ciśnienie w amortyzatorze
• Strona 1 z 1
ciśnienie w amortyzatorze
mam problem...
bardzo proszę o pomoc, dokładnie chodzi o to jakie ciśnienie gazu (azotu) powinno być w tylnym amortyzatorze w hondzie cbr 600 RR z 2005r
problem zaczą sięod tego że wyszedł mi gaz ze zbiorniczka przy amortyzatorze, czyściłem moto i pomagał mi młody "pomocnik" i z ciekawości nacisną wentyl i usłysząłem tylko syknięcie... cały gaz uciekł, ot i cała historia... teraz jestem w kropce. Bardzo proszę o pomoc

bardzo proszę o pomoc, dokładnie chodzi o to jakie ciśnienie gazu (azotu) powinno być w tylnym amortyzatorze w hondzie cbr 600 RR z 2005r
problem zaczą sięod tego że wyszedł mi gaz ze zbiorniczka przy amortyzatorze, czyściłem moto i pomagał mi młody "pomocnik" i z ciekawości nacisną wentyl i usłysząłem tylko syknięcie... cały gaz uciekł, ot i cała historia... teraz jestem w kropce. Bardzo proszę o pomoc
- fred88
- Świeżak
jedynie salon Yamahy, ale ciekawe czy warsztaty nabijajace klimę do samochodów mogą zrobic coś takiego... w sumie to i sam mógłbym tylko potrzebna mi jest wartość ciśnienia do jakiego trzeba nabić ten zbiorniczek
- fred88
- Świeżak
maja nawet zakłady wulkanizatorskie
ale raczej do odpowiedniego cisnienia ci nie nabija. poszukaj w serwisówce albo zapytaj wójka google. ja stawiam że 9bar

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
gdzieś czytałem, że ciśnienie powinno być około 10 bar.
Natomiast ciekawi mnie, czy można amortyzator nabić argonem zamiast azotu? Przyczyna jest prozaiczna mam go pod dostatkiem w domu, a szykuje mi się powoli nabijanie tylnego amortyzatora w dr.
Nie usuwając postu znalazłem, że można. Rozszerza to twoje poszukiwania, bo argon jest powszechnie wykorzystywany jako osłona w spawaniu.
Natomiast ciekawi mnie, czy można amortyzator nabić argonem zamiast azotu? Przyczyna jest prozaiczna mam go pod dostatkiem w domu, a szykuje mi się powoli nabijanie tylnego amortyzatora w dr.
Nie usuwając postu znalazłem, że można. Rozszerza to twoje poszukiwania, bo argon jest powszechnie wykorzystywany jako osłona w spawaniu.
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
wujek google nie zna odpowiedzi na moje pytania, albo ma je gdzieś ukryte... (jakbym znalazł jakie ma być ciśnienie nie zakładałbym niepotrzebnie tematu) Serwisówka też niestety nie zaspokoiła moich oczekiwań. dzisiaj na gadu jedna z osób do których wysłąłem swoje zapytanie odpisała, że powinno byc około 2atmosfer czyli na swojski rozum jakoś mało
- fred88
- Świeżak
ja mam inna rade
dzwonisz do byle serwisu motocyklowego niech wstukaja w kompa i na pewno maja takie info
a jak nawet to dryndasz do salonu hondy i na pewno maja takie info 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nadmuchaj 12 bar i powino byc dobrze. Problem pojawi sie przy odlanczaniu manometru. Powino sie do teg uzywac specjalnego zaworu, ktory nie powoduje upuszczenia cisnieia podczas jego odlanczania. Przy zwyklym manometrze w momecie jego odlanczanie istnieje mozliwos wypuszczenia cisnienia ktore nabiles
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
serwisy i salony Hondy nie posiadają info na temat ciśnienia w amorku :/ gdzie ni9e dzwoniłem facet wogule był ździwiony takim pytaniem i na tym rozmowa się kończyła... Jednak przypadkowo znaleziony numer tel do mechanika motocyklowego okazał się trafiony
Dowiedziałem się, że powinno być około 12 barów tak jak napisał "rosa". Teraz tylko poczekać na lepszą pogodę i udać się do znajomego który nabija klimatyzację i będzie po problemie. dzięki wszystkim za pomoc

- fred88
- Świeżak
tylko patrz czym nabijają bo np do amora tl1000r jest to 12,75 bara (185PSI) i azotem musi być nie powietrzem 

http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
skąd wiesz że akurat 12,75 bara? gdzie wyszukałeś takie info? bo zastanawiam się ciągle nad tymi 12 barami o których powiedział mi mechanik... a jak to będzie 10, 11, albo 13 czy też 14 barów a do tego jeszcze może być jakiś ułamek do całości... ciągle szukam dokładnych info ale z mizernym skutkiem
- fred88
- Świeżak
ja wyszukałem na forum amerykańskim swojego mtocykla gdzie ktoś miał dostęp w 2004 roku do ostatnich wypustów fabrycznych kitów Yoshimury do TL1000R i tam w rozszerzonej serwisówce na tych podzespołach było m.in. własnie to. Oryginalnie nawet w serwisówce nie ma napisane i jest jedynie wzmianka, że to element nierozbieralny. W serwisówce "torowej Yoshimury" już nagle stał się rozbieralny i dali wartość 185PSI czyli 12,75 bara.
Myślę, ze 12 bar nie bedzie źle jak napompujesz. Jakby był ocoś nie tak to odpuścisz i zaobaczysz czy jest aby nie lepiej na 11 ...jak bedzie gorzej to dowalisz na 12,5 bara i bedzie gitara.
Myślę, ze 12 bar nie bedzie źle jak napompujesz. Jakby był ocoś nie tak to odpuścisz i zaobaczysz czy jest aby nie lepiej na 11 ...jak bedzie gorzej to dowalisz na 12,5 bara i bedzie gitara.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości