiar paska napedowego gilra dna 180 2004r ? albo gdzie to sprawdzic
Zrobiłem za Ciebie edycję ale następny raz bez taryfy ulgowej.
senekkorzenna
-
drechu89 - Świeżak
Tak, da radę bez problemu, poza tym, że opona będzie węższa o 1cm i będzie trochę niższa na profilu, ale moim znaniem nikomu to przeszkadzać nie będzie.
Gorzej gdybyś chciał założyć większą, bo nie wiadomo czy by się zmieściła.
P.S. Edytuj posty, najlepiej usuń tego drugiego i kliknij na edytuj w tym pierwszym i tam dopisz to co chcesz, zanim ktoś inny to za Ciebie zrobi.
Gorzej gdybyś chciał założyć większą, bo nie wiadomo czy by się zmieściła.

P.S. Edytuj posty, najlepiej usuń tego drugiego i kliknij na edytuj w tym pierwszym i tam dopisz to co chcesz, zanim ktoś inny to za Ciebie zrobi.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
Tu masz przykład:
przód - http://allegro.pl/opona-przod-100x-80x1 ... 20113.html
tył - http://allegro.pl/opony-tyl-130-70-17-t ... 89226.html
Czym się różni? Odp: rozmiarem, i tylko o to chodzi, gdyby opony były tego samego rozmiaru na przód i tył to by nic nie pisali.
Możesz oczywiście wrzucić oponę z tyłu na przód, ale pod warunkiem, że ją tam upchasz jakoś i nic nie będzie tarło.
przód - http://allegro.pl/opona-przod-100x-80x1 ... 20113.html
tył - http://allegro.pl/opony-tyl-130-70-17-t ... 89226.html
Czym się różni? Odp: rozmiarem, i tylko o to chodzi, gdyby opony były tego samego rozmiaru na przód i tył to by nic nie pisali.
Możesz oczywiście wrzucić oponę z tyłu na przód, ale pod warunkiem, że ją tam upchasz jakoś i nic nie będzie tarło.
-
Dobra poszukałem i znalazłem:
Opona na tył (opis na oponie - rear), różni się tym od opony na przód (front), że jest wykonana z innej mieszanki gumy, przez co opona przednia jest miększa i ma znacznie lepszą przyczepność od opony tylnej. Założenie na tył opony przeznaczonej na przód, może spowodować znaczne pogorszenie przyczepności oraz zbyt szybkie zużywanie się bieżnika.
Opona na tył (opis na oponie - rear), różni się tym od opony na przód (front), że jest wykonana z innej mieszanki gumy, przez co opona przednia jest miększa i ma znacznie lepszą przyczepność od opony tylnej. Założenie na tył opony przeznaczonej na przód, może spowodować znaczne pogorszenie przyczepności oraz zbyt szybkie zużywanie się bieżnika.
-
Napisałem to co znalazłem, gość, który miał oponę przednią na tylnym kole dodał iż motocyklowi jest znacznie lżej i bardzo dobrze trzyma się na zakrętach, jednak wiedział, że jest to niebezpieczne i jak tylko przywieźli dostawę opon to wymienił na odpowiednią.
Więcej nic na ten temat nie wiem, przydałby się jakiś specjalista z dziedziny opon.
Więcej nic na ten temat nie wiem, przydałby się jakiś specjalista z dziedziny opon.

-
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości