Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenÄ™, opinie
Ja mam cs-r1 i polecam, jest już wykonany z poliwęglanu, a te co podałeś nie, po za tym widzę cenę 350, to za to już możesz spokojnie cs-r1 kupić, wada tego kasku taka, że głośny w środku i kolego cbr 600 albo cb 500, nie ma cbr 500
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
Tego... myślałem o CB500. Na aledrogo niby można kupić Nitro 992ff za 290 zł, więc do cs-r1 jeszcze trochę brakuje. Miał ktoś może styczność z tym kaskiem nitro? Może rzeczywiście lepiej wejść w coś pewnego typu CS-R1, chociaż to malowanie 992ff reactor diabelnie mi się podoba
- Jendker
- Świeżak
Kris2k napisał(a):wielebny napisał(a):Witam.
Właśnie zastanawiam się nad zakupem kasku. Przejrzałem ten temat w przedziale cenowym jaki mnie interesuje wiele osób poleca kask HJC cs r1.
Czy jest to najlepszy wybór? Może jakiś inny HJC? Co możecie powiedzieć o kaskach LS2? Dzisiaj w sklepie oglądałem kaski tego producenta-sprzedawca je polecał, ale wiadomo jak to z nimi jest:) proszę o opinie osoby jeżdżące w tych kaskach..
Kasku będę używał głownie po jeździe po mieście czasami na dłuższe wypady poza miasto, ale pod uwagę biorę tylko kaski integralne-wiadomo cena szczękowców.
HJC jest z poliweglanu, LS2 z ABS'u... wiec nie ma co porownywac. Wybor jest oczywisty.
sorry ale muszę odkopać jak widze takie brednie! Poliwęglan kolego drogi technicznie rzecz biorac to samo właściwościami co ABS czyli kopolimer, który jest również jak poliweglan popularnie zwanym plastikiem. Dziekuje! Sam jeżdze w LS2, moja dziewczyna również (miła już w nim glebe i głowa cała), częsci są bajecznie tanie (szybka wykonana prezydencko za 40zł w jakim kolorze chcesz itd. Do tego mam konkretny deflektor, podbródek. Kask jest normlanej głośności a wykonanie wewnątrz to już nawet górna półka (organoleptycznie a nie teorytycznie jak Ty...) Wiele kasków przechodziło mi przez ręce i LS2 w porównaniu z innymi kaskami w cenie do 1000zł nie ma sobie równych a nawet przebija niektóre "popularne" garnki, które sobą nic nie dają, nie mają wyciaganych wysciółek czy sapsowanie szybek mają zdupiałe. Ale myśl co chcesz.. ja wiem w praktyce jak to wygląda.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Przemo_rene napisał(a):Kris2k napisał(a):wielebny napisał(a):Witam.
Właśnie zastanawiam się nad zakupem kasku. Przejrzałem ten temat w przedziale cenowym jaki mnie interesuje wiele osób poleca kask HJC cs r1.
Czy jest to najlepszy wybór? Może jakiś inny HJC? Co możecie powiedzieć o kaskach LS2? Dzisiaj w sklepie oglądałem kaski tego producenta-sprzedawca je polecał, ale wiadomo jak to z nimi jest:) proszę o opinie osoby jeżdżące w tych kaskach..
Kasku będę używał głownie po jeździe po mieście czasami na dłuższe wypady poza miasto, ale pod uwagę biorę tylko kaski integralne-wiadomo cena szczękowców.
HJC jest z poliweglanu, LS2 z ABS'u... wiec nie ma co porownywac. Wybor jest oczywisty.
sorry ale muszę odkopać jak widze takie brednie! Poliwęglan kolego drogi technicznie rzecz biorac to samo właściwościami co ABS czyli kopolimer, który jest również jak poliweglan popularnie zwanym plastikiem. Dziekuje! Sam jeżdze w LS2, moja dziewczyna również (miła już w nim glebe i głowa cała), częsci są bajecznie tanie (szybka wykonana prezydencko za 40zł w jakim kolorze chcesz itd. Do tego mam konkretny deflektor, podbródek. Kask jest normlanej głośności a wykonanie wewnątrz to już nawet górna półka (organoleptycznie a nie teorytycznie jak Ty...) Wiele kasków przechodziło mi przez ręce i LS2 w porównaniu z innymi kaskami w cenie do 1000zł nie ma sobie równych a nawet przebija niektóre "popularne" garnki, które sobą nic nie dają, nie mają wyciaganych wysciółek czy sapsowanie szybek mają zdupiałe. Ale myśl co chcesz.. ja wiem w praktyce jak to wygląda.
A ja jednak zostane przy Poliweglanie
Ciesze sie ze tak Ci sie podoba ten LS2... ja natomiast wole kierowac sie w wyboze kasku parametrami technicznymi materialu z jakiego zostal wykonany.
W tym wypadku odnosze sie do "Wytrzymalosci na rozciaganie" czyli jednego z najbardziej podstawowych parametrow charakteryzujacych wlasnosci materialu...
ABS ->40 MPa,
Poliweglan ->70 MPa
To samo tyczy sie "Udarnosci", ten parametr tez jest prawie dwa razy wiekszy na kozysc poliweglanu.
No ale przeciez ABS to to samo co poliweglan bo jedno i drugie to plastik a LS2 wyglada ladniej wiec kupuje sie to co wyglada ladniej... jak kto woli.
Mnie nie przekonuje material z ktorego robi sie owiewki np. stara poczciwa XJ900 ma z ABS'u obudowy uzyty jako skorupa na kask.
To gdzie te brednie o ktore mnie posadzasz
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
a no taka bzdura, że kaski LS2 nie są wykonane z ABSu
Są wykonywane z materiałów kompozytowych z tzw. bayblendu - kompozytu PC/ABS na licencji firmy bayer - , a także włókien węglowych (carbonu) (zależy od modelu) oraz włókien szklanych kompozytowo osadzanych w osnowie z bayblendu (zależy od modelu)
Sam PC - jest starszym materiałem i ma sporo cech negatywnych, które w zalężności od zastosowania można było ulepszyć wykorzystując go w materiałach kompozytowych. Poczytaj sobie tutaj:
http://plastics.bayer.com/plastics/emea ... ?docPart=0
a tutaj informacja o materiałach LS2 w kaskach podstawowych modeli (właśnie z PC/ABS - bayblendu)
http://www.ls2helmets.es/archivos/FF384 ... 0panel.pdf
Karte techniczną powinieneś gdzieś znaleźć na stronie bayeru...
tak wiec polecam najpierw zasiegnąć informacji u źródła a później coś pisać
ps. materiałoznawstwo przeszedłem kompletnie łacznie z 3 egzaminami na dobrych ocenach.
ceny kasków LS2 z carbonu to około 1000zł. Oni po prostu robią tanie i bardzo dobre kaski - nie zawsze trzeba płacić za markę by dostać coś z najwyższej półki (shoei Xr1000 za ponad 2000zł...bez wyciaganego wnętrza z szybkami zamiennymi za 400zł....)
Są wykonywane z materiałów kompozytowych z tzw. bayblendu - kompozytu PC/ABS na licencji firmy bayer - , a także włókien węglowych (carbonu) (zależy od modelu) oraz włókien szklanych kompozytowo osadzanych w osnowie z bayblendu (zależy od modelu)
Sam PC - jest starszym materiałem i ma sporo cech negatywnych, które w zalężności od zastosowania można było ulepszyć wykorzystując go w materiałach kompozytowych. Poczytaj sobie tutaj:
a tutaj informacja o materiałach LS2 w kaskach podstawowych modeli (właśnie z PC/ABS - bayblendu)
Karte techniczną powinieneś gdzieś znaleźć na stronie bayeru...
ps. materiałoznawstwo przeszedłem kompletnie łacznie z 3 egzaminami na dobrych ocenach.
ceny kasków LS2 z carbonu to około 1000zł. Oni po prostu robią tanie i bardzo dobre kaski - nie zawsze trzeba płacić za markę by dostać coś z najwyższej półki (shoei Xr1000 za ponad 2000zł...bez wyciaganego wnętrza z szybkami zamiennymi za 400zł....)
-
Witam. Czy ktoś miał styczność z tymi kaskami i może o nich coś powiedzieć? Bardziej interesuje mnie ten agv. Czy bez problemu można dostać do nich akcesoryjne szyby? Z góry dzięki za odpowiedzi.
http://allegro.pl/kask-agv-k-3-bat-2011 ... 27890.html
http://allegro.pl/kask-lazer-kestrel-in ... 55457.html
http://allegro.pl/kask-agv-k-3-bat-2011 ... 27890.html
http://allegro.pl/kask-lazer-kestrel-in ... 55457.html
-
adamRS - Świeżak
Podyskutujmy dalej kolego (choc mam swiadomosc ze jednak poruszamy sie w dosc teoretycznym zakresie informacji jakie serwuja nam producenci kaskow)...
1. Z gory zakladamy ze rozmawiamy o najtanszej polce cenowej bo i od pytan o kaski LS2 za 300pln sie zaczyna cala dyskusja... zatem nie mowimy o zadnych kompozytach. To tak jak ja powolowyalbym sie na Nolana (skorupy z poliweglanu) robiac odniesienia do X-Lite'a (skorupy z kompozytow) - to tak w kwesti wyjasnienia.
2. Przyznaje sie do bledu zatem, zwracam honor... kaski LS2 w najgorszym wypadku robione sa z PC+ABS co zwie sie w najlepszym wypadku kopolimerem - w zadnym wypadku kompozytem.
3. Z racji tego ze producent nie podaje dokladnie z ktorego gatunku PC+ABS skorupa jest zrobiona odwolam sie do Twojego doswiadczenia zdobytego na materialoznastwie... otoz jasnym jest ze polaczenie dwoch materialow PC(lepszy) + ABS(gorszy) da material o parametrach mniej wiecej po srodku tych dwoch materialow.
Wniosek... PC+ABS ma gorsze parametry wytrzymalosciowe niz sam PC.
W dalszym ciagu uwazam ze to jednak troche qupa
No ale jak juz wynika z poczatku dyskusji, o kompozytach nie rozmawiamy bo dyskusja tyczy sie najtanszych materialow i najtanszych kaskow.
Ano... na zdawkowej informacji ze kozystaja z PC/ABS sie konczy niestety :/ ...a co to za material i jakie moga byc jego wlasciwosci to skomentowalem wyzej.
Yhym.. byloby sens jej szukac gdybysmy wiedzieli z jakiego dokladnie rodzaju/gatunku bayblendu skorupy kaskow sa wykonane, a nie wiemy bo producenci takich informacji nie podaja...
Nie ma co tu zwalac jakiejs szczegolnej winy na LS2, bo z Nolanem jest to samo... ich PC czyli Lexan tez ma lekko liczac 500 odmian, sam kiedys szperalem po necie chcac dojsc jaki to typ, ale poddalem sie trafiajac na PDF'a z parametrami walsnie 500set odmian poliweglanu - a wszystko mialo nazwe Lexan. Coz... marketing robi swoje.
To prawda... nie mam nic na swoja obrone
Do wlasciwosci mechanicznych tego przewspanialego materialu jakim jest PC/ABS juz sie odnioslem wyzej co zaznaczm 3ci raz... jest to jednak bardziej qupa niz sam poliweglan.
Faktem jest tez, ze sam poliweglan tez nie jest jakis super hiper, dlatego uwazam ten material za absolutne minimum jesli chodzi o dobor kasku.
Swietnie. Pogratulowac. Ja tez.
Jak juz wspomnialem... o kompozytach nie rozmawiamy.
Swietne kaski z kompozytow o przystepnej cenie robi tez np. Marushin, HJC i pewnie wiele innych firm.
Zgadzam sie tez z tym ze nie od razu trzeba Shoei'a kupowac... jak skorupa bedzie z kompozytu a kask bedzie firmy LS2 to tez na pewno bedzie to kawal dobrej skorupy.
Za to w segmencie najtanszych kaskow nie uwazam zeby LS2 to byl taki fantastyczny wybor.
Przemo_rene napisał(a):a no taka bzdura, że kaski LS2 nie są wykonane z ABSu
1. Z gory zakladamy ze rozmawiamy o najtanszej polce cenowej bo i od pytan o kaski LS2 za 300pln sie zaczyna cala dyskusja... zatem nie mowimy o zadnych kompozytach. To tak jak ja powolowyalbym sie na Nolana (skorupy z poliweglanu) robiac odniesienia do X-Lite'a (skorupy z kompozytow) - to tak w kwesti wyjasnienia.
2. Przyznaje sie do bledu zatem, zwracam honor... kaski LS2 w najgorszym wypadku robione sa z PC+ABS co zwie sie w najlepszym wypadku kopolimerem - w zadnym wypadku kompozytem.
3. Z racji tego ze producent nie podaje dokladnie z ktorego gatunku PC+ABS skorupa jest zrobiona odwolam sie do Twojego doswiadczenia zdobytego na materialoznastwie... otoz jasnym jest ze polaczenie dwoch materialow PC(lepszy) + ABS(gorszy) da material o parametrach mniej wiecej po srodku tych dwoch materialow.
Wniosek... PC+ABS ma gorsze parametry wytrzymalosciowe niz sam PC.
W dalszym ciagu uwazam ze to jednak troche qupa
Przemo_rene napisał(a):Sam PC - jest starszym materiałem i ma sporo cech negatywnych, które w zalężności od zastosowania można było ulepszyć wykorzystując go w materiałach kompozytowych. Poczytaj sobie tutaj:
No ale jak juz wynika z poczatku dyskusji, o kompozytach nie rozmawiamy bo dyskusja tyczy sie najtanszych materialow i najtanszych kaskow.
Przemo_rene napisał(a):a tutaj informacja o materiałach LS2 w kaskach podstawowych modeli (właśnie z PC/ABS - bayblendu)
Ano... na zdawkowej informacji ze kozystaja z PC/ABS sie konczy niestety :/ ...a co to za material i jakie moga byc jego wlasciwosci to skomentowalem wyzej.
Przemo_rene napisał(a):Karte techniczną powinieneś gdzieś znaleźć na stronie bayeru...
Yhym.. byloby sens jej szukac gdybysmy wiedzieli z jakiego dokladnie rodzaju/gatunku bayblendu skorupy kaskow sa wykonane, a nie wiemy bo producenci takich informacji nie podaja...
Nie ma co tu zwalac jakiejs szczegolnej winy na LS2, bo z Nolanem jest to samo... ich PC czyli Lexan tez ma lekko liczac 500 odmian, sam kiedys szperalem po necie chcac dojsc jaki to typ, ale poddalem sie trafiajac na PDF'a z parametrami walsnie 500set odmian poliweglanu - a wszystko mialo nazwe Lexan. Coz... marketing robi swoje.
Przemo_rene napisał(a):
To prawda... nie mam nic na swoja obrone
Do wlasciwosci mechanicznych tego przewspanialego materialu jakim jest PC/ABS juz sie odnioslem wyzej co zaznaczm 3ci raz... jest to jednak bardziej qupa niz sam poliweglan.
Faktem jest tez, ze sam poliweglan tez nie jest jakis super hiper, dlatego uwazam ten material za absolutne minimum jesli chodzi o dobor kasku.
Przemo_rene napisał(a):ps. materiałoznawstwo przeszedłem kompletnie łacznie z 3 egzaminami na dobrych ocenach.
Swietnie. Pogratulowac. Ja tez.
Przemo_rene napisał(a):ceny kasków LS2 z carbonu to około 1000zł. Oni po prostu robią tanie i bardzo dobre kaski - nie zawsze trzeba płacić za markę by dostać coś z najwyższej półki (shoei Xr1000 za ponad 2000zł...bez wyciaganego wnętrza z szybkami zamiennymi za 400zł....)
Jak juz wspomnialem... o kompozytach nie rozmawiamy.
Swietne kaski z kompozytow o przystepnej cenie robi tez np. Marushin, HJC i pewnie wiele innych firm.
Zgadzam sie tez z tym ze nie od razu trzeba Shoei'a kupowac... jak skorupa bedzie z kompozytu a kask bedzie firmy LS2 to tez na pewno bedzie to kawal dobrej skorupy.
Za to w segmencie najtanszych kaskow nie uwazam zeby LS2 to byl taki fantastyczny wybor.
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
ja tylko napiszę, ze PC+ABS to kompozyt. Polecam definicję materiałów kompozytowych. Kompozytem jest także mąka z makiem materiałem kompozytowym są także np ziarenka ceramiczne w osnowie ze stopów aluminium - i co najważniejsze - kompozyty nie dają nam jak napisałes z materiałów gorszego+lepszego czegoś średniego (to w ogóle błedne pojęcia). Sens tworzenia kompozytów to uzyskanie własnie TYLKO dobrych cech każdego ze składników O to w tym wszystkim chodzi. Inaczej kompozyty to byłyby buble
POza tym często jest tak, że w danym miksie oba materiały razem zachowują się zupełnie inaczej (duuużo lepiej) niż każdy z nich osobno. Tak jest z kompozytami (przypominam - PC+ABS jakby nie patrzeć to kompozyt)
Anyway - kazdy niech lata w tym co mu pasuje Ja po prostu chce uświadomić, że jest wiele nowych technologii w, których wcale za niedużą cenę otrzymujemy super właściwości.
POza tym często jest tak, że w danym miksie oba materiały razem zachowują się zupełnie inaczej (duuużo lepiej) niż każdy z nich osobno. Tak jest z kompozytami (przypominam - PC+ABS jakby nie patrzeć to kompozyt)
Anyway - kazdy niech lata w tym co mu pasuje Ja po prostu chce uświadomić, że jest wiele nowych technologii w, których wcale za niedużą cenę otrzymujemy super właściwości.
-
Przemo_rene napisał(a):ja tylko napiszę, ze PC+ABS to kompozyt.
Nie, to nie jest kompozyt
Chyba nie miales za dobrych tych ocen jak uwazasz ze kompozyt mozna przetwazac metoda wtrysku?
Sadzisz ze LS2 skorupy kaskow kompozytowych wykonuje ta technologia?
Cytuje za ksiazka prof. Dobrzanskiego - "niemetalowe materiały inżynierskie"
"mieszaniny polimerów oznacza się podając skróty nazw polimerów podstawowych, oddzielone znakiem + i umieszając ten skrów w nawiasie, np. mieszaninę polimetakrylanu metylu i terpolimeru akrylonitryl-butadien-styren oznasza się skrótem (PMMA+ABS)"
Zatem PC+ABS co najwyzej jest mieszanina polimerow.
Takie polaczenie NIE jest kompozytem kolego... nie ma tutaj osnowy, nie ma warstwy konstrukcyjnej... we wtryskarce jedno z drugim elegancko sie miesza.
Przemo_rene napisał(a):Oba materialy sa polimerami
Otoz to... oba sa polimerami, w dodatku termoplastycznymi a ich polaczenie w dalszym ciagu daje polimer a nie kompozyt
Przemo_rene napisał(a): Polecam definicję materiałów kompozytowych.
Jest mi doskonale znana.
Przemo_rene napisał(a):Kompozytem jest także mąka z makiem
Piekny strzal w swoje wlasne kolano...
Jak sie chciales odwolac do natury to trzeba bylo sie powolac na drewno... nawet zbrojony beton... ale maka + mak to co najwyzej mieszanina. Dodasz wode i bedziesz mial chleb
Przemo_rene napisał(a):materiałem kompozytowym są także np ziarenka ceramiczne w osnowie ze stopów aluminium
Nie, to tez nie jest kompozyt... to sa wlasnie materialy ceramiczne czyli calkowicie inna grupa materialowa.
Przemo_rene napisał(a): - i co najważniejsze - kompozyty nie dają nam jak napisałes z materiałów gorszego+lepszego czegoś średniego (to w ogóle błedne pojęcia).
Sens tworzenia kompozytów to uzyskanie własnie TYLKO dobrych cech każdego ze składników O to w tym wszystkim chodzi. Inaczej kompozyty to byłyby buble
I tak i nie.
Kompozyty maja ta fajna ceche... ze mozna ksztaltowac ich parametry w odpowiedni sposob dobierajac skladowe.
W odpowiedni sposob nawet ukladajac wlokna mozemy uzyskac rozne wlasciwosci obiektu w roznych kierunkach... niejako mozna kompozyt zaprogramowac do pracy pod okreslonym obciazeniem.
Kadluby statkow/jachtow, maszty, skorupy na kaski.
Przemo_rene napisał(a):POza tym często jest tak, że w danym miksie oba materiały razem zachowują się zupełnie inaczej (duuużo lepiej) niż każdy z nich osobno.
Idac ta logika dawno wymyslono by materialy twardsze od diamentu.
Bo diament + diament dalby dwukrotna twardosc diamentu? Chyba nie.
Aby miec do czynienia z kompozytem skladniki MUSZA byc odpowiedniego rodzaju, musi byc osnowa, musi byc material konstrukcyjny.
Prawda jest, ze skladniki kompozytu osobno maja kiepskie wlasciwiosci a razem daja rewelacyjne wyniki.
Jakas tam zywica epoksydowa sama w sobie nie jest rewelacyjnym materialem... ale dodanie do niej wlokna szklanego/weglowego/kewlarowego daje rewelacyjny material ktory jest lekki i zarazem wytrzymaly.
Przemo_rene napisał(a):Tak jest z kompozytami (przypominam - PC+ABS jakby nie patrzeć to kompozyt)
Tylko ze PC+ABS to nie kompozyt a co najwyzej mieszanina polimerow.
I tym razem to ja posadzam Ciebie o wypisywanie bzdur.
Przemo_rene napisał(a):Anyway - kazdy niech lata w tym co mu pasuje Ja po prostu chce uświadomić, że jest wiele nowych technologii w, których wcale za niedużą cenę otrzymujemy super właściwości.
Na pewno tak... tylko nie jesli chodzi o polaczenie PC+ABS.
W kartach technicznych jakie podales post wyzej... abstrachujac juz od konkretnego bayblendu z jakiego LS2 robi skorupy...
Ten material srednio uzyskuje jakies 55-60MPa jesli chodzi o wytrzymalosc na rozciaganie... poliweglan ma 70-75MPa.
Udarnosci nie podaja... ale na pewno mniej niz poliweglan.
Generalnie wygrywa tutaj marketing bo PC+ABS to nie jest zaden rewelacyjny material.
Kask za 300pln nie jest z kompozytu bo nie ma fizycznie takiej mozliwosci aby byl... jego wlsnosci sa tylko takie, aby spelnic normy bezpieczenstwa ktore juz same w sobie nie sa wygorowane - dostac atest.
Jasne niech kazdy jezdzi w czym chce... ale jak juz przychodzi do konkretow to nigdy nikomu nie polece tak taniego kasku.
To sie naprodukowalem - ciekawe czy ktos nadaza?
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Nadążam to może i się zaje*ałem w akcji propo tych kompozytów:D Bo faktycznie - kopozyty -materiał oraz osnowa...no ale pc+abs bedzie mieszaniną. Za dużo na głowie ostatnio Fajnie, ze można na tym forum pogadac także w normalny sposób a nie tylko jak w HP czy mechanice w tematach typu "nie kręci rozrusznikiem czy to aku? Bo przez zime nie wyciągałem go..."
Zobaczymy jak (odpukać) zalicze ślizga w LS2 to czy się mi coś stanie z racji tego, że to LS2. Oby nie musieć sprawdzać bo to ogólnie nie miła sprawa.. W poznaniu widziałem dzwona w barierkę (na torze) i na takie sprawy już żaden kask (2500zł czy 300zł) nie pomaga...
Zobaczymy jak (odpukać) zalicze ślizga w LS2 to czy się mi coś stanie z racji tego, że to LS2. Oby nie musieć sprawdzać bo to ogólnie nie miła sprawa.. W poznaniu widziałem dzwona w barierkę (na torze) i na takie sprawy już żaden kask (2500zł czy 300zł) nie pomaga...
-
Jak dyskutowac, to konstruktywnie... bluzgi tu nie pomoga.
No a testowania udarnosci skorupy kasku nie zycze nikomu, bez wzgledu w czym sie jezdzi... tak wiec obys nie musial tego sprawdzac
Pozdro
No a testowania udarnosci skorupy kasku nie zycze nikomu, bez wzgledu w czym sie jezdzi... tak wiec obys nie musial tego sprawdzac
Pozdro
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Witam
Jestem w trakcie kursu kat A. Jak zdam mam zamiar kupic Yamahe super tenere xtz 750. Moje pytanie jest takie : czy kask nie wiem jak go nazwac wiec nazwe go kask enduro , taki z goglami. Nadaje się na długie szosowe przejazdy? czy raczej tylko na offroad? Pytam bo bardzo mi sie podobaja a nie chcial bym kupic zle. Bo może w trakcie deszczu woda sie leje po ustach pozniej szyji klacie itd.
Jestem w trakcie kursu kat A. Jak zdam mam zamiar kupic Yamahe super tenere xtz 750. Moje pytanie jest takie : czy kask nie wiem jak go nazwac wiec nazwe go kask enduro , taki z goglami. Nadaje się na długie szosowe przejazdy? czy raczej tylko na offroad? Pytam bo bardzo mi sie podobaja a nie chcial bym kupic zle. Bo może w trakcie deszczu woda sie leje po ustach pozniej szyji klacie itd.
-
Leonneon - Świeżak
Leon w dłuższe trasy kask + gogle to nieporozumienie. Są to kaski bardzo przewiewne = głośne przez co podróż na dłuższą metę będzie męcząca.
Zawsze jest jakieś rozwiązanie czyli kaski enduro z szybką. Tu Ci podaję przykłady z 2 półek cenowych:
http://allegro.pl/kask-shoei-hornet-ds- ... 63228.html
http://allegro.pl/kask-marushin-squadro ... 54404.html
Na pewno nie jest to to samo co dobry integral ale zawsze jakiÅ› kompromis.
Zawsze jest jakieś rozwiązanie czyli kaski enduro z szybką. Tu Ci podaję przykłady z 2 półek cenowych:
http://allegro.pl/kask-shoei-hornet-ds- ... 63228.html
http://allegro.pl/kask-marushin-squadro ... 54404.html
Na pewno nie jest to to samo co dobry integral ale zawsze jakiÅ› kompromis.
,,De gustibus non est disputandum"(Å‚ac.)-O gustach siÄ™ nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Witam, musze przyznać, że wątków o kaskach jest chyba tyle ilu uzytkowników:-/ co nie za bardzo pomaga, ja narazie wyszukałem sobie:
http://sklep.bikers-shop.pl/SHARK_S900_ ... K-534.html
z tym że chce go jeszcze przymierzyć w sklepie, jeżeli coś podobnego macie w cenie około 500-600 zł, to proszę o sugestię:]
z tym że chce go jeszcze przymierzyć w sklepie, jeżeli coś podobnego macie w cenie około 500-600 zł, to proszę o sugestię:]
- Daro19877
- Świeżak
http://www.gpmoto.pl/produkt-559-kask-l ... -maya.html
Ta Twoja Wola to dzielnica Wawy? czy miejscowosc . Pewnie to drugie. Mam taki kask za 350-400zl. Jak mieszkasz blisko wawy to zapraszam na przymiarek.
Ta Twoja Wola to dzielnica Wawy? czy miejscowosc . Pewnie to drugie. Mam taki kask za 350-400zl. Jak mieszkasz blisko wawy to zapraszam na przymiarek.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Daro19877 napisał(a):Witam, musze przyznać, że wątków o kaskach jest chyba tyle ilu uzytkowników:-/ co nie za bardzo pomaga, ja narazie wyszukałem sobie:
Konkurencja jest Nolan N62 albo nowszy N63.
Moze nawet N84 i nowy N85... zaleznie od wyposazenia.
Jedna przewaga nolana to fakt iz bez klopotu dokupujesz do nego anty-foga tzw. Pin-Lock... sharki niestety tego nie maja a parujaca szyba jest bardzo irytujacym zjawiskiem.
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Witam. Poszukuje dobrego kasku i licze na waszą pomoc:) Obecnie jezdze w Lazer Breva ale jest troche za ciasny i przy wiekszych predkościach troszke głośny....
Jakiej firmy kask wybrac zeby byl przede wszystkim cichy w srodku??? Cena to tak okolo 500-800, integralny i najlepiej w jasnym kolorze bo moto i ubranie mam czarne...
Jakiej firmy kask wybrac zeby byl przede wszystkim cichy w srodku??? Cena to tak okolo 500-800, integralny i najlepiej w jasnym kolorze bo moto i ubranie mam czarne...
- Marcino1983
- Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości