Tani motor do sporadycznej jazdy w terenie / Nowy w temacie
• Strona 1 z 1
Tani motor do sporadycznej jazdy w terenie / Nowy w temacie
Na początku - witam wszystkich! Ostatnio zainteresowałem się tematem motocrossu, zarazili mnie tym koledzy, którzy mają już motory. Kiedy po raz pierwszy wsiadłem na crossa, po prostu stwierdziłem, że muszę mieć coś takiego ;] Ale jako że jestem zielony w temacie (miałem tylko motorynkę, na której zresztą nie jeździłem za dużo), chciałbym prosić was o pomoc w wybraniu jakiegoś sprzętu.
Trochę o mnie i o motorze jaki bym chciał:
Mam 175cm wzrostu, ważę ok. 70kg, nie chciałbym jakiegoś małego motoru.
Najgorzej jest z funduszami, na swój cel mogę przeznaczyć tylko 1000, najwyżej 1500zł, nie jest to dużo, ale od motoru wymagam tylko żeby jeździł i nie psuł się, głównie chodzi mi o jazdę w terenie, po lesie polankach, żeby dał radę wyjechać pod jakąś górkę. Na oku mam Yamahę DT80, Hondę MTX80, ale nie wiem czy dorwę je za taką kasę, co o tych modelach sądzicie?
Trochę o mnie i o motorze jaki bym chciał:
Mam 175cm wzrostu, ważę ok. 70kg, nie chciałbym jakiegoś małego motoru.
Najgorzej jest z funduszami, na swój cel mogę przeznaczyć tylko 1000, najwyżej 1500zł, nie jest to dużo, ale od motoru wymagam tylko żeby jeździł i nie psuł się, głównie chodzi mi o jazdę w terenie, po lesie polankach, żeby dał radę wyjechać pod jakąś górkę. Na oku mam Yamahę DT80, Hondę MTX80, ale nie wiem czy dorwę je za taką kasę, co o tych modelach sądzicie?
- afterparty
- Świeżak
tak za tą kase jedynym sensownym pomysłem bedzie DT i mtx. kumpel kupił za 1200 zł w niemalze idealnym stanie i nawet zarejestrowaną tylko że na motocykl czyli legalnie
wiec jakbys tez tak trafił miałbys ciekawy moto. Dt sie praktycznie nie psuje. mtx podobnie choc tu roznie bywa z elektryka. ja od MTX i DT zaczynałem
i na 1 moto jest to sprzet idealny.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za odpowiedź. Z tego co patrzyłem, na allegro DT80 i MTX80 kosztują średnio po 2000, i mam pytanie - czy te motory są tyle warte?
- afterparty
- Świeżak
zalezy jaki i rocznik i jaki stan
moze byc warty 2500 a ktos sprzedaje za 2000
a moze byc warty 1500 a sprzedaja 2000 nikt tego dokladnie nie okresli
najlepiej jechac sprawdzic jesli jest motorw w dobrym stanie to brac zawsze sie mozna potargowac
moze byc warty 2500 a ktos sprzedaje za 2000
a moze byc warty 1500 a sprzedaja 2000 nikt tego dokladnie nie okresli
najlepiej jechac sprawdzic jesli jest motorw w dobrym stanie to brac zawsze sie mozna potargowac
- barek253
- Mieszkaniec forum
dokładnie. są rózne stany. nie są to motocykle nowe. i nie ma co patrzec na rocznik. a ludzie różnie cenią. jak juz napisałem kolega kupił za 1200 zł moto w na prawde idealnym stanie. połowa rzeczy powymieniana. pali na dotyk. elektryka 100% sprawna i jeszcze zarejestrowany ! i wersja z 89 roku wiec juz lepszy wahacz. ja np sprzedałem MBK 50 ( to samo co yamaha DT ) z 96 roku za 2000 zł i moto było po niezłym tuningu - wydech i cylek i moze cos jeszcze. jak bys ode mnie kupił to bys miał super maszynke w teren bo szla niesamowicie
po prostu patrz na pobliskie oferty przejedz sie i pooglądaj. nie ma co wybrzydzać przy zakupie że swiatło nie działa czy olej podcieka. ważne zeby jeździł, ew naprawa duzo nie kosztowała, miał prosta rame.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za pomoc, będę się rozglądać za ciekawymi ofertami. Są jeszcze jakieś modele warte uwagi w tym przedziale cenowym?
- afterparty
- Świeżak
wg mnie najlepsze moto to yamaha DT. jakos najlepiej przetrwała próbe czasu, zaraz za nią jest MTX. to liderzy. mozna wyrwac np suzuki ts ale wg mnie te moto są duzo mniej udane. no i przede wszystkim w razie czego najsłabiej z czesciami do takich mało popularnych motocykli. do DT znajdziesz praktycznie wszystko od ręki
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Mam jeszcze dwa pytania:
1. Jak wypada Yamaszka DT80 w porównaniu z chińskim Dirt-Bike 12km? Pod względem osiągów, bo z awaryjnością już wiem jak jest
2. Co myślicie o tej Hondzie? http://moto.allegro.pl/honda-mtx-125-r-i1465357748.html
1. Jak wypada Yamaszka DT80 w porównaniu z chińskim Dirt-Bike 12km? Pod względem osiągów, bo z awaryjnością już wiem jak jest

2. Co myślicie o tej Hondzie? http://moto.allegro.pl/honda-mtx-125-r-i1465357748.html
- afterparty
- Świeżak
afterparty napisał(a):Mam jeszcze dwa pytania:
odpusc sobie tego mtxa stare i problemy są z częściami
tak jak Henio mówił dt albo kmx albo inne 125 z nowszych roczników do których można łatwo dostac części
jak wypada? nie mam pojęcia, na pewno dirt bajk fajniej pracuje lepiej przyspiesza, ale dt wygodniejsza wieksza, lepsza w utrzymaniu i przygotuje Cie pod większy motocykl
-
Bostorn - Moderator
No, ta Honda rzeczywiście wygląda jakby była złożona z kilku innych, i skoro mówicie, że z częściami ciężko, to odpuszcze sobie ją.
A z Yamahą może być problem, bo w mojej okolicy (Małopolskie) jest ich tylko około 5, i prawie wszystkie kosztują powyżej 2000 :/ Szukałem na Allegro, no nic poszukam jeszcze na jakichś serwisach ogłoszeniowych.
A z Yamahą może być problem, bo w mojej okolicy (Małopolskie) jest ich tylko około 5, i prawie wszystkie kosztują powyżej 2000 :/ Szukałem na Allegro, no nic poszukam jeszcze na jakichś serwisach ogłoszeniowych.
- afterparty
- Świeżak
Tak, jak koledzy wyżej piszą, Yamaha chyba będzie najlepsza.
Całkiem niedawno też poszukiwałem crossa, w podobnym przedziale cenowym,szukałem grubo ponad 3 miesiące, aż w końcu trafiła się okazja Aprilia ETX125, i to ją kupiłem mimo tego, że mój zakres poszukiwań skupiał się wokół Yamahy. Sporo się jednak naczytałem o Yamaszce i na prawdę jest to mały zawodny sprzęt
Całkiem niedawno też poszukiwałem crossa, w podobnym przedziale cenowym,szukałem grubo ponad 3 miesiące, aż w końcu trafiła się okazja Aprilia ETX125, i to ją kupiłem mimo tego, że mój zakres poszukiwań skupiał się wokół Yamahy. Sporo się jednak naczytałem o Yamaszce i na prawdę jest to mały zawodny sprzęt

-
Screamer - Świeżak
Screamer napisał(a):Sporo się jednak naczytałem o Yamaszce i na prawdę jest to mały zawodny sprzęt
Chyba chciałeś napisać niezawodny?

W takim razie nie pozostaje mi nic tylko czekać, aż pojawi się jakaś sensowna oferta, dzięki wszystkim za pomoc, to już chyba koniec dyskusji w tym temacie

EDIT: A co myślicie o Kawasaki KMX125? Dostane jakieś za tą cenę?
- afterparty
- Świeżak
czy dostaniesz to sam popatrz na allegro. ale nawet jak dostaniesz to jakies ostatnie padło. ja bym sie w to nie pchał. jeszcze zadbane jako tako mozna polecic. ale lepiej kupic w zdezelowanym stanie DTtke niz KMXa. do DT masz wiecej czesci, no i to jest taki motocykl że nawet jak masz wszystko rozwalone to ona i tak bedzie jeździła. kmx juz zapewne tak wytrzymały nie jest
i ogólnie za ta kase to najlepiej patrzyć na DT i co najwyzej MTX

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum